1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaatta Devrim Yapan Türk Buluşu ‘Powerblok’ Tuğla!

Powerblok?un Romanya distribütörlüğünü birlikte yapacak olan Group M firmasının yetkilisi Ayhan Örs ile Mega Construct yetkilisi Bülent Dumlu; buluşun sahibi Fikret Dönmez ve Türkiye pazarlamasını yapan Muzaffer Şorabatur ürünle birlikte el sıkıştılar.

Avrupa Standartları, ayhan örs, çimento, fikret dönmez, Group M, inşaat sektörü, kireç, kum, mega construction, powerblok tuğla, Türk Standartları Enstitüsü Kurumu, Yapı Malzemeleri, Yirmialtı Yapı Elemanları A.Ş

Eskişehirli seramik uzmanı Fikret Dönmez tarafından geliştirilen ve yalıtımdan işçiliğe yüzde 70 oranında tasarruf sağlayan çevreye uyumlu tuğla benzeri hafif yapı malzemesi ‘Powerblok’ şimdi Türk işadamları Bülent Dumlu ve M. Ayhan Örs işbirliği ile Romanya‘da da satışa sunuldu.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu işadamı Fikret Dönmez’in bir yıllık çalışma neticesinde geliştirdiği ve ‘Powerblok’ adını verdiği tuğla benzeri yapı malzemesi inşaat sektörüne önemli yenilikler kazandıracak.

Türk Standartları Enstitüsü Kurumu (TSEK) ve Avrupa Standartları’na (CE) uygunluğu kabul edilen Powerblok konusunda iddialı konuşan Fikret Dönmez, ürünü ile ilgili şu bilgileri verdi:

Powerblok’tan daha iyi bir yapı malzemesi tanımıyorum. Ürünümüz, hafif betondan oluşuyor. Powerblokmalzeme ile örülen yapılarda sıva ve izolasyon yapmanıza gerek kalmıyor. Sadece dekoratif boya işlemini yapıyorsunuz. Binaların taşıdığı yükü yüzde 70 oranında azaltıyor. Aynı oranda işçilik tasarrufu da sağlıyor.”

‘İzolasyonda son nokta’ sloganı ile Eskişehir’de üretilen yapı malzemesinde harç yerine, tuğlaları birbirine yapıştırmak için seramik yapıştırıcı ya da hafif beton yapıştırıcı kullanılıyor. Normal inşaatta kullanılan kum, çimento, kireç gibi malzemeler ortadan kalkıyor. Aynı şekilde yaklaşık 12 cm kalınlığında strafor içeren Powerblok tuğla ile örülen binada ayrıca izolasyona ihtiyaç olmadığı gibi malzeme arasındaki boşluklara bina tesisatları monte edilebiliyor.

“Powerblok tuğla, gerek sıva işlemini gerekse mantolamayı ortadan kaldırdığı için de yüzde 70 oranında işçilik tasarrufu sağlıyor.” diyen Yirmialtı Yapı Elemanları yöneticisi Fikret Dönmez, ürettikleri malzemenin deprem bölgeleri için de ideal olduğunu kaydediyor.

Yapılarda kolon-kiriş kadar duvarların da çok önemli olduğunu, Powerblok’un yalıtımlı süper ısı ve ses izolasyonu yanında duvara dayanıklılık özelliği kattığını vurgulayan Dönmez, “Üstelik hafif olmasından dolayı yapıya binen yük oranı önemli oranda azalıyor. Bu konu üzerinde çalışmaya başlarken bildiğimiz tüm özellikleri yapısında barındıran bir ürün oluşturmak için yola çıktık. Böylece inşaat piyasasına; hafif, yalıtımlı, dayanıklı ve ekonomik bir ürün sunmayı başardık.” şeklinde konuşuyor.

Ürünün dünya inşaat sektöründe ses getirdiğini ifade eden Fikret Dönmez, Powerblok süper tuğlanın öncelikle, geleneksel duvar malzemeleri başta olmak üzere, kum, çimento, kireç gibi yapı malzemeleri kullanılarak yapılan sıva işlemini ortadan kaldırmasının sektörde faaliyet gösteren şirketlere önemli kolaylıklar sağladığına dikkat çekiyor.

Powerblok süper tuğla ile ayrıca duvar yapmak çok pratik ve kolay hale geldiği için zamandan büyük tasarruf sağlanıyor.

Powerblok yalıtımlı süper tuğlayı üretmek için 40 ortakla Yirmialtı Yapı Elemanları A.Ş’yi faaliyete geçiren Fikret Dönmez, Eskişehir’li olmaları nedeniyle de plaka şirketleri olan 26’yı da (yirmialtı) şirket ismi olarak kullandıkları bilgisini veriyor ve Powerblok’un üretim tesislerinde günde 1000 metrekare üretim yapabildiklerini ekliyor.

Powerblok’un üretimi ve uygulamalarının tüm aşamalarında, çevreye zararlı atık çıkarmayan, doğal bir ürün olduğunu, bu nedenle çevreye hiçbir zarar vermediğine de işaret eden Dönmez, “Çevreci bir üretim ve ürün. Hiç atığı yok. Tesislerimizde enerji olarak klasik yapı malzemelerinin üretiminde kullanılan gaz, kömür gibi çevreye zarar veren yakıtları değil, sadece elektrik kullanıyoruz.” diyor.

Fikret Dönmez, Powerblok’un dayanıklılık testlerinden mükemmel sonuçlar elde ettiğini ve 40 tona kadar dayanıklı olduğunu kaydediyor.

Powerblok yapı malzemesinin özellikleri

– Hassas boyutlarla üretilen yalıtımlı bir yapı malzemesi olduğu için ölçülerde asla yanıltmaz ve yapılara standart getirir.

Powerblok, elastiki yapısı ile duvarın da yapıya sağlamlık katabildiğini kanıtlar.

– Isı ve ses izolasyonu için başka malzeme gerekmez.

– 11 cm EPS köpükten ve hafif betondan oluştuğu için yapıya binen yük oranını yarı-yarıya azaltıyor.

– Düzgün yüzeyli ve düzgün kenarlı. Bu yüzden duvarlar üzerine yalın bir boya ve ince bir kaplama tabakası yeterli.

– Düzgün ve gönyeli duvar oluşturmak çok kolay. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.

– Çevre dostu. Hem üretim hem de inşaat aşamasında çevreyi kirletmez. Az enerji ile tarım toprağı kullanılmadan üretilir.

– Radyoaktif ve toksit maddeler içermez. Hijyeniktir, diğer yapı malzemelerinden farklı olarak üretiminde daha az hammadde kullanıldığı için doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur.

– Bilinen tüm özellikleri içinde barındıran bir süper tuğladır.

Evinizi kışın sıcak, yazın serin tutar

Powerblok, yalıtımı sayesinde yüzde 75 oranında ısıda kazanç sağlarken, aynı oranda ses yalıtımı sağlanır. Böylece evinizi kışın sıcak tutarken, yazın serin tutuyor. Pratik işçilikle zamandan kazanç sağlıyor. Üstelik hafif olmasından dolayı yapıya binen yük oranı önemli oranda azalıyor. Powerblok dayanılıklık testlerinden de mükemmel sonuçlar elde ederek çıktı. Aynı zamanda 40 tona kadar dayanıklı olduğu da kaydediliyor. Normal inşaatta kullanılan kum, çimento, kireç gibi malzemeler ortadan kalkıyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Maliyetleri Son Bir Yılda Yüzde 70,05 Arttı

TÜİK’in açıkladığı inşaat maliyet endeksine göre şubatta inşaat maliyetleri aylık bazda yüzde 3,41, yıllık bazda …