1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul Boğazı’nda Yapılaşma Yasağı Kalkıyor Mu?

İstanbul Boğazı’nın yapılaşmasını yeniden düzenleyecek olan Boğaziçi İmar Yasası Yönetmeliğini, sona gelinen binlerce dava açısından gayrimenkul hukuku avukatı Emre Alcan değerlendirdi.

Av. Emre Alcan, Avukat Emre Alcan, Boğaz gören alanlar, Boğaz siluetinin korunması, Boğaziçi İmar Kanunu, boğaziçi imar yasası yönetmeliği, Danıştay İdari Dava Daireleri kurulu, Gayrimenkul Hukuku, gayrimenkul hukuku avukatı Emre Alcan, İstanbul Boğazı, villa, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu

2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanununun geçici 4. maddesine göre, Boğaziçi öngörünümde 1983 yılına kadar yapı yapılmamış tüm arsaların 1/1000 ölçekli planda yeşil alan olarak kabul edilerek, yapı yapma yasaklı hale getirildiğini belirten Av. Emre Alcan sözlerine şöyle devam etti:

“Böylece, Boğaziçi öngörümünde 1983 yılına kadar arsasına inşaat yapmış olan kişiler büyük ekonomik değer ve gelir elde ederken, hemen yanındaki hatta komşu parselde bu tarihe kadar inşaata başlamamış olan arsa sahipleri ise yapı yapma yasaklı hale gelmesi sebebiyle çok ciddi bir ekonomik gelirden mahrum kaldılar.

Kimisinin, imarlı olarak büyük değerlere satın aldığı arsa, 1983 yılında çıkarılan yapı yapma yasağı sonrası, büyük değer kaybına uğradı.Boğaz’ın nezih bir yerinde, çok iyi manzaralı 1 dönüm arsa üzerine yapılmış bir villa 5 milyon Usd değer ederken, yapı yapma yasağı sonrası üzerine villa yapılamayan komşu arsaya 500 bin Usd’ye dahi alıcı çıkmaz hale geldi.Halbuki; gerek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son yıllardaki kararlarına göre; “mülkiyet hakkının kullanımının belirsizliğe itildiği, dolayısıyla kamu yararının gerekleri ile mülkiyet hakkı arasında gözetilmesi gereken adil dengenin bozulduğu durumlarda, geciktirilmeksizin kamulaştırılması zorunludur.”

Bu sebeple; öngörünümde tasarruf hakkı kısıtlanan arsa sahiplerinin binlerce dava açtığını ve bu davalarda alınan bilirkişi raporlarına göre milyarlarca TL tazminat ödemek zorunda kalacak olan idarenin bu yeni düzenleme ile tazminat ödemek yerine mülkiyet hakkı gasp edilmiş vatandaşa taşınmazında tasarruf edebilme imkanı tanıyacağını belirten Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Emre Alcan, idarenin bu adımın da mağduriyetlerin giderimi açısından önemli olduğunu ancak devamının gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeni düzenlemeye göre; Boğaz gören alanlarda arsanın yüzde 30’una inşaat yapılacak, yüzde 70’i ise yeşil alan kalacak. Yapılacak yapının yüksekliği ise 3 katı geçemeyecek. Boğaz siluetinin korunması amacıyla emsalin düşük tutulduğu plana göre taban emsali 0.40 olacak. Yapılaşma yasağı nedeniyle hiçbir değişiklik yapılamayan Boğaziçi Öngörünüm Alanı’ndaki mevcut yapıların da yenilenmesi mümkün olacak. Bakanlığın hazırladığı taslak, yıl sonuna kadar Bakanlar Kurulu onayına sunulacak.

ANTALYA (İHA)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Midyat’ın Beyaz Elması: Katori Taşı

Göz alıcı güzelliğiyle dikkat çeken ve ‘Beyaz Elmas’ olarak tabir edilen Midyat Katori (Nahit) Taşı, …