Avukat Ahmet Selim Gündoğan, her hafta , iş hukuku, ticaret, hukuku, sosyal güvenlik ile ilgili konularda yazacak ve okuyuculardan gelen soruları yanıtlayacak… İşte ilk yazısı; İşten atılan kıdem tazminatını nasıl alır?
Kıdem tazminatı iş hayatımızın en önemli bölümlerinden biridir. Kanunun bunu bir tazminat olarak görmesi isabetli bir tercih olmuştur. Yıllar içinde yıpranan işçinin kaybettiği iş gücü bir tazminat ile telafi edilme yoluna gidilmiştir. Kıdem tazminatı bir tür “insani amortisman” dır.
İşci bir yıl çalışmak ile kıdem tazminatına hak kazanır. Bunun illa bir yazılı sözleşmeye dayanması gerekmez. Açılacak bir davada tanık dinleterek de ispatlanması mümkündür.
Kıdem tazminatı her yıl için bir maaş olarak hesaplanır. Uygulamada işçinin aldığı maaşla SGK ya bildirilen maaş arasında çoğu zaman bir fark bulunmaktadır. 2000 TL maaş alan bir kişinin asgari ücret üzerinden sigorta priminin yatırıldığı bir gerçektir. Böyle bir durumda açılacak bir davada gerçek maaş miktarı da tanıkla ispatlanabilir ve kıdem tazminatı gerçek maaş üzerinden hesaplanır.
Kıdem tazminatını ödemek istemeyen işverenler bazen işçilerini bir yıl dolmadan işten çıkartıp yeniden işe alma ya da bünyelerinde bulunan başka işyerlerine aktarma yoluna gitmektedirler. Bu durumlarda da yazılı belgelerle ispat imkanı varken tanıkla ispat yoluna gidilebilir ve süreler birleştirilerek tazminat hesaplanabilir.
İş hayatında yazılı belgeler genelde işverenin elinde bulunduğu için iş hukunda “tanık” çok önemli bir yer tutmaktadır. İşyeri içinden bulunacak bir tanık birçok gerçeği ispatlamanız için yeterli olacaktır.
Kıdem Tazminatı ile ilgili en büyük sorun yargı sistemimizin yavaşlığıdır. Acil alacaklar arasında görülen bu tazminatın takibi uygulamada çok da acil olamamaktadır. Son dönemde çıkarılan yasalar ve sürelerin kısaltılmasına ilişkin çabalara rağmen iş gücünün çoğunluğunu barındıran büyük şehirlerde bu tür davalar 2 ve ya 3 yıl sürebilmektedir. Davanın temyiz aşaması da düşünüldüğünde bu süre bazen 5 yılı geçebilmektedir. Lakin bu durumda da alınacak tazminata yasal faiz işlemektedir.
Av. Ahmet Selim Gündoğan / Ekotrent
a.s.gundogan@gmail.com
Tweets by asgundogan
facebook.com/ahmetselim.gundogan.9?ref=tn_tnmn
Kaynak: Ekotrent