1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’un Merkeze Yakın 151 Köyü Var!

16 milyonluk mega şehrin, tıpkı Anadolu’daki gibi köyleri olduğunu hayal bile etmezler. Halbuki çok değil şehir merkezine sadece onlarca kilometre uzağımızda 151 köy var…

İstanbul’da yaşayan milyonlarca insan, trafiğinden ve kalabalığından şikayet eder. Bu yüzden pek çoğunun aklında Anadolu’daki köyüne gitmek, hayvan beslemek, sebze yetiştirmek vardır.Keşmekeşine ayak uydurdukları 16 milyonluk mega şehrin, tıpkı Anadolu’daki gibi köyleri olduğunu hayal bile etmezler. Halbuki çok değil şehir merkezine sadece onlarca kilometre uzağımızda 151 köy var. Yassıören, Şamlar, Akpınar, Kabakça, Yaylacık, Baklalı, Hüseyinli, Reşadiye, Kurtdoğmuş bu köylerden birkaçı. İstanbul’un içinde Anadolu’nun yaşandığı köylerde tarım ve hayvancılık yapılıyor. Hayvancılıkta Yassıören ve Şamlar köyü 4 bin hayvanla başı çekerken Akpınar ve Kabakça köylerinde ise deve besleniyor. Adını bakladan almış olsa da Baklalı köyünde artık bakla üretilmiyor. Kurtdoğmuş köyü ise ‘Gönlü bayır aşağı olmak’ deyiminin anavatanı olma özelliğini taşıyor.

Monad Film ve Tanıtım Şirketi, İstanbul’un 151 köyünü tek tek fotoğraflamış. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle İstanbul İl Özel İdaresi için yapılan çalışma ‘İstanbul’un Köyleri’ adıyla kitaplaştırılmış. Projenin koordinatörlüğünü yapan İbrahim Yarış, 17 kişilik bir ekiple 3 ay süren çalışmada, amaçlarının İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini tanıtmak olduğunu söylüyor. Proje danışmanlarından sosyolog Beyza Kıvanç da köylerle ilgili değerlendirmelerini şöyle aktarıyor: “Şehirle ilişkileri çok daha yoğun köyler, kent kültüründen kopuk değiller. Köylerin geçim kaynakları arasında emekli maaşları önemli bir yüzdeye sahip.”

Anadolu’nun yaşandığı köylerin bağlı olduğu 11 ilçe arasında; Şile 57 ile en çok köye sahip, Başakşehir ve Sancaktepe ise sadece bir köyü bulunan ilçeler. Altyapı sorunu bulunmayan köylerin merkezlere ulaşım noktasında problemleri var. Şile ve Arnavutköy’e bağlı ulaşımdan şikâyetçi köylüler bir araya gelerek, servis kurup ulaşım sorunlarını çözmüşler. Köylerde buğday en çok üretilen tarım ürünü olarak ilk sırada yer alıyor ancak son yıllarda seracılık da aktif hale gelmiş. İstanbul’un, hayvan sayısı binin üzerinde 34 köyü bulunuyor. Fasulyesiyle meşhur Celep köyde üretim çok az. Köylerin kuruluş hikâyeleri ise ayrı bir güzellik taşıyor. Rumeli, Anadolu Feneri ve Karaburun, köylerde bulunan fener ve kaleleri korumak için görevli kişilerin yerleşmesiyle kurulmuş. Polonezköy ise Polonyalıların yaşadığı tek azınlık köyü.

Zaman/NEŞE POLAT

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Sektör Temsilcileri Konut Satışlarındaki Artışın Nedenlerini Açıkladı

Konut satışında yüksek faiz oranlarına rağmen 134 bin 155 adetle ağustosta yılın en yüksek aylık …