İSTANBUL doğumlu Lili Hanım ve eşi, 1914 yılında Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldığında soluğu Tanzanya’nın Arusha kentinde aldı.
Lili Hanım, Masai’lere Avrupa tipi tarımı öğretmeyi iş edindi. İstanbullu Rum çift zamanla Arusha’da toprak sahibi oldu. Topraklarının büyüklüğü 2.7 milyon metrekareye kadar ulaştı.
Lili Hanım’ın eşi 91 yaşında vefat ettiğinde kendisi 87 yaşındaydı. Almanya’nın Münih kentinde yaşayan oğlunu Arusha’ya çağırdı:
– Topraklarımız artık milli parkın içinde ama yine bize ait. Gel, bu topraklara sahip çık.
Oğlundan olumlu yanıt alamayınca National House Corporation’a başvurdu:
– Bana sadece burada “Lili’s House” olarak bilinen ilk kurduğum çiftlik alanını bırakın. Gerisini yeni başladığınız kentsel dönüşüm çerçevesinde değerlendirin.
Tanzanya’nın Toplu Konut İdaresi olan National House Corporation, Lili Hanım’ın arazisini de devraldıktan sonra bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Dönüşümün tasarımı için Türkiye’den Murat Kader ve Sema Eser Özsaruhan’ın kurucusu olduğu İki Design Group adlı mimarlık ofisini buldu.
Yüksek Mimar Murat Kader liderliğindeki ekip, 7 bin 500 konut, okul, ticari alanlar gibi birimleri kapsayan kentsel dönüşüm projesini hazırladı. Kader, 9 ödül aldığı Londra’da gerçekleşen “European Property Awards” törenindeki sohbetimizde Tanzanya’daki projeyi anlatırken şu mesajı verdi:
– Herkesin safariye gittiği bölgeye biz kentsel dönüşüm projesi götürdük.
Lili’s House’a değindi:
– Projeyi yaptığımız alanın önemli bir bölümünün İstanbul kökenli bir aileden devlete geçmesi de ilginç rastlantı oldu.
Londra’daki törende İki Design Group, Bursa Külür Park Tiyatrosu, Vadistanbul Bulvar, Borsa İstanbul, Kıbrıs Hotel, Piyalepaşa İstanbul, Maslak Rezidans Kuleleri ile ödül aldı. Vadistanbul Bulvar ve Maslak Rezidans Kuleleri aralık ayında yine Londra’da gerçekleşecek International Property Awards’ta dünyanın en iyileri arasında yarışmaya aday gösterildi.
International Property Awards Başkanı Stuart Shiled, ödül alan projeleri şöyle özetledi:
– Avrupa’daki mimarlar muhteşem tasarımlar ortaya koydular. Bu projeler fonksiyonel, sürdürülebilir, mükemmel yaşam çalışma ve eğlence alanları yaratacak.
Kader de ödül, İki Design Group’un 20 yıllık bir geçmişi olduğunu belirtip, şu noktanın altını çizdi:
– Türkiye, kentsel dönüşümün de devreye girmesiyle müthiş bir deneyim alanı oldu. Ben geleceğin dünya starı olacak mimarlarının Türkiye’den çıkacağına inanıyorum.
Türk mimarların yurt dışında imza attıkları projelerin sayısı giderek artıyor…
Bu durum Kader’in “Geleceğin dünya starı mimarları ülkemizden çıkacak” tezini güçlendiriyor…
Kuyumcukent’e Avrupa’nın en büyük kasasını tasarladı
İKİ DESIGN Group Kurucu Ortağı Murat Kader, Borsa İstanbul’a yaptıkları projelerden birinin Kuyumcukent’in içine altın ve gümüş başta olmak üzere değerli taşların saklanacağı kasa olduğunu belirtti:
– Avrupa’nın en büyük kasası Kuyumcukent’te olacak. Merkez Bankası’nın kasasından daha büyük. Kasanın tasarımında hücre modelini benimsedik. Böylece, kasanın tümü açılmadan kıymetli taş nakliyesi yapılabilecek.
Galatasaray çadırı 4 yıldızlı otel oluyor
MURAT Kader, Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki ürün sattığı çadırının otele dönüştürülme projesinin tasarımını da yaptıklarını vurguladı:
– 13 katlı, 191 odalı, 4 yıldızlı bir iş oteli planlandı. Galatasaray, oradan sanıyorum yıllık 5 milyon dolar gelir bekliyor.
AND, 4 ödülle döndü
ANADOLU Holding’in 2011 sonunda kurduğu AND Gayrimenkul Yatırımları, Londra’da gerçekleşen “European Property Awards” töreninde 4 ödül aldı. AND Genel Müdürü Ali Baki Usta, yarışmada öne çıktıkları bir başka yönü anımsattı:
– 3 kategoride Avrupa’da sınırlı sayıda projenin layık görüldüğü ”5 Star” ile ödüllendirilerek “International Property Awards”a devam etme hakkı kazandık.
Vahap Munyar
vmunyar@hurriyet.com.tr