1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Japonlar Kırşehir’de Müze Yaptı, 45 Bin Turist Aktı!

Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni diğerlerinden ayıran özellikleri bulunuyor. 2010 yılında Japonlar tarafından yapılan müzede ziyaretçilerin eserlerin bir bölümüne dokunmasına izin veriliyor, üç boyutlu gösterimler yapılıyor

Müzede Demir, Eski, Geç Tunç Çağları ve Osmanlı döneminden eserler sergileniyor.Kırşehir’in Kaman ilçesinde 15 yıldır devam eden kazılarda bulunan eserlerin sergilenmesi için Japonlar tarafından bir müze inşa edildi. Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ne yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Japon hükümetinin karşılıksız kültürel hibe programıyla yapılan müzeyi bir yılda gezen turist sayısı 45 bin. Ziyaretçilerin 10 bini ise Japonya, Kore, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistler.

Japonlar tarafından höyük şeklinde yapılan müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur Ticaret Kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç Çağları ve Osmanlı eserleri bulunuyor. Sergileniş biçimiyle de diğerlerinden farklılık gösteren müzede, en üst tabakadan alt tabakalara doğru inen bir kronolojik sistem uygulanıyor. 2010 yılında hizmete giren müzede sergilenen eserlerin bir bölümüne turistlerin elleriyle dokunmasına da izin veriliyor. Ziyaretçilerin, Kaman Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale hakkında fikir sahibi olmaları için duvarlarda fotoğrafların yanı sıra bilgi sahibi olunabilecek kronolojik cetveller, tanıtım panoları ve görseller yer alıyor. Müzede; LED aydınlatma sistemiyle kültür katlarını gösteren birebir maket, ziyaretçinin tarihe dokunması amacıyla konulmuş seramik kasaları ve bazı mühürlerin üç boyutlu gösterimi yapılıyor. Kalehöyük’te bugüne kadar sürdürülen kazılarda, Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı’na kadar aralarında mühürler, silahlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı. Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, 1986 yılında Japon Dr. Sachihiro Omura’nın başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi birçok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler bulunuyor.

Zaman/AYKUT AKTAŞ

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Anadolu ile Demiryolu Bağlantısı Kesiliyor!

TCDD, 1 Ocak’tan itibaren, YHT çalışmaları nedeniyle Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında trenlerin …