1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörü İlk Yarıda Yüzde 1.5 Büyüdü!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin İnşaat Sektörü Analizi’ne göre, yılın ilk 6 aylık döneminde kamu yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 gerilerken, özel sektör yatırımları yüzde 2,5 büyüdü. İnşaat sektörü, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 büyüdü.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektörü, inşaat sektörü analizi, kanun, kentsel dönüşüm, Kentsel Dönüşüm Projesi, Müteahit, Müteahitler Birliği, türkiye müteahhitler birliği, yapı ruhsatı

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ‘Büyük Durgunluktan Büyük Belirsizliğe Dünya – Türkiye – İnşaat Sektörü’ başlıklı sektör analiz raporuna göre, 2012’nin ikinci çeyreğinde inşaat sektöründe yüzde 0,4 oranında büyüme kaydedilirken, sektörün ilk 6 aylık dönemdeki büyümesi yıllık bazda yüzde 1,5 oldu.

Geçen yılın aynı dönemlerine göre; bu yılın ilk çeyreğinde aynı kalan kamu yatırımları, ikinci çeyrekte yüzde 6,3 ve ilk 6 ay itibariyle de yüzde 3,6 geriledi. Özel sektör yatırımlarında da ilk çeyrekteki yüzde 3,1’lik artışın ardından ikinci çeyrekte büyüme yüzde 1,9 düzeyine gerilerken, ilk 6 ay itibariyle yüzde 2,5 oldu.

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNA SAYISINDA ARTIŞ
Yılın ikinci çeyreğinde Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 37 arttı. Buna karşılık Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların yüzölçümü ise yüzde 5,1 azaldı. 2012 yılının ilk 6 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısında yüzde 8,4, yüzölçümünde yüzde 37, değerinde yüzde 48,9, daire sayısında da yüzde 26,4 artış görüldü.

2012 yılının ilk 6 ayında Yapı Ruhsatı’na göre, yapıların yüzölçümü 72 milyon 176 bin 471 metrekare olurken, bunun 40 milyon 470 bin 620 metrekaresini (yüzde 56,1) konut, 18 milyon 759 bin 13 metrekaresini (yüzde 26) konut dışı ve 12 milyon 946 bin 838 metrekaresini de (yüzde 17,9) ortak kullanım alanı oluşturdu.

2012 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların bina sayısında yüzde 9,1, yüzölçümünde yüzde 5,1, daire sayısında yüzde 4,8 düşüş yaşanırken, değerinde yüzde 2,5 artış görüldü.

İlk 6 aylık dönemde Yapı Kullanma İzin Belgesine göre yapıların yüzölçümü 46 milyon 225 bin 485 metrekare olurken, bunun 28 milyon 306 bin 383 metrekaresi (yüzde 61,2) konut, 11 milyon 603 bin 223 metrekaresi (yüzde 25,1) konut dışı ve 6 milyon 315 bin 879 metrekaresi (yüzde 13,7) ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ
Müteahitler Birliği’nin analizine göre, mevcut durumda konut sektörünün karşı karşıya bulunduğu sorunların başında arz-talep dengesizliği geliyor. Başka bir ifadeyle kullanıma hazır hale getirilen, satılabilir durumdaki konut sayısı ile satılan konut sayısı arasındaki uçurum büyüyor.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başlatıldığı hatırlatılan analizde, Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon konutun, 2000 yılından sonra yapılan 5 milyon konut haricindeki 14 milyonunun afet riski yönünden incelenmesi gerektiği vurgulandı.

Deprem tasarımının yetersiz olduğu binaların, malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stokunun yaklaşık yüzde 40’ının (6-7 milyon konut) yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiğinin tahmin edildiği ifade edilen analizde; projenin, Türk inşaat sektörü için gerek inşaat malzemeleri üretimi gerek mühendislik, teknik müşavirlik ve yapım işleri açısından büyük bir potansiyel taşıdığı kaydedildi.

İnşaat sektörünün ve özellikle bina yapımı işlerinin girdilerinin çok büyük ölçüde yerel kaynaklardan sağlanabilmesinin cari açığın düşürülmesine olumlu katkı sağlayacağına vurgu yapılan analizde, yaratılacak istihdam kapasitesinin de işsizlikle mücadelede önemli etkileri olacağı belirtildi.

ntvmsnbc ve Ajanslar

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Depreme Karşı Binaların “Güçlendirilmesi veya Dönüştürülmesi” Çağrısı

Uzmanlar, ülke genelinde riskli olduğu belirtilen 6 milyonu aşkın konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi …