Colliers International tarafından hazırlanan İstanbul Ofis Piyasası 2010 İkinci Çeyrek Raporu’na göre ofis kiracıları, gayrimenkul geliştiriciler ve yatırımcılar açısından olumlu bir dönemin yaşanıyor
Raporda, Levent, Etiler gibi kiraların yüksek olduğu bölgelerdeki prestijli ofislere yönelik talebin, Ümraniye, Kavacık gibi bölgelerdeki A sınıfı ofislere kaydığına işaret edildi.
Colliers International tarafından hazırlanan İstanbul Ofis Piyasası 2010 2’inci Çeyrek Raporu’nda, iyileşmeler yaşanırken, hem ofis kiracıları hem de geliştiriciler ve yatırımcılar açısından olumlu bir dönem yaşandığı belirtildi. Raporda şu görüşlere yer verildi:
“Krizin yaraları sarılırken, kiralama talebinde bir artış gözlendi. Son iki yılda İstanbul ofis piyasası bazı şirketlerin Ümraniye, Kavacık ve Levent’te gerçekleştirdiği kiralama işlemlerinin dışında oldukça durgundu. Talebin azalmasına rağmen düşmeyen kira rakamları, taşınma maliyetleri, özellikle global şirketlerde beklenenden uzun süren onay süreçleri ve kriz ve merkezi iş aksında arazi geliştirmede yaşanan zorluklar nedeniyle yeni ofis projelerinin piyasaya çıkmaması ofis piyasasındaki durgunluğun diğer nedenleriydi. Geçmiş dönemde yaşanan bu zorluklara rağmen ekonomideki olumlu hava ile birlikte 2010’un son iki çeyreğinde kiralamalarda ciddi anlamda bir artış ve ofis piyasasında hareketlenme görülüyor.”
Levent yerine Kavacık Colliers International, krizle beraber ofis arayışlarını ve yatırım planlarını donduran ve erteleyen uluslararası şirketler, özellikle de finans, teknoloji, hızlı tüketim malları ve servis sektörleri, bu dönemde piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler ve göstergelerin de etkisiyle ofis arayış süreçlerini aktif hale getirdiğini belirtti. Önceki dönemde merkezi iş aksında Levent, Etiler gibi kiraların yüksek olduğu bölgelerdeki prestijli ofislere yönelik olan talep bu dönemde bütçelerin daha kısıtlı olması sebebiyle Ümraniye, Kavacık gibi ikincil bölgelerde yer alan A sınıfı ofislere yöneldiğine dikkat çeken Colliers International, küçülme ile daha verimli ofislere taşınma ve konsolidasyonun, ofis piyasasındaki ana eğilimler haline geldiğini vurguladı.
Kira fiyatları
Colliers International’ın İkinci Çeyrek Raporu; A sınıfı ofıslerdeki metrekare kira fiyatlarının 32.7 dolar ile en yüksek olduğu bölge olarak Levent’i işaret ediyor. Levent’i sırasıyla 31.1 dolar ile Beşiktaş, 26.7 dolar ile Taksim ve 26.2 dolar ile Etiler takip ediyor. Maslak’ta ise kiralar; 19 dolar seviyesindeyken son dönemde en çok talebin olduğu Ümraniye 17.1, Kozyatağı 17.8, Kavacık’ta ise 18.8 dolar seviyelerinde seyrediyor.
Raporda, 2010 yılının ikinci çeyreğinde ofis kiralarının sabit kalmasına rağmen, önümüzdeki dönemde planlanan projelerin hayata geçmesi ile birlikte merkezi iş bölgelerindeki kiralarda belirgin düşüşlerin gerçekleşebileceğine vurgu yapılıyor. Ne var ki; art arda gerçekleşen işlemler ve kiralama taleplerindeki canlılığın devam etmesi durumunda arz-talep dengesinin korunması ile birlikte kiraların sabit kalacağı belirtildi.
Kartal’a dikkat
Son iki yılda birçok kiralama talebi, merkezi iş bölgelerinden, Anadolu yakasındaki ikincil bölgelere kaydığının belirtildiği raporda, buna örnek olarak, her iki köprüye yakın olan E-5 ve TEM’in kesişim noktasında yer alan bölgeler gösterildi. Kavacık’m ise yeni ofis arayışında kısıtlı bütçesi olan şirketler için ulaşım kolaylığı sunan bir başka bölge olduğuna dikkat çekilen raporda, “Ancak bölgedeki altyapı yetersizliği ve iskan sıkıntısı talebin büyük kısmının diğer bölgelere kaymasına yol açıyor. Önümüzdeki dönemde yeni açılan ve planlanan tünel projeleri ve bağlantı yollarının gelişimi Kağıthane ve Kadıköy-Kartal metro hattının hayata geçmesi ile Kartal’ın talep gören yeni bölgeler haline geleceğini öngörüyoruz” şeklinde görüş bildirildi.
Ofis trendleri: Yeşil binalar Raporda, önümüzdeki dönemde şirketlerin A ve B sınıfı ofislerin düşük kiralarından ve mal sahipleri tarafından sunulacak cazip imkanlardan etkileneceği belirtildi. Deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyada ve sel baskınlarının yaşandığı Basın Ekspres gibi bölgelerde cazip kira rakamları ve diğer koşullara rağmen düşük standartlar sunan kalitesiz ofislerin kiracıları ellerinde tutmakta zorlanacağın vurgu yapıldı.
Rapora göre, çevre dostu, enerji tasarrufu sağlayan ve sertifikalı ofislere olan talep önümüzdeki dönemde trendleri ve planlanan projeleri şekillendirecek. Global şirketler kendilerini şimdiden bu standartlara adapte etmeye başladılar ve şu anda LEED, BREEAM gibi sertifikalar zorunluluk olmasa da ofis seçim kriterlerinde yer alıyorlar. Çevre konusunda duyarlılığı olan global ve yerel şirketler sertifikalı olsun olmasın yeşil bina özelliklerine sahip projeleri tercih ediyor.
Mortgage