1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

‘İnşaat Sektöründe Haksız Rekabet Var’

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik’ten açıklamalar

insaat-sektorunde-haksiz-rekabet-var

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, ”Sektör çok dağınık durumda. Kayıt dışı ve vergi kaçağı var. Haksız rekabet oluşmuş durumda” dedi.

KONUTDER’in açıklamasına göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a dernek tarafından hazırlanan ”Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Şubat 2013” başlıklı rapor sunuldu.

Çelik raporla ilgili ”Sektör çok dağınık durumda. Kayıt dışı ve vergi kaçağı var. Haksız rekabet oluşmuş durumda. Haksız rekabetin bir ucunda devlet bir ucunda yüzde 87’lik üreticiler var. Markalı konut projeleri ortada sıkıştı. Bu durum büyük firmaları aşağıya doğru çekiyor. Böylece devlet, kurumsallaşmayı ve büyümeyi değil, küçük kalmayı ve kayıt dışı çalışmayı teşvik eder duruma düşüyor. Devlet biran önce vergileri gözden geçirmeli” ifadelerini kullandı.

“PAZARIN YÜZDE 87.7’LİK KISMINI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ FİRMALAR OLUŞTURUYOR”
Kamu ile özel sektör tarafından inşa edilen konut oranı arasındaki dengesizliğin, sektörün en büyük açmazı haline geldiğine vurgu yapılan raporda, şu görüşlere yer verildi:

”Türkiye’de üretilen konutlarının yaklaşık yüzde 9’u TOKİ ve yüzde 1,5’i Emlak Konut GYO tarafından üretilmektedir. KONUTDER üyesi 17 firma ise, TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları projeler hariç, yüzde 1,6 oranında pazar payına sahiptir. Pazarın geri kalan yüzde 87,7’lik kısmını ise çoğunluğu 5-10 dairelik apartmanlar inşa eden küçük ölçekli firmalar oluşturmaktadır.”

“REKLAMLAR YANLIŞ BİR ALGI YARATIYOR”
Konut sektörü ile ilgili gazete ve TV reklamları baz alınarak kamuoyunda yanlış bir şekilde yüksek karlılık algısının oluşturulduğuna dikkati çeken Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

”Aslında bu durum tam tersi bir seyir göstermektedir. İnşaat boyunca ortaya çıkan ve firma tarafından karşılanan vergiler satış hasılatının yüzde 13’ünü buluyor. Buna göre hasılat üzerinden brüt yüzde 20 kar marjı elde eden firmanın net kar marjı yüzde 7 oluyor. Alıcı tarafından karşılanan vergiler ise satış bedeli üzerinden yüzde 2 tapu harcı ve yüzde 1 KDV olmak üzere yüzde 3 oranına ulaşıyor.”

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konutta Arz Sorunu: Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısı İkinci Çeyrekte %22.7 Azaldı

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde …