1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Ruhsatı İçin Bürokratik Engeller Hız Kesiyor!

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe, inşaat sektöründe yapı ruhsatı almadaki bürokratik engellerin hız kestiğini, ruhsat almak için OECD ülkelerinde 16 prosedür bulunurken, Türkiye’de bu sayının 25’i bulduğunu belirtti

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, inşaat sektöründe yapı ruhsatı almadaki bürokratik engellerin hız kestiğini, ruhsat almak için OECD ülkelerinde 16 prosedür bulunurken, Türkiye’de bu sayının 25’i bulduğunu söyledi.

2010’da inşaat sektöründe toparlanmanın yeniden başladığını, gayrimenkul sektörüne yapılan net doğrudan yabancı yatırımın 2,5 milyar dolar olduğunu, 2006-2010 döneminde toplam 13 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu bildirdi.

2010 yılı sonu itibariyle 60 milyar lira seviyelerinde olan konut kredilerinin 2011 Mart ayı itibariyle yüzde 6 artış göstererek 64 milyar lira seviyesine ulaştığını ifade eden Gökçe, Türkiye’de ikincil piyasaların oluşturulmasının konut kredilerini tabana yayacağını ve konut kredisi kullanan hane halkı sayısının artmasını sağlayacağını, tutsat kanununun tam anlamıyla işleyebilmesi için ikincil piyasaların kurulması gerektiğini belirtti.

Özlem Gökçe, şöyle dedi: “Konut sektörünün devlet tarafından desteklenmesi ve teşvik edilmesi halinde söz konusu sektörler lokomotif görev üstlenerek ekonominin daha da büyümesini sağlayacaktır. Sektörün gelişimi için KDV ve tapu harçlarında indirim gerçekleştirilmeli, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin KDV iadeleri kolaylaştırılmalı ve sektördeki bürokrasi azaltılmalı.”

İnşaat sektöründe yapı ruhsatı almadaki bürokratik engellerin de hız kestiğine işaret eden Gökçe, Dünya Bankası raporunda, Türkiye’nin en kötü olduğu kategorinin inşaat ruhsatı almak olduğunu belirterek, “İnşaat ruhsatı almak için OECD ülkelerinde ortalama 16 prosedür bulunurken, Türkiye’de bu sayı 25’i bulmaktadır” dedi.

Kentsel dönüşümün önemine de işaret eden Gökçe, “Depremlerden önce proaktif davranılmalı, yapı stoku yenilenmeli ve depremde muhtemel hayati kayıplar önlenmelidir. Kentsel dönüşümle birlikte aynı zamanda imarlı arsa üretimi de kolaylaşacaktır. Başarılı bir kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliği içinde çalışmaların yapılması gereklidir” diye konuştu.

İmar planlarına ilişkin davaların gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Gökçe, yabancıların mülk edinmesini kolaylaştıracak düzenlemelerin de bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti. Gökçe, “Yabancı yatırımcılar, mülk edinme konusunda yaşadıkları sıkıntılar, karşılaştıkları bürokratik engeller yüzünden problem yaşanmaktadır. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde ülkemize ciddi miktarda sermaye girişi başlayacaktır” dedi. Özlem Gökçe, 2011 yılında ekonomik toparlanmadaki gelişmeler devam ettiği sürece gayrimenkul sektörünün yükselmeye devam edeceğini söyledi. Argos Yapı Kurucu Ortağı Gökşin Ilıcalı da Kapadokya’daki gayrimenkul dönüştürme projesi olan “Argos in Cappadocia” projesi hakkında bilgi verdi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Gayrimenkul Şirketlerinin Yeni Vergi Paketinden Beklentisi

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, yeni vergi paketinde sektörü ilgilendiren 7 maddenin ele alındığını aktardı. Gayrimenkul …