Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de olası bir depremde hangi evlerin yıkılacağını Yeni Asır’a açıkladı. 1 ve 2 katlı binaların yüzde 91’inin, 3 ve 5 katlı binaların ise yüzde 73’ünün yıkılacağını söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Yeni deprem yönetmeliğine uygun sağlam betonarme evler yapılmalı” dedi
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de olası bir depremde hangi evlerin yıkılacağını Yeni Asır’a açıkladı. Prof. Dr. Ercan, 1 ve 2 katlı binaların yüzde 91’inin, 3 ve 5 katlı binaların ise yüzde 73’ünün yıkılacağını söyledi. Prof. Dr. Ercan, “Yeni deprem yönetmeliğine uygun sağlam betonarme evler yapılmalı” dedi. İzmir’de halihazırda yapılan yapı stoğunun bilime ters olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Midilli Adası’nın güneyinde 7 ve 7.2 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Bu depremler İzmir’e 6 ve 6.5 büyüklüğünde yansıyacak” diye konuştu.
“Bu bir kıyımdır”
Özellikle Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli ve Menemen bölgesinde halen yoğun ve yüksek yapılaşmaya gidildiğini belirten Prof. Dr. Ercan, “Bu bir kıyımdır, bilime aykırı duruştur. Burası Türkiye’nin en dayanıksız yeridir. Dünya üzerinde bu kadar kötü bir örnek olamaz” diye konuştu.
“Rum evleri adeta tabut”
Bunun yanı sıra son yıllarda özellikle Çeşme Alaçatı’da ortaya çıkan “Rum Evleri” modasının insanları ölüme götüren bir sevda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Zenginlerin gözdesi Rum Evleri aslında onların tabutları oluyor, haberleri yok” dedi.
İşte oranlarla İzmir’deki yapıların durumu
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir’deki yapı stoğu üzerine yaptığı özel çalışmayı ilk defa Yeni Asır’a açıkladı. Prof. Dr. Ercan’ın araştırmasına göre İzmir’deki yapıların büyük bir kısmının depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. İşte oranlarla İzmir’deki binaların durumu ve bunların kaçının depremde hasar göreceğine ilişkin veriler:
İzmir’de binaların yüzde 87’si betonarme.
Bunların yüzde 47’si 1 ve 2 katlı bina.
1 ve 2 katlı evlerin sadece yüzde 9’u dayanıklı.
1 ve 2 katlı evlerin yüzde 65’i ağır yüzde 26’sı orta hasar görecek.
3 ve 5 katlıların yüzde 27’si sağlam.
3 ve 5 katlıların 56’sı ağır hasar, yüzde 17’si çok ağır hasar görecek.
İzmir’in yüzde 11’i yığma taşlı ev. Bunların yüzde 37’si anında yıkılacak.
“Denetimler yetersiz”
İzmir’in depreme hazır olmadığını söyleyen Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer ise, “Yerel yönetimler afetler konusunda yapılacak çalışmalara yeterli bütçe ayırmıyor. Denetimler istenilen seviyede değil. Sırf AFAD ve AKUT’a sırt yaslamakla bu sorun çözülmez. Yerel yönetimlerin de ilk müdahale ekipleri oluşturması gerekir” diye konuştu.
“Düzlükler tehlikeli”
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ ise İzmir’deki bütün düzlüklerin olası bir depremde tehlikeli olduğunu söyleyerek, “Binaların büyük bir kısmı 35-40 yaş aralığında. Bu binalar yeni deprem yönetmeliğine uygun olmayan ve zamanında sokakta karılan harçla yapılan binalardı. Olası bir büyük depremde sokaklara ne itfaiye ne de ambulans girebilir” dedi.
1. Derece Riskli Bölgeler:
Çiğli, Menemen, Mavişehir, Bostanlı, Karşıyaka, Alaybey, Bayraklı, Mersinli, Halkapınar, Bornova düzlüğü, Kemalpaşa, Alsancak, Basmane Konak, Karabağlar, Üçkuyular, İnciraltı, Narlıdere, Urla, Güzelbahçe.
2. Derece Riskli Bölgeler:
Eşrefpaşa, Şirinyer, Buca, Dağkızılca, Yukarı Fetrek, Yeniköy, Şaşal, Urla’nın tepelik kesimleri, Yağcılar, Armutalan, Uzun Ada’nın doğu kıyıları, Çeşme, Alaçatı, Şifne, Mordogan kıyıları.
Devlet hastanesini depreme karşı sabitlediler
İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki devlet hastanesinde muhtemel bir deprem afetine karşı bina içerisinde güvenli yaşam alanı oluşturulup, bütün eşyalar ve cihazlar sabitlenerek önlem alındı. Kemalpaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Doğan Yıldırım, “Olası bir depremde hastaneler de çok stratejik öneme sahip kurumlar. Bu yüzden biz hastanemizdeki bütün tıbbi cihazları, dolapları ve eşyaları sabitledik” dedi.
TANSU EDİP GÖKBUDAK