Fethiyle bir cağ kapanan, Osmanlı başkenti İstanbul’da sarayların ihtişamını geleceğe taşıyacak restorasyon başlatıldı. Topkapı Sarayı’nın ısıtma sistemi doğalgaza dönüştü, Ayasofya’nın kurşun çatısı yenilendi
Üç kıtaya yüzyıllar boyu hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak dönemine başkentlik eden, kapısında yüzlerce turistin sıra beklediği İstanbul saraylarında, ihtişamı gelecek nesillere aktaracak restorasyon çalışması başladı. Onarılarak kuşaktan kuşağa aktarılacak eserlerin başında Topkapı Sarayı ve Yıldız Sarayı geliyor.
İstanbul’daki tarihi eserler arasında yer alan; Darphane binalarının restorasyonu, Eski Sümerbank Binası, Süleymaniye Külliyesi, Mülazımlar Medresesi, Turhan Hatice Sultan Türbesi, Türk İslam Eserleri Müzesi de 2012 Yılı Yatırım Programı’ içinde yer aldı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460- 1478 yıllarında yaptırılan, Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezi olarak kullanılan, 1924 yılında ise Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülen Topkapı Sarayı’nda bazı çalışmalar tamamlandı. Bazı bölümlerde ise çalışmalar halen devam ediyor. Harem ve saray yapılarının rölöve ve çevre düzenlemesi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu, mescidi, hamamı, çubuk odası ile Mecidiye Kuleleri’nin bakım onarımı, Harem Hünkâr Salonu, müzik odasının restorasyonu, mutfaklar restitüsyon projelerinin yapımı ve Topkapı Sarayı Müzesi genel cephe restorasyonlarında ise çalışmalar devam ediyor.
Harem hastanelerine bakım
Bu yıl Harem hastanelerinin, Harem Hünkar ve Valide Hamamı’nın, Harem Meşk- hane bölümünün, Harem Hasekiler Dairesi’nin, Harem Arslanhane bölümünün, Harem Karaağalar Koğuşu’nun ve mescidinin, Harem 3. Osman Taşlığı yapılarının, mutfaklar teşhir tanzimi ve mutfaklar avlusu yapılarının, Hekimbaşı Kulesi’nin, 3. Ahmet Kütüphanesi’nin, Hazine bölümünün restorasyonunun yapılması planlanıyor. Topkapı Sarayı alt yapısının yenilenmesi, ısıtma siste¬minin doğalgaza dönüştürülmesi, Matbaa-ı Amire Binası’nın iklimlendirme ve depo sis¬teminin oluşturulmasıyla birinci avluda bulunan 9. ve 10. Yüzyıl’a ait kalıntılar için Kültür Bakanlığı tarafından bütçe çıkartıldı.
Yıldız Sarayı’nda da restorasyon
İmparatorluğun diğer yönetim merkezi olan Yıldız Sarayı’nda da benzer faaliyetler yürütülüyor. Bu çerçevede; Büyük Mabeyn Dairesi’nin (Daire-i Mabeyn-i Humayun) onarımı ve çevre düzenleme çalışmaları başarılı şekilde tamamlandı. Harem yapılan, Küçük Mabeyn Köşkü, Büyük Mabeyn Köşkü ile Kızlar Ağası ve seralarda, yapıların tahribatı ve ihtiyaca göre farklı onarım işleri yürütülüyor. Bakanlık, Yıldız Sarayı, havuz, saray tiyatrosu gibi farklı bölümlerde de çalışma başlattı.
AYASOFYA UNUTULMADI
Sarayların yanında Ayasofya’da bakım ve onarım kararı alan Bakanlık, tarihi yapının kursun örtüsünü yeniledi. Ayasofya’da yapılan çalışmalardan bazıları söyle;
Türbelerin onarımı,
Deprem performansı değerlendirmesi,
Kandillik vehat levhaları restorasyonu,
Aya İrini Anıtı’ndaki kursun örtüsünün tamamen yenilenmesi, M Aya İrini Samson Ksenedkhlon’da detaylı temizlik çalışmaları,
Fatih Medresesi, Ayasofya batı cephesinin, Ayasofya 1. Mahmut Kitaplığı ve 1. Mahmut Şadırvanı ile Kariye Müzesi’nin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve tesisat projelerinin yapımı.
Star