1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Mühendislerinden İstanbul İçin Uyarı!

“Van’daki binaların göçme nedeni neyse, Gölcük’teki binaların göçme nedeni de odur. Her yıl İstanbul için harcanabilecek 1.5 milyar dolarlık bir kaynakla deprem güvenliği olmayan yapı stokunun depreme hazırlanacağını ifade ettik. Ama ne yazık ki dün Van’da ortaya çıkan tablo da göstermiştir ki, 17 Ağustos depreminden bu yana bir arpa boyu yol alamamışız!”

İSTANBUL – 4. Ulusal Çelik Yapılar Sempozyumu İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde başladı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen sempozyumda Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem konuşuldu.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Çelik yapı sistemi iki önemli yapı sisteminden birisidir. Bu kapsamda, çelik yapı üretimi her geçen gün kendisine önemli bir yer edinmesine karşın ne yazık ki, toplam yapı üretimi içinde yüzde 2 ya da yüzde 3 yer bulmaktadır” dedi.

17 Ağustos 1999’da Gölcük’te meydana gelen depremde zarar gören yapıların yüzde 100’ünün betonarme olduğunu vurgulayan Gökçe, yapıların yüzde 6’sının göçtüğünü, yüzde 7’sinin ağır hasar aldığını, yüzde 12’sinin ise orta büyüklükte hasar gördüğünü kaydetti ve şöyle devam etti:
Haberin devamı ↓reklam

“Yapılarımızın yaklaşık yüzde 25’i oturulamaz hale geldi. Dün Van’da yaşamış olduğumuz 7.2 şiddetindeki deprem yapı stokumuzun deprem güvenlikli olmadığını bir kez daha ortaya koydu.

1999 depremi sonrası Ulusal deprem konseyinin hazırlamış olduğu rapor, İstanbul deprem master planı çalışmaları deprem şûrası ve raporları, kentleşme şûrası raporları ve kararları, odamızın geçen yıl TBMM deprem izleme ve araştırma komisyonuna sunduğu bir dizi çalışmalar gösterdi ki, ülkemizin her an her yerinde önemli bir deprem olabileceği yapı güvenliğinin olmaması nedeniyle ciddi can ve mal kaybı yaşanabilir.

17 Ağustos depreminden sonra yaptığımız görüşmelerde yapı stokunun yüzde 70’inin kaçak olarak üretilmiş olması nedeniyle bu yapıların depremde çökeceği ifade edildi. Bu yapı stokunun bu kadar kısa bir sürede deprem güvenlikli hale getirilmesini istemek bir haksızlıktır. Biz en az 20 yıllık bir stratejik planın yapılacağı, her yıl İstanbul için harcanabilecek 1.5 milyar dolarlık bir kaynakla deprem güvenliği olmayan yapı stokunun depreme hazırlanacağını ifade ettik. Ama ne yazık ki dün Van’da ortaya çıkan tablo da göstermiştir ki, 17 Ağustos depreminden bu yana 12 yıl geçmiş olmasına rağmen uygulamada bir arpa boyu yol alamamışız. Var olan binaların yapı stokunun deprem güvenlikleri 17 Ağustos 1999’da neyse bugün de aynı şartlarda karşımızda duruyor.”

GÖKÇE’DEN VAN’DAKİ BİNALAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI
Gökçe, Van depremiyle Gölcük depreminin bazı açılardan birbirine benzer olduğunu da söyledi.

İki depremde de binaların göçme nedeninin aynı olduğunu belirten Gökçe; “Van’daki binaların göçme nedeni neyse; Gölcük’teki binaların göçme nedeni de odur. Yani yapı stokumuz deprem güvenlikli olarak üretilmiyor. Binalara farklı fonksiyon değişikliği yüklenmesi, bodrum katları ve zemin katlarının iş yeri olarak kullanılmış olması, göçmenin önemli nedenlerinden olmuştur. Çünkü taşıyıcı sistem bir binanın ayaklarıdır. Onu yok ederseniz, ayakta kalma şansı yoktur. Altı galeri olan bir binanın göçmesi de, Avcılar’da göçen birçok binanın akıbetine uğramış demektir ” dedi.

Gökçe, İstanbul’da yaşanacak olası bir depremde ise, senaryonun çok daha acı olacağını ifade etti:

“Hastanelerimizin ve okullarımızın önemli bir kısmı hizmet dışı kalacak. İstanbul’un yaşayacağı bir depremde 70 – 100 milyar dolar civarında bir ekonomik kayıp olacağı tahmin ediliyor.”

ntvmsnbc

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Balon Var Mı? Son Noktayı Patronlar Koydu

Konut fiyatlarında yıllardır tartışılan ‘Konutta balon var mı?” tartışmasına son noktayı patronlar koydu. “Fiyatlar şişiriliyor, …