İnşaat sektöründe yıl sonu beklentileri sıfıra yakın bir büyümenin olacağı yönünde şekilleniyor.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) eylül ayı inşaat sektörü değerlendirme raporuna göre, 2008 krizi sonrasında inşaat sektörünün yüzde 0,4 büyüyerek, ilk kez sıfıra yakın bir büyüme kaydedildiği belirtildi. Son aylarda gelen verilerin içeride gayrimenkule yönelimin artmaya başladığı yönünde olduğu belirtilen raporda, yılın 3. ve 4. çeyreğine ilişkin rakamların inşaat sektörü açısından daha iyi bir tablo ortaya koyacağı dile getiriliyor. Derneğin yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat malzemesi sektörüne ilişkin büyüme ve yapı izinleri dataları ele alındı. İnşaat yüzde 2,9’luk büyüme ile Türkiye’nin genel büyüme rakamının altında kaldı. Büyüme rakamının düşük gelmesinde yatırım yapma eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde de aşağı seyirde olması etkili oldu.
İnşaat sektörünün büyüme rakamındaki ivme kaybı bir trend görünümü kazanırken, 2010 yılının 3. çeyreğinde yüzde 23,7 seviyesini gören inşaat sektöründe bu dönemde 2012’nin son çeyreğine kadar sırasıyla yüzde 18,7, yüzde 15,5, yüzde 13,1, yüzde 10,3, yüzde 7 ve yüzde 2,7’lik artış gerçekleşti. İnşaat sektörünün büyüme rakamlarındaki ivme kaybı, aşağı yönlü bir trendi ortaya koyuyor. Son gelen yüzde 0,4’lük ikinci çeyrek rakamı da bu durumu destekliyor. Bu rakamlarda baz etkisi de bulunuyor. İnşaat yatırımlarında özel-kamu ayrımına bakıldığında özel sektör ile kamu arasındaki ayrımın oldukça arttığı görülüyor. 2008 yılında krizin etkili olduğu dönemlerde ekonomiyi canlı tutmak için inşaat yatırımlarına ağırlık veren kamu sektörünün frene bastığı görülüyor. 2012 yılının ikinci çeyreğinde kamu sektörünün inşaat yatırımları yüzde 6,3 düşüş kaydederken, özel sektörün inşaat yatırımlarındaki artış yüzde 1,9’da kaldı. 2012 yılının birinci çeyreğinde bu rakamlar sırasıyla yüzde 0 ve yüzde 3,1 düzeyindeydi.
Yapı izinlerinde artış var
Bireylerin harcama ve yatırım yapma eğiliminin yılın 2. çeyreğinde zayıf seyretmesi de inşaat sektörünün güç kaybetmesinde etkili oldu. Bununla birlikte son aylarda gelen veriler düşük faizler nedeniyle içeride gayrimenkule yönelimin artmaya başladığını gösteriyor. Bu nedenle yılın 3. ve 4. çeyreğine ilişkin rakamların inşaat sektörü açısından daha iyi bir tablo ortaya koyması bekleniyor. Yapı izinleri rakamları incelendiğinde inşaat sektörünün rasyonel çizgisini koruduğu görülürken, buna göre 2012’nin 2. çeyreğinde Meclis’ten çıkan kanunlara yönelik pozisyon alan yatırımcılar, 2012’nin ikinci çeyreğinde de yapı ruhsatı alımına ağırlık verdi. Bunun sonucu olarak yapı kullanım izinlerinde geçen yılın aynı dönemine göre sınırlı bir artış yaşandığı görülürken, yapı ruhsatlarında yükseliş oranları yüksek bir düzeyde gerçekleşti.
Yapı ruhsatlarında yüzölçümü bazında 2012 yılının 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37’lik artış yaşandı. Yapı kullanım izinlerinde ise aynı dönemde yüzde 5,1’lik düşüş gerçekleşti. İnşaat sektörü yeni projelerin işaretçisi olan yapı ruhsatı alımına yönelirken, yapı kullanım izni alma konusunda temkinli hareket etti. Buna bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde 72,2 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, 46,2 milyon metrekare yapı kullanım izni talep edildi.
AA