1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörüne AR-GE ve İnovasyon Tavsiyesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, inşaat sektörünün 21 milyar dolar ihracat, 9 milyar dolar ithalat yaptığını belirtti.

insaat-sektorune-ar-ge-ve-inovasyon-tavsiyesi

Büyükekşi, “İnşaat sektörünün 21 milyar dolar ihracatı, 9 milyar dolar ithalat var. Yani sektör ülkeye 12 milyar dolar artı sunuyor. Onun için Ar-Ge ürünlerinin arttırılması, yenilikçi ürünlerin teşvik edilmesi, ileri teknikli ürünlerin kullanımı önemli. Bu durumda sektörün büyümeye, ihracata ve istihdama vereceği katkı artacak.” dedi.

Mehmet Büyükekşi, 7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’ne konuk oldu. Grand Tarabya’da yapılan ve müteahhitlik firmalarının yöneticilerini bir araya getiren zirvede Büyükekşi, inşaat ve bağlantılı sektörlerin dinamik olduğunu belirtti. Yeşil ve akıllı binaların yapı alanında önemli yeri olduğunu anlatan Büyükekşi, şunları ifade etti:

“Esasında bu trend inovasyon ile olacak. İnovasyonu arttırmak için firmalar gerekeni yapmalı. Yenilikçi ürünler üreterek rekabetçiliği arttırmamız, Ar-Ge’de merhale almamız gerekiyor. Ar-Ge ile ilgili son 10 senede 8 kata varan artış var. Türkiye’nin hep yüzde 1’in altında olan Ar-Ge gideri yakınlarda yüzde 1’i buldu. Bu kâfi değil. İleri ülkelerde Ar-Ge’nin milli gelir payı yüzde 2-4 oranında. Türkiye’nin 2023 hedefi bu oranın yüzde 3 olması. Biz bu hedefe inşaat ve yapı sektörünün de odaklanmasını temenni ediyoruz. İnşaat sektörünün ekonomide büyük payı var. 75 milyardan söz edildi, bunun 21 milyar doları bizi ilgilendiriyor. O 21 milyar dolar ihracat… 2023 için sektörün 100 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedef büyük bir hedef değil ama biz, tek rakamlara odaklanmıyoruz. 2023 hedefinin temelinde esasında dünya ticaretinde yüzde 1,5 pay almak var.”

İnşaat sektörünün iç ve dış ticarette de önemli rolü olduğunu dile getiren Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

“İnşaat sektörünün 21 milyar dolar ihracatı, 9 milyar dolar ithalat var. Yani sektör ülkeye 12 milyar dolar artı sunuyor. Onun için Ar-Ge ürünlerinin arttırılması, yenilikçi ürünlerin teşvik edilmesi, ileri teknikli ürünlerin kullanımı önemli. Bu durumda sektörün büyümeye, ihracata ve istihdama vereceği katkı artacak. Ülke dışında sektör daha çok pay almalı. Müteahhitlerimiz 2002’den 2015’e dek 271 milyar dolar tutarında proje almış. Bu başarı inşaat sektörünü dinamik kılacak. Müteahhitliğin yanında müşavirlik sektörü de önemli. Bu anlamda gereken yardımlar yapılıyor ve teşvikler veriliyor. Tanıtım ve diğer konularda… Böylelikle inovatif ürünlerin ülke dışında devam eden projelerde kullanımı mümkün olacak.”

Büyükekşi, şu aşamada inşaat sektörünü Ar-Ge ve inovasyona daha duyarlı olmaya davet etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise daha dayanıklı ve kalifiye ürünün her sektörün temennisi olduğuna temas etti, “Etkin ve güvenilir bu ürünler dünyayı, ileriyi şekillendiriyor. Bunu inşaat sektöründe ve yararlandığımız ürünlerde görüyoruz.” diye konuştu.

İnşaat sektörünün hem Türkiye’de hem dünyada önemli yeri bulunduğundan söz eden Kalsın, “Türkiye ülkemizin yanında dünyayı inşa ediyor. Toplamda 104 ülkede 300 milyar doları aşan yatırımlar var müteahhitlikte. 2010’dan bu yana senede 500 proje ortaya koyuyor, dışarıda.” açıklamalarında bulundu.

7. Uluslararası Kalite Zirvesi’nde inşaat sektörünün yanında şehir mimarisi de ele alındı.

Zirvede söz alan mimar Nevzat Sayın, İstanbul’da yapılan binaların Miami’nin yazlık yaşam alanlarını iddia etti. Sayın, “Orada Pelican Hill var. En şık o görünüyor ama 12 ayın 3 ayında kullanılıyor ora. Senenin geri kalan bölümünde oturan yok orada. Yani İstanbul’un ortasına böyle bir şey yapılabilir mi?” diye sordu.

Sayın, ayrıca İstanbul’da derme çatma yapıları bulunan, kaçak konut dikenlerin de şu an bir yatırımcıya döndüğünden yakındı.

CİHAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörünü Zor Günler Bekliyor

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, inşaat sektörünü zor günler beklediğini …