İstanbul’un önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmekte olan ülkelerin ve petrol zengini Körfez ülkelerinin finans merkezi olma fırsatına ulaşabileceğini söyleyen Ali Ağaoğlu, “Bu gelişme ile güvenilir ofis, konut, otel ve benzeri gayrimenkul ihtiyacı artacak.
Küresel ekonomik kriz sonrası değişen dünya düzeni ile birlikte Türkiye ve İstanbul’un her geçen gün uluslararası yatırımcıların ve finans dünyasının daha fazla ilgisini çektiğini vurgulayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye, özellikle İstanbul için yeni bir konuma işaret ediyor.
İstanbul, yakın bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerin ve petrol zengini Körfez ülkelerinin finans merkezi olma fırsatma ciddi anlamda saljip. Vizyoner bir bakış açısı ve kararlılıkla bunun mümkün olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. İstanbul’un finans, turizm, sağlık, ticaret merkezi ve uluslararası uçuşların aktarma merkezi olma yolunda ilerlerken tüm bu gelişmelerin yüksek kalitede, güvenilir ofis, konut, otel ve benzeri gayrimenkul ihtiyacını arttıracağına işaret eden Ağaoğlu, “Bu gelişim beraberinde kentsel dönüşüm ile yabancıya mülk satışı gibi açiliyet taşıyan konularda hızla yol alınmasına ön ayak oldu.
Bu sadece sektörün ve ekonominin gelişimi için değil aynı zamanda varlık değerlerinin artışı ile yaratılan katma değerden geniş bir tabanın rant elde etmesi sonucunu getirirken ekonomiye ciddi bir ivme kazandıracak bir durum” diye konuştu.
1 Ocak 2012 itibarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mn müteahhitlere getirdiği yetki belgesi zorunluluğunun bu dönüşümün ilk adımı olarak kabul edilebileceğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti:
2023 vizyonunu kentsel dönüşüm etkiler
“Türkiye’de mevcut bina stoğunun nitelikli ko-nutlarla yenilenmesi ihtiyacı, sektörün 2023’e olan yolculuğunda belirleyici olacak başlıca etken. 2023’e kadar 7 milyon 560 bin konutun üretilmesi öngörülüyor. Bu da 2000’lerin başından bu yana sektörün gerçekleştirdiği konut üretiminin nere¬deyse iki katı anlamına geliyor. Çevre ve Şehirci¬lik Bakanlığı’nın kurulması sektörümüz açısından milat olma niteliğindedir. Mütekabiliyet ve 2B ya¬saları da çok önemli.”.
Bu yıl yüzde 5 büyüme bekleniyor
Bugün Türkiye’nin inşaatta Çin’den sonra dünyada ikinci konuma geldiğini hatırlatan Ali Ağaoğlu, “2011’de sektör, 100 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe erişerek 1.5 milyondan fazla insana istihdam sağladı. 2012’de ise yüzde 5’lik bir büyüme bekleniyor” diye konuştu. 2000 yılında 13 milyon 597 bin 676 olan konut sayısının 2011 sonunda 18 milyon 63 bin 800 adede ulaştığını belirten Ağaoğlu, “Bu dönemde sektör gelişerek mevcut konut stoğunun 3’te 1’i kadar konut üretti. Sektör altın çağını 2004 ve 2005 yıllarında yaşadı. Arzın talebe yetişmekte zorlandığı bu dönemin getirdiği canlılık 2008’deki küresel ekonomik krize kadar sürdü” dedi.
Vatan