1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörünün Devletten Alacakları Faiziyle Ödenecek!

İnşaat sektörü temsilcileri devletten alacakları KDV’yle ilgili sorunlarını Bakan Bayraktar’a iletti. Bayraktar da “Biz KDV’leri de ödeyeceğiz hem de faiziyle yapacağız bunu” diye müjdeli haberi verdi.

insaat-sektorunun-devletten-alacaklari-faiziyle-odenecek

STAR’ın ‘inşaatı konuşuyoruz’ toplantısında sektör temsilcileri, sorunlarını da Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a iletme fırsatını buldular. Sektörün başlıca sorunlarından en başında firmaların devletten alacağı KDV idaleri geliyor. Sektör temsilcileri toplantı sırasında “İnşaatı yaparken KDV’yi peşin ödüyoruz. Ancak devletten alacağımız KDV’ye gelince 2-3 yıl bekliyoruz. Borcumuza faiz öderken, alacağımıza faiz ödenmiyor” diye konuşunca Bakan Bayraktar, müjdeli haberi verdi. Bayraktar “Biz KDV’leri de ödeyeceğiz hem de faiziyle yapacağız bunu. Ancak siz de bize yardımcı olun birlikte kentsel dönüşümün altından kalkalım. Siz iş yapın yeter ki, biz size kaynak yaratacağız” diye konuştu. Bakan Bayraktar daha sonra inşaat şirketleri yöneticilerinin dilek ve sorularına yanıt verdi.

6.5 milyon konut acil yenilenmeli

Kadir Topbaş ve Erdoğan Bayraktar İnşaat sektörünün önde gelen isimleriyle biraraya gelerek sohbet etti. Bayraktar kentsel dönüşüm kapsamırda 6.5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat malzemelerinde %18 olan KDV indirilsin

-Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş: “Kentsel dönüşüm Türkiye’nin kaçınılmaz gerçeği. İnsanlar önce güvenmek istiyor. Markalı konutlar hayata geçiren isimler olarak burada bize iş düşüyor. Ancak sektörün bazı sorunları var. Bina maliyetlerini düşürmek için inşaat malzemelerinde KDV istisnası uygulanabilir. İnşaat malzemelerimizde ödediğimiz yüzde 18’lik KDV’yi indirebilirsek müteahhitler bu işi daha sağlıklı yapar.”

Dünyada böyle bir örnek yok

-Bakan Bayraktar: “Diyorsunuz ki inşaat malzemelerine KDV oranı indirilsin. Dünyada böyle bir örnek yok arkadaşlar. Bunu yapamazsınız. Maliye ile görüşüyoruz bu konuyu. Doğrusu neyse onu yapalım istiyoruz. Ancak malzeme alırken nasıl çeşitlendireceksin. Bunun altından Maliye kalkamaz. Devlet çöker, kayıt dışı ekonomi daha da artar. Biz KDV’leri de ödeyeceğiz hem de faiziyle yapacağız bunu. Ancak siz de bize yardımcı olun birlikte yapalım. Siz iş yapın yeter ki biz size kaynak yaratacağız.”

Bizim gizli ortağımız: Elektrik, su ve doğalgaz

-Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya: “Kentsel dönüşümde asıl rantı arsa sahipleri alıyor. Müteahhit elektriğini, suyunu, doğalgazını çekiyor anahtar teslim veriyor. Ben trafoyu yapacağım, elektrik kablosunu çekeceğim, beyefendi gelip parasını alacak. Bu 3 idare bizim gizli ortağımız.”

İhaleye milyonlarca $ vermeyi biliyorsunuz

-Bakan Bayraktar: “Daha yeni ihale yaptık Emlak Konut’ta 530 milyon TL… Biz mi dedik size gidin bu parayı bu kadar yükseltin diye. Biz yalvarıyoruz müteahhitlere yapmayın. Sonra diyorsunuz ki TOKİ kazandı. Sonra diyorsunuz ki bizim maliyetlerimiz yüksek, yok efendim KDV meselesi.. Vermeyin bu kadar paraları, demek var ki veriyorsunuz” dedi.

Topbaş’tan Esenyurt’taki imar sorunu için ‘kısa sürede çözün’ talimatı

Uzun süredir çözüm bekleyen Esenyurt bölgesindeki imar sorununun birkaç ay içinde çözülmesi bekleniyor. Başkan Topbaş konuyla ilgili kurmaylarına ‘En kısa sürede bitirin’ talimatı verdi.

STAR’ın ‘inşaat sektörü’ buluşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan da Esenyurt’ta imar sorunu nedeniyle duran projeler yüzünden mağdur olan binlerce vatandaşa müjde geldi. Toplantıda inşaat şirketlerinin temsilcilerinden Esenyurt’ta büyük sıkıntı yaşandığını hatırlatılması üzerine Topbaş, orada halen senet ödeyen binlerce vatandaşın olduğunu belirtti. Topbaş, kurmaylarına dönerek, “Bu işi (Esenyurt) en kısa sürede halledin’ talimatı verdi. Toplantıya katılan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt “Yaklaşık 1 yıldır yaşadığımız bir imar problemi var. Esenyurt bölgesine hastalıklı olarak bakılıyor. Benim dışındaki çoğu firma cansız vaziyette yerde yatıyor. Esenyurt’taki imar sorunu ile ilgili bir gelişme yaşanacak mı?” diye sordu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Esenyurt’ta imar sorunu nedeniyle durdurulan 30’a yakın sorunlu projenin yeniden devam etmesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ve 2 ay içinde yeni bir planla projelerin devam edeceğini söyledi.

Yüzde 20 seviyesini geçmiş olmalı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş da konuşmasında “2003 yılında yapılan planda bir hata yapıldı. Bürokrasinin yanlış uygulaması sonucu ‘her 100 daireye yüzde 15 artırılır’ gibi bir ifade konulmuş ancak bu ifade ardışık olarak artırılmış. Şimdi biz gerekli incelemelerimizi yaptık. Yüzde 20 seviyesine gelmiş olan inşaatlarına devem edebilecekler. 2 ay içinde bu işi bitireceğiz” dedi.

Vatandaşı ikna için kamu desteği gerekiyor

-Artaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: “Kentsel dönüşümde insanları ikna etmek zor. Bize gidip vatandaşla siz anlaşın derseniz buna ömrümüz yetmez. İlçe belediye başkanlıklarında kentsel dönüşüm başkanlığı olmalı, vatandaşlarla bir araya gelerek ihale ortamında bu işi halletmeliyiz.”

Siz kimsenin ayağına gitmeyin

-Bakan Bayraktar: Vatandaş riskli evini ya da evinin riskli olduğunu düşünüyorsa bunun tetkikini kendisi yaptıracak. Şu anda 200 civarında lisanslandırdığımız kuruluş var. Diyelim ki vatandaş oturduğu binayı riskli buluyor, ancak binada oturan diğer kişiler bunu kabul etmiyor. İşte burada yetkilendirdiğimiz heyet kararı verecek. Eğer riskliyse Valilik bu binayı yıkmak zorunda… Siz müteahhit olarak size geleni yapacaksınız. Kimsenin ayağına gitmenize gerek yok.”

Elbise darlaştı, İmar Kanunu değişsin

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: “Bugün ülke yönetimiyle, işadamıyla, bürokrasisiyle bir dinamizm yakalamış vaziyette. Ancak inşaat konusunda bazı sorunlar yaşanıyor. Mesela İmar Plan Hukuku ve İmar Hukuku’nun da ele alınması gerekiyor. Biz bugüne kadar Anayasa dahil olmak üzere yukarıdan aşağı birçok kanunu değiştirdik. Ancak 30 sene önceki İmar Kanunu ile yürüyoruz. Burada bir eksiklik var. Elbise artık dar gelmeye başladı.”

İmar işleri rayına oturmaya başladı

-Bakan Bayraktar: “Sadece kentsel dönüşüm değil sorunlarımız, imar sorunlarımız da var. Bu düzeliyor ama. İmar planlarına karşı itiraz, yürütmeyi durdurma işleri de biraz daha kendi kaidesi üzerine oturmaya başladı. Öyle eskisi gibi her gelen imar planını iptal ettirme işleri yok artık.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: Sistem Nasıl İşleyecek?

Yaşanan depremler ve çöken binalar sonrası kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Bu kapsamda yeni dönemde kentsel …