1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İzmir’de 200 Bin Konut Güçlendirme Bekliyor!

Ahmet Vefik Alp’in olası bir depremde dünyada en fazla kayıp verecek kentler arasında İzmir’i 7. sırada göstermesine cevap veren Aziz Kocaoğlu, kentte 200 bin konutun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, Habertürk’e konuştu…

Kent bilimci Ahmet Vefik Alp, olası bir depremde dünyada en fazla kayıp verecek kentler arasında İzmir’i 7. sırada gösterdi. Bu senaryoya karşı siz nasıl hazırlanıyorsunuz? Katılıyormusunuz buna?

Sağlıksız konutların sağlıklı konutlara dönüştürülmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak olmazsa olmaz zorunluluğumuzdur. Fakat bu kaynak ister. Bizim konutlarımızın yüzde 42’sinin güçlendirilmesi ve yeniden yapılması gerekiyor.

Yaklaşık kaç konut?
200 bin civarında konutun yapılması gerekiyor. Bu, ayrı bir devlet politikası gerektiriyor. Bakanlar Kurulu’nda şu anda 9 bölgemizin kent dönüşüm bölgesi ilan edilmesini bekliyoruz. Nihayetinde biz üzerimize düşen çalışmaları devam ettiriyoruz. Ancak bu kentlerin dönüşebilmesi için, sağlıksız bir konutu, sağlıklı bir konutla düzeltmemiz gerekiyor.

Başbakan Erdoğan’ın Van depremi sonrasında kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendirdiniz?
Yasal düzenlemelerin mutlaka sorunu çözücü olması gerekiyor. Gecekondu bölgelerimizde sağlıksız konut büyük problem. Yeşil alan, park, spor alanı gibi sosyal alanların olmaması ayrı bir problem. 2050’lerin kentini yaratmak üzere bir düzenleme yapılırsa, bunu kolaylaştıracak şey, mutlaka mülkiyet hakkının korunması ve heyelan bölgesi gibi konut yapılamayacak bölgeler varsa vatandaşın yaşadığı yere en yakın bölgeye konutlarının yapılması şartıyla olabilir. Biz sağlıksız konutları sağlıklıya dönüştürme çabası içindeyken maalesef kaçak kat çıkma, yeni gecekondu yapma gibi eğilimler de hızlı bir şekilde sürüyor.

Bunun önüne nasıl geçilecek?
Bu işi eskisi gibi zabıta gönderip mahalle mahalle gezdirerek yakalamak mümkün değil. Benim belediye başkanı olduktan sonra müteaddit defa Bayındırlık Bakanlığı ile de paylaştığım, zaman zaman da parlamento ile konuştuğum bir çözüm yolu önerim var. Bir bilgisayar programıyla hava fotoğrafları 6 ay arayla çekilir. Yeni yapılan binaların inşaat ve oturma ruhsatlarının kontrolü yapılır. Ruhsat yoksa 6 ay içindeki fotoğraflar üzerinden tespit edilerek yıkmaya gidilir. Sürekli olarak tepeden kontrol edilecek yapılaşma ve belediye başkanlığına da cezai müeyyide hakkı verilir. Önce sağlıksız kentleşmeyi durduracaksın sonra eski sağlıksız yapıları çözeceksin. Bir taraftan gecekondu yapılıp, bir taraftan kent dönüşümü olmaz.

Kutlu Esendemir/Habertürk

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

OGM’den 12 İl İçin “Orman Yangını” Uyarısı

Orman Genel Müdürlüğü, 12 ili önümüzdeki 10 gün boyunca orman yangını riski konusunda uyardı. Orman …