1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’da 50 Bin Bina Yıkılacak

Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’un riskli alanlarındaki 40 bin konut ve iş yeri yıkıldı, 6 ayda 50 bin binanın yıkılacağı bildirildi.

istanbulda-50-bin-bina-yikilacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Gaziosmanpaşa’nın Sarıgöl mevkisinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İstanbul’da bazı bölgelerde kentsel dönüşümün, yasa çıkmadan önce başlatıldığını ve sonuçlandırıldığını hatırlatan Babaoğlu, geçen yılın Ağustos ayında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulama yönetmeliğinin de bir ay sonra yayımlandığını anlattı.

Babaoğlu, yönetmelikle birlikte kentsel dönüşümün hızlandığını belirterek, yasa kapsamında belirlenen alanlarda kentsel dönüşüm faaliyetlerinin başladığını, bunun yanı sıra vatandaşların dönüştürülmesini talep ettiği binalar da bulunduğunu aktardı.

Bülent Babaoğlu, “Yasa çıktıktan sonra şu ana kadar İstanbul’da 40 bin konut ve iş yeri yıkıldı. Önümüzdeki 6 ay içerisinde yıkılacak birim sayısı 50 bin 57” dedi.

-“Kentsel dönüşüm her ilçede”-

İstanbul’un farklı yerlerinde ilan edilen 15 riskli alan bulunduğunu belirten Babaoğlu, dönüşümün en iyi durumda olduğu ilçelerin Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar ve Beyoğlu olduğunu söyledi.

Babaoğlu, “Hemen hemen bütün ilçelerimizin içinde olduğu kentsel dönüşüm alanı mevcut. Kentsel dönüşüm alanlarını, ‘en çok şu bölgede’ veya ‘en az bu ilçede’ diye sınırlamak zor. Çünkü her alanın kendine göre zorlukları ve kolaylıkları var. İlçedeki konut stoğu da kentsel dönüşüm sürecini hızlandıran unsurdur” diye konuştu.

Esenler ve Gaziosmanpaşa’da yıkım işlemlerinin bittiğini ve yakın zamanda inşaata başlanacağını dile getiren Babaoğlu, Bağcılar ve Beyoğlu ilçelerinde yıkım işlemlerinin devam ettiğini, Güngören’de yakın tarihte yıkım işlemlerine başlanacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen 714 milyon 23 bin metrekarelik alanda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Babaoğlu, kentsel dönüşümün vatandaşa rağmen değil, vatandaşla beraber yapıldığını vurguladı.

Babaoğlu, her ilçede sürecin farklı işlediğini, kimisinde vatandaşı ikna etmek çok rahatken kimisinde zor olduğunu anlattı.

-“2014 sonuna kadar hedef; 200 bin ev ve iş yeri”-

Bülent Babaoğlu, İstanbul’da çok yoğun riskli yapı stoku bulunduğunu ifade ederek, kentsel dönüşümün son 6 ay içerisinde vatandaşlar tarafından inanılmaz şekilde rağbet gördüğünü, her yerde iyi ya da kötü yönde konuşulduğunu kaydetti.

Kentsel dönüşüm alanındaki hedeflerine de değinen Babaoğlu, “Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde, özellikle 2014’ün sonuna kadar bakanlığımızın hedefi 200 bin ev ve iş yeri kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek” ifadesini kullandı.

Sarıgöl’de vatandaşların yüzde 98’i ile anlaşıldığını ve yıkım işlemlerinin bittiğini belirten Babaoğlu, 1295 ev ve iş yeri bulunan Esenler Havaalanı Mahallesi’nde de vatandaşların yüzde 99’u ile anlaşıldığını, sadece 14 vatandaşla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Babaoğlu, “Onlarla ilgili de yasal yaptırım yok. Belediye başkanımız onları ikna etmeye çalışıyor. Az sayıda da olsa bu karşı çıkanların farklı farklı problemleri var. Kimisi tamahkarlığından, kimisi aile, tapu veya veraset problemlerinden dolayı karşı çıkıyor. Vatandaşlar işin özüne karşı değiller” diye konuştu.

-İlk anahtar teslimi Acıbadem’de, eylül veya ekim ayında-

Kentsel dönüşüm kapsamında Acıbadem’de inşa edilen binaların anahtarlarının eylül veya ekim ayında teslim edileceğini belirten Babaoğlu, “Şu an 280 binanın yapımı devam ediyor. 1138 binanın da yıkım işlemi devam ediyor. Sadece riskli yapılardan bahsediyorum. Babayiğit bir müteahhit çıkar, 3 ayda bitirir, onunkini hemen teslim ederiz. Şu an bitiş süresine yakın olan Acıbadem’de binamız var. Kaba inşaatı bitmiş durumda” şeklinde konuştu.

İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, kentsel dönüşümü emsal artışı olarak nitelendirmemek gerektiğini ifade ederek, yoğunluğu artıracak dönüşüm çabası içinde olmadıklarını söyledi.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İş Dünyasından “Deprem Fonu” Önerisi

Beklenen İstanbul depreminin ekonomik hasarını telafi edebilmek için en az üç Marmara Bölgesi’ne ihtiyaç duyulduğunu …