Fatih Belediyesi ve Fotoğraf Dostları Derneğinin işbirliğiyle Kadırga’da bin metrekare alana kurulan ve 5 fotoğraf galerisi, fotoğraf arşivi ve kütüphaneden oluşan ”İstanbul Fotoğraf Müzesi” hizmete açıldı…
Fotoğraf Dostları Derneği Başkanı Gültekin Çizgen’in hayalini kurduğu müze, Türkiye’de fotoğraf sanatını desteklemek ve görsel belleğini oluşturarak fotoğraf ve fotoğrafçıları bir araya getirip takipçileriyle buluşturmayı hedefliyor. Fotoğraf Müzesi aynı zamanda koleksiyonları, sergileri, yayınları, fotoğraf arşivi, kütüphanesi ve fotoğraf sanatının gelişmesine yönelik proje ve eğitimleriyle İstanbul’a yepyeni bir kültür hizmeti sunacak.
İki yüz fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan “Fotoğrafımızda Bugün-2011¨ ve müzenin kitap koleksiyonunun sergilendiği “Basılı Fotoğrafımız-Albümler”, İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin ilk süreli sergileri olacak. Her yaş ve kesimden fotoğrafçıyı bir araya getiren müze “Cumhuriyet Dönemi Ustaları-İz Bırakanlar” daimi sergisi ile de fotoğrafın öncü kuşağı olan ve bugün aramızda olmayan bazı isimlerin hafızalarda diri kalmasını sağlayacak.
İstanbul Fotoğraf Müzesi, İstanbul’un tarihi çehresinde özel bir yeri olan, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sarayların ve seçkin yerleşimin yer aldığı Kadırga semtinde yer alıyor. Uzun süreden beri fotoğrafçıların rüyası olan ve Kadırga Kültür Merkezi binasında yer alan müze, Fotoğraf Dostları Derneği tarafından yönetiliyor. Salı ve pazar günleri açık olan İstanbul Fotoğraf Müzesi 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek. Müzeye giriş biletleri tam 4, grup 3, öğrenci ve öğretmen 2 TL. 14 yaş ve altı çocuklar, engelliler ve bir refakatçi, 60 yaş üzeri ziyaretçiler, basın mensupları ve belediyenin davetlisi olan öğrenciler müzeyi ücretsiz gezebilecek. Müze ziyaretçileri sergileri izlemenin yanı sıra müze arşivi ve kütüphanesinden de faydalanabilecek.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, eskiden sergilerin dışında eserleri görme imkanı bulunamadığını, İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin açılmasıyla hem kentin hem de ülkenin bir eksiğinin giderilmiş olduğunu söyledi.
Açılışta konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili, Türkiye’nin ve İstanbul’un fotoğraf ve fotoğrafçı potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, ”Eskiden sergilerin dışında eserleri görme imkanı bulamıyorduk. Bu müzenin açılmasıyla hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin bir eksiği giderilmiş oldu” dedi. Bilgili, müzede geçici ve kalıcı sergilerin yer alacağını ifade ederek, bu müzenin çok dinamik olacağını ümit ettiğini söyledi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de bu müzenin çalışmalarına 2009’da başladıklarını dile getirerek, 5 salon ve fotoğrafa ilişkin kütüphanenin bulunduğu müzede öğrencilere ders de verileceğini kaydetti. Demir, müzeye girişin 2 lira olduğunu, Fatih’te ilk ve orta öğretime devam eden öğrencilerin müzeyi ziyaret etmesini istediğini aktardı.
Fotoğraf Dostları Derneği Başkanı Gültekin Çizgen de bu müzenin açılmasıyla Türk fotoğrafının başka bir yörüngeye geçtiğini ifade ederek, müzeyi ”tam teşekküllü hastaneye” benzetti. Fotoğraf müzesinin önemine işaret eden Çizgen, müzenin yapımında yardımlarını esirgemeyen Demir’e teşekkür etti.
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler de müzenin açılmasının önemine işaret ederek, ”Hiç değilse bugüne kadar olan eserleri toplamışlar. Fotoğraflar tarihte kaybolmaktan kurtuldu” dedi.
Açılışa İstanbul Rehberler Odası Başkan Vekili Dr. Sedat Bornovalı ve fotoğraf sanatçılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.