İstanbul’un tarihi değerleri, lazerli tarama tekniği kullanılarak üç boyutlu olarak dijital ortamda arşivlendi. Bu yöntem sayesinde olası felaketlerde zarar görebilecek Süleymaniye gibi tarihi binalar yeniden birebir inşa edilebilecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş. (BİMTAŞ) bünyesinde, lazerli tarama tekniğiyle yapılan çalışma sayesinde aynı anda belirlenen yapı ve sokaklarda 500 bin noktaya birden sinyal gönderilerek elde edilen kopyalar, dijital ortama aktarıldı. 3D modelleme yöntemiyle 100 metrelik bir alanda 1 milimetrelik hatayla çalışan sistem sayesinde İstanbul’un tarihi yapıları, iki yıl süren bir çalışma sonucunda arşivlendi. BİMTAŞ Genel Müdürü Ahmet Ağırman, 3D lazer tarama uygulamasının bu kadar geniş ölçekte yalnızca İstanbul’da yapıldığını söyledi. Ağırman, kendilerince geliştirilen sistemin, hatasız ve düşük maliyetli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir yerin restorasyonu için ön hazırlık ve modelleme çalışması aylarca sürebilir.
Üç-dört yıl sürebilecek Süleymaniye’yi projelendirmek, bu sistemle bir ayda tamamlandı. Milimetreye varıncaya kadar doğru veriler üretebiliyoruz.” Ağırman, Süleymaniye Camii günün birinde yıkılsa bile birebir yapabilecek veri tabanına sahip olduklarını söyledi. Ahmet Ağırman, “Amacımız, İstanbul’da Nuruosmaniye, Süleymaniye Camii, Küçük Ayasofya gibi tarihi mekânlar ve mahalleler ölçeğinde yaptığımız çalışmayı, Türkiye geneline yaymak” dedi.
Sabah/Zeynel YAMAN