Çeşme’nin merkezi noktasında yer alan doğa harikası Tekke Koyu’nun nasıl yağmalandığını ortaya çıkardı.
Üç tarafı denizle çevirili 29 dönümlük arsayı satın alan bir grup uyanık, hem yasaya aykırı yapılaşma yaptı, hem de hülle yaparak haksız rant sağladı.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın öncülüğündeki grup, Çeşme’nin en güzel yerlerinden biri olan Tekke Koyu kıyılarını gözüne kestirdi. Bölgeden rant elde etmek isteyen Demirtaş öncülüğündeki grup, önce, AyaSandra Termal ve Kür Merkezi Turizm Ticaret AŞ isimli şirketi kurdu. 29 bin metrekarelik arsa 2011 yılında şirket tarafından satın alındı.
89 UYANIK İNSANA DEMİRTAŞ ÖNCÜLÜK ETTİ
Aralarında bazı gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu 89 kişi şirkete ortak yapıldı. Aya Sandra AŞ hissedarlarından Ekrem Demirtaş ayrıca şirket ile proje danışmanlığı sözleşmesi imzaladı. Demirtaş’ın danışmanlık hizmeti için şirket yönetimi ile yüzde 15 oranında komisyon anlaşması yaptığı ve yaklaşık 2 milyon TL aldığı öğrenildi.
Şirket arsaya konut yapmak istiyordu. Ancak yasaya göre konut yapımı için verilen imar oranı yüzde 30 iken, turistik tesis için verilen imar oranı 48. İşte bu noktada hülle yapıldı. Şirket, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak, termal ve kür merkezi yapacağı beyanında bulundu. Böylece şirket, konut inşaat izni ile yapabileceğinden çok daha fazla şekilde, toplamda yüzde 67 oranında inşaat alanına ulaşarak imar yaptı. Başvuruda otel olarak beş katlı bir ana bina yapılacağı belirtilirken, iki katlı villalar ise otel odası olarak gösterildi.
89 VİLLANIN HER BİRİ 800 BİN TL
Bakanlıktan turistik tesis belgesi alan Aya Sandra AŞ, bu taahhüdünü yerine getirmeyerek, Tekke Koyu’nun kenarındaki 29 dönümlük arsaya 89 adet villa yaptı. Her biri 70’er metrekare olan ikişer katlı villalar 2013 yılında tamamlandı. Şirket ortaklarına tahsis edilen villaların değerinin ortalama 800 bin TL olduğu öğrenildi.
OTEL ANA BİNASI UCUBE GİBİ BIRAKILDI
Villaların ardına, 40 odalı otel binası olarak inşa edilen beş katlı yapının inşaatı ise yarım kaldı. İddiaya göre, asıl amaç, turistik tesis görünümü altında villalar inşa etmek olduğundan, konutlar yapıldıktan sonra otel ana binası, kaba inşaatta beş kata çıkıldıktan sonra atıl durumda bırakıldı. Çünkü başlıca amaçları villa sahibi olmak ve imar rantı elde etmek olan şirket ortakları için maksat hasıl olunca, otel ana binası tamamlanmayıp, kaderine terk edildi.
Yapı, Çeşme’nin kentsel siluetini bozan bir beton yığını olarak göze çarpıyor.İnşa edilen konutlar için şahıslar tapu almadı. Konutları şirket hissedarları olarak paylaştılar. Her bir şirket ortağı, kağıt üstünde otel odası statüsünde gösterilen villalara hissesinin karşılığında iki yıl önce yerleşti. Yapılaşmanın hukuka aykırılığı bunlarla sınırlı değil. İnşa edilen 89 villanın büyük kısmı kıyı kenar çizgisi içinde kalıyor. Denizin kıyısındaki bu yapılaşma, Kıyı Kenar Kanunu’na aykırı olduğu için yasa dışı.
İTO’NUN KASASINDAN 250 BİN TL AKTARILDI
Aya Sandra AŞ’ye danışmanlık hizmeti veren ve ortakları arasında yer alan Demirtaş’ın, başkanlığını yaptığı İzmir Ticaret Odası kaynaklarını da bu özel proje için kullandığı ortaya çıktı. Demirtaş, Aya Sandra villalarının bulunduğu yer için, İzmir Ticaret Odası Başkanı olarak “Çevreyi güzelleştirme proje yarışması” düzenledi. Demirtaş, üç yıl önce, villaların etrafını güzelleştirme projesi için oda bütçesinden 250 bin TL kaynak aktardı.
ÇAM AĞAÇLARINI KATLETTİLER
Otel ve villaların yapıldığı bölgede çok sayıda çam ağacı vardı. İnşaata başlanırken çok sayıda ağaç kesildi. Bölgenin eski fotoğrafları, azalan çam ağaçlarını gözler önüne serdi.
Fotoğraflar: Gökmen ULU
Gökmen ULU / SÖZCÜ – İZMİR