1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaatçılar, Büyükşehir’e Yönetmelik Davası Açacak!

İzmirli inşaatçılar, yönetmeliğin iptali için yargıya başvurmaya hazırlanırken, imar müdürlükleri, yola 12 metre cephesi bulunmayan ve 5 metre bahçe payı olmayan parsellerin başvurularını reddediyor

insaatcilar-buyuksehire-yonetmelik-davasi-acacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve daha çağdaş kentler yaratmak için hazırlamış olduğu ve 5 Kasım’da yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliğinin sektörü kilitlediğini öne sürerek harekete geçti. İnşaatçılar şimdi yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor.

Yönetmelikte kanunlara aykırı düzenlemeler nedeniyle bir ay içinde metropolde yapılan 10 bine yakın inşaat izni başvurusundan yarısının kabul edilmediğini belirten inşaatçılar isyan etti. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş, yönetmelikten sonra iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, iptali için dava açmaktan başka şansları olmadığını söyledi. İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkartılan yönetmelikteki ifadelerin net olmadığını ifade ederek, bu nedenle sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

12 metre cephe isteniyor
İnşaatçılar en çok Buca, Konak, Karabağlar, Bornova, Çiğli ve Bayraklı gibi ilçelerde sorun yaşadıklarını savunurken, yönetmeliği mevcut planlar için de uygulamaya başlayan imar müdürlükleri, yola 12 metre cephesi bulunmayan ve 5 metre bahçe payı bırakamayan parsellerin imar başvurularını reddetiklerini belirtiyor. 4 kat olarak tasarlanan binalarda, asansör ve engelli rampası şartı da arandığını belirten sektör temsilcileri, inşaat alanı için yeterli yer kalmadığını gerekçe göstererek vatandaşların isteklerinin geri çevrildiğini iddia ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5 Kasım tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle inşaat sektörünü kilitlediğini belirten İTO Meclis üyesi Levent Bendeş, yönetmelik maddeleri yüzünden inşaat başvurularının büyük bir bölümünün belediyeler tarafından reddedildiğini söyledi. İnşaatçılar olarak iş yapamaz hale geldiklerini ifade eden Bendeş, “İnşaat sektörü bünyesinde 200 farklı iş koluna iş veriyor ama İBB yönetmeliği yüzünden ne yazık ki işler kilitlenmiş durumda. Çarpık yapılaşmanın önüne geçmek, çağdaş şehir oluşturmak için yapılmış olan yönetmelik uygulamada büyük sıkıntı yaratıyor. 4 katlı bir binaya asansör isteniyor. İmar izni almak isteyen mülk sahipleri, yönetmelik gereği en az 12 metre uzunluğunda ve en az 18 metre genişliğinde parsel sahibi olacak. Arazi koşulu sağlandığında, inşaat yapmak isteyen mülk sahibi, yoldan itibaren 5 metre bahçe bırakacak. Yönetmelikte yer alan büyüklükte olmayan parsel sahiplerine ise yandaki ya da arkadaki parsel ile birleşme öneriliyor. Bu şartları hiç bir büyükşehir belediyesi istemiyor. Bunların gerçekleşmesi de mümkün değil. O nedenle İzmir’de inşaat sektörü şu anda iş yapamıyor. Yönetmeliğin iptali için mağdur olan arkadaşlarımız dava açacak” dedi.

‘Birlikte hazırlayalım’
İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkartılan yönetmelikteki ifadelerin net olmadığını belirterek, bu nedenle sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Yönetmelik yüzünden müteahhitlerin ve vatandaşların mağdur edilerek suç işlendiğini belirten Nasır, şöyle konuştu: “Mevcut imar planlarında parselleri belirlenmiş alanlarda 12 metreden yukarı cephe genişliğinin aranması kanunen yanlış. İlçe belediyeleri, yeni yönetmelikteki hükümlerin, mevcut imarlı parseller için de geçerli olduğunu söylüyor. Biz ilgili bakanlık olduğu için konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da ilettik. Oradan gelecek yanıtı bekliyoruz.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yapı Denetim Şirketlerine 97 Milyon Liralık Ceza

Bakanlık tarafından görevini usulüne uygun yapmayan yapı denetim firmalarına toplam 97 milyon liralık ceza kesildi. …