1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’un Yangın Risk Haritası Hazırlandı

İstanbul’un yangın risk haritası hazırlandı
Nüfusu 17 milyonu geçen İstanbul’un yangın risk haritasına göre tarihi yarımadadaki birçok yer birinci derecede riskli çıktı. Rapora göre Eminönü ve Beyoğlu’nda en çok yangın sönmemiş sigaradan çıkıyor. İstanbul’da yangınlarda asıl sorun ise girilemeyecek kadar dar olan sokaklar…

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği tarafından İstanbul’un yangın risk haritası oluşturuluyor. Çalışmayla ilgili bilgi veren Dernek Onursal Başkanı ve İTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, İstanbul’da her yıl 24 bin civarında yangın meydana geldiğini söyledi. Yangınlarda ilk neden olarak sönmemiş sigaranın yer aldığını söyleyen Prof. Kılıç, “Yüzde 42.6 ile sigara ilk sırada. Onu yüzde 22.8 ile elektrik kontağı izliyor. Çocukların ateşle oynaması sebebiyle çıkan yangınların oranı yüzde 5.8 olarak belirlenirken temizlenmeyen bacadan çıkan yangınların oranı ise yüzde 6.2” diye konuştu.

Gecekondularda tüpgaz
Prof Kılıç şöyle devam etti: “Sigara ve kibritten çıkan yangınlar en çok Eminönü ve Beyoğlu’nda yaşanıyor. Bu iki bölgede de insan popülasyonunun ve eski yapı sayısının yüksek olması da bu yangınlara temel hazırlıyor. Eminönü ve Zeytinburnu’nda ise en çok elektrik kontağından yangın çıkıyor. Çarpık kentleşmenin yoğun olduğu gecekonduların çok olduğu bölgelerde ise daha çok tüpgaz nedeniyle çıkan yangınlar istatisliklere girdi. Ticaret merkezlerinde meydana gelen yangınların çoğunluğu ise Eminönü, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Kartal ilçelerinde meydana geliyor.”

Araçlar sokağa giremiyor
“Özellikle tarihi yarımadada risk çok yüksek. Kapalıçarşı, Sultanhamam, Tahtakale, Hocapaşa gibi yerler riskli. Dar sokaklar, tarihi yapıların fazlalığı, atölyeler buradaki riski yükseltiyor. İstanbul’da bin 600’e yakın itfaiye araçları için dar sokak var. Dik ve merdivenlik sokaklar yangına müdahale imkanlarını kısıtlamakta. Çok sayıda sokağa itfaiye araçları ve merdiven giremediğinden hortum serilerek müdahele edilmekte ve yangın kısa sürede genişlemekte.”

Eğitim seviyesi düşük
Prof. Kılıç, bunun dışında yoğun trafik, boğazın gemi trafiği, yeterli su bulunamaması, alınan önlemlerin yetersizliği, tarihi ve ahşap yapılarının çokluğu, yüksek yapıların artması, sanayi kuruluşları ile konutların iç içe geçmesi, ormanların yakınlığı, itfaiyenin eğitim ve teknik seviyesinin dünya standartlarının çok altında olması gibi birçok faktörden dolayı yangın riskinin büyük olduğuna dikkat çekti.

Meltem GÜNAY / İSTİHBARAT

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Deprem Korkusu Bankaları Harekete Geçirdi

Tüm Türkiye’yi tedirgin eden olası İstanbul depremi için bankalar da önlemlerini artırmaya başladı. 17 Ağustos …