İstanbul bu yıl laleye doydu. Büyükşehir belediyesi 20 milyon lale ile kenti çiçek bahçesine çevirdi. Çevre yollarında, şehir içlerindeki caddelerin iki cephesine yetecek kadar lale nerede üretiliyor? İthal mi ediliyor? Kaç kişi bu güzel tabloyu oluşturuyor?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek RS FM’de yayınlanan ‘Atilla Güner’le Akşam Postası’ programı canlı yayınına bağlanarak bu konudaki ayrıntıları anlattı..
Mehmet İhsan Şimşek:
“Nisan ayı artık İstanbul’da lale ile anılır oldu. Lale İstanbul’un bir parçası oldu. 2005 yılında, sayın Başkanımız Kadir Bey beni heyecanla ve acele bir şekilde Hollanda’ya çağırıp bir lale üreticisine gittiğimizde; “Bu bizim çiçeğimiz, Türklerin çiçeği, Orta Asya’dan binlerce kilometre ötelerden getirmişiz ama sahip çıkmadık, buralara kadar gelmiş ama bunu geri getirelim” demişti.. Üretici de zaten “Bu çiçek Türklerindi. Biz bunu Türklerden aldık ve endüstriyel anlamda bunun parasını kazanıyoruz” dedi.
Ayrıca hep şunu düşündük;
“Acaba Türkiye’den birisi gelip bu laleyi alıp geri götürecek mi?” deyince başkan lafı şöyle tamamladı ‘İşte o kişi benim.’ İşte sn. Başkanımızın o gün söylediği şey bugün itibariyle gerçekleşmiş oldu..
Biz 2005 yılında 600 civarında lale soğanı getirdik Hollanda’dan. O zamanlar bunun çok spekülasyonu olmuştu, ‘paralarımız yurt dışına mı gidiyor?’ diye. Hâlbuki biz onu deneme amaçlı getirmiştik. İstanbul’da tekrardan olacak mı? İstanbullu bunu kabul edecek mi? Gördük ki İstanbullular buna hazır ve zaten açmış. Türkiye’de üretim için yıllar evvel makineler getirmiş olan üreticilere ulaştık ve onlarla çalıştık.
Bugün bakın geldiğimiz nokta şudur: Biz Büyükşehir Belediyesi olarak şehre 11 milyon adet lale dikiyoruz her yıl. İlçe belediyeleri de 3-4 milyon lale dikiyor. Bir de önceki yıllardan dikilip hala sahada olanlar var.. Yaklaşık olarak 16-17 milyon laleyi şu anda İstanbullu temaşa ediyor.. Bunun 1 milyon 800 bini de Emirgan’da 112 türün tamamını da görebiliy or. Diğer il belediyeleri ile birlikte 20 milyon lale kullanılıyor.. Ama Türkiye’de şu anda sadece Konya Çumra’daki ana üreticimiz 80 milyon civarında lale üretiyor. Ayrıca Konya’dan Hollanda’ya lale soğanı ihraç ediliyor.. Şu anda Türkiye’deki lale üretim miktarı 83 milyon, başta Konya Çumra’daki ana üreticimiz olmak üzere İstanbul’un köylerinde, Silivri’nin Seymen köyü ve civar köylerinde şu anda lala soğanı üretiliyor. Hatta oradaki üreticiler ‘100 dönüm karpuz ekeceğimize 2 dönüm lale soğanı ekiyoruz daha fazla para kazınıyoruz’ diyorlar.. Kısacası Türkiye artık lale soğanı üretiminde belli bir yere geldi, lale ihraç ediyoruz, festival anlamında dünyada sayılı festivaller arasına geldi. Lale gecelerinde Türkler ’den bahsediliyor. Cumhurbaşkanımız Hollanda’da Lale bahçesinin açılışını yaptı.
Bizim lale alımı ve dikimi ile beraber bunun üretimine harcadığımız para 2,5 milyon TL ve 3500 kişi bu lale işiyle ilgili çalışıyor.. Bu kadar insanda emek harcıyor ve para kazanıyor. Bunların çoğu % 50’si de İstanbul’un civar köylerinden gelen insanlarımız, kadınlarımız.. Böyle bir ekonomiyi lale konusunda Büyükşehir Belediyesi öncülük ediyor ve sürdürüyor.. Ayrıca her gün bu lalelerin %80’nin dibine bir insan geliyor ve bunların bakımını yapıyor. Şu anda daire başkanlığımız Avrupa yakası Anadolu yakası ve Yapım müdürlüğü olmak üzere 3 müdürlüğe ayrıldı. 11 müdür yardımcılığı, 120 tane mühendis ve teknik elemanımız, 3500 civarında sahada çal ışan ve müteahhittin elemanları ile birlikte yaklaşık 4000 kişi bu organizasyonu yapıyoruz.. Normal açık ihalelerimizi ve bu işin kontrolünü yapıyoruz.”