1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul Allah’a Emanet: 90 Bin Kişi Ölecek!

İstanbul Allah’a emanet Marmara depreminin üzerinden tam 11 yıl geçti. Binlerce insanın öldüğü, binlercesinin de evsiz kaldığı depremin ardından uzmanlar olası bir deprem için ciddi bir çalışma yapılmadığını ve 30 bin insanın ölebileceğini söylüyor.

Tarih: 17 Ağustos 1999… Gece saat 03.02’de merkez üssü Gölcük olan ve büyük can ve mal kaybına yol açan 7.4 büyüklüğündeki depremde resmî verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. Bu büyük yıkımın üzerinden tam 11 yıl geçti. 1999 depreminin ardından deprem uzmanları başta İstanbul’u etkileyecek olan yedinin üzerinde bir depremin en geç 30 yıl içinde gerçekleşeceğini açıkladı. Türkiye olası büyük bir depreme aradan geçen 11 yılda ne kadar hazırlandı? TARAF’a konuşan bilim insanları geçen 11 yılda ciddi hiçbir hazırlığın yapılmadığını söyleyerek uyardı.

“90 bin kişi ölecek”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) ile büyük çaplı bir Marmara depreminin yaratacağı yıkıma ilişkin yaptığı çalışma tabloyu gözler önüne seriyor. Çalışmaya göre 7.5 şiddetindeki bir deprem yalnızca İstanbul’da şu sonuçlara yol açacak: 70-90 bin arasında ölü, 120 bin ila 130 bin civarında ağır yaralı, 500-600 bin evsiz aile, 50- 60 bin arasında ağır hasarlı bina ayrıca yangınlar, doğalgaz arızaları ve 140 milyon ton enkaz… Yıkımın faturasının ise 50 milyar dolar civarında tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu “Depremin olma olasılığı gittikçe güçleniyor” diyor. Gündoğdu gerçekleşecek olan depremin şiddetinin ise kesinlikle yedinin üzerinde olacağını belirtiyor. Depreme hazırlık için ciddi bir çalışma yapılmadığını söyleyen Gündoğdu şöyle devam ediyor: “Kentsel dönüşüm yönetmelikleri yasası ortada yok. Kentsel dönüşüm adı altında beş on tane bina yapılıyor. Ve bunlara çok para harcanıyor.”

“Gölcük depreme hazır değil. Depremi yaşamış olan bir yerde duyarlılığın daha çok ön plana çıkması gerekiyordu. Unuttuk.” Bu sözler Gölcük Arama Kurtarma Derneği Başkanı Necmi Kocaman’a ait. Kocaman, “Gölcükte deprem sonrasında ağır hasarlı binalar orta hasarlı binalara döndürülüp makyaj yapılıp insanlara sunuldu. Bu daha büyük bir tehlike” diyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise “Gerçekleşecek olan depremin büyüklüğünün 7.2’den küçük olmayacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Geçen 11 yılda yapılanlar konusunda ise çok umutsuz konuşuyor: “Birkaç viyadük, boğaz köprüsü ve bir de devlet binaları, hastaneler, okullar güçlendirilmeye başlandı. Bunların da çok düşük yüzdesi güçlendirildi. Bu konuda bir arpa boyu yol alamadık”

Kaynak: Taraf Yazan: Sadık Güleç, Kübra Demir

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Deprem ve Çelik Yapılar – Ziya GÜNEY

17 Ağustos’ta 1999 büyük Marmara deprem felaketini yaşayalı aradan 16 yıl geçti.. Bu süre zarfında …