1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat İşçilerinin Derneği – Açık Radyo Röportajı

Kentin Tozu’nda 30 yıllık mermer ustası ve İnşaat İsçilerinin Derneği’nin genel başkanı Mustafa Adnan Akyol ve derneğin araştırma ve eğitim sorumlusu Demet dinler konuğumuzdu.

insaat-iscilerinin-dernegi-acik-radyo-roportaji

İşleriyle ilgili ihlal ve mağduriyetleri ve bunlar karşısındaki hak taleplerini, örgütleme sürecini, eğitim çalışmalarını konuştuk.

www.facebook.com/InsaatIscilerininDernegi

Dinlemek için:

11 Ocak 2013 tarihinde Açık Radyo’da, Açık Dergi’de, Kentin Tozu programında yayınlanmıştıe.

***

”Dünyayı biz inşa ediyoruz ama altında kalan biz oluyoruz, Artık yeter!”

“Yaşadığınız evleri, çalıştığınız işyerlerini, okulları, tünelleri, hastaneleri, alışveriş merkezlerini, gökyüzüne karışan o devasa gökdelenleri yapanlarız. Bizler, aynı zamanda en çok ölen, en çok yaralanan, sakat kalan, hayatları hiçe sayılan, her türlü iş güvencesinden, güvenlikten yoksun çalıştırılanlarız. Köle koşullarında çalıştırılmaya mahkûm ediliyoruz. Taşeronların insafına terk edilmiş durumdayız. Ücretlerimiz sürekli gasp ediliyor. Sigortamız ya yatırılmıyor ya eksik yatırılıyor. Gün geliyor, kendimizi kapının önünde buluyoruz, tazminatımız dahi ödenmiyor. İş güvenliğimiz için gerekli tedbirleri almayan patronlar, hayatlarımızdan tasarruf ediyorlar! Kimi gün alın terimizi döktüğümüz inşaatlardan düşerek, kimi gün kaldığımız derme çatma çadırlarda yanarak, kimi gün tonlarca ağırlıktaki bir vincin altında kalarak can veriyoruz. Ölümümüze ‘kader’ diyorlar. Yalnızca Kasım ayında 30 meslektaşımız iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi! 2012 yılının ilk 10 ayında 226 inşaat işçisi düşerek, ezilerek, göçük altında kalarak, yanarak, zehirlenerek ya da patlama/elektrik çarpması/nesne düşmesi sonucu can verdi! Biz şantiyelerde yaşanan ölümlerin ‘kader’ olmadığını çok iyi biliyoruz’.’

Kentin Tozu’nda bu kez inşaat işçilerinin sesi olduk. Onlar, her ay açıklanan iş cinayetleri raporlarında üst sırada yer alanlar, yaşam hakkı, barınma, beslenme gibi çok ciddi sorunlarla boğuşanlar. Ve en örgütsüz olanlardılar. Ama ‘’Artık yeter!’’ diyerek dernekleştiler.

2012 1 Mayıs’ının en etkileyici gruplarındandılar. ”Dünyayı biz inşa ediyoruz ama altında kalan biz oluyoruz. Artık yeter!” pankartı, derneğin kuruluşunun da ilanı gibiydi. Emeğin sömürüsüne ve yapılan ihlal ve haksızlıklara karşı birleştiler, dernekleşme gereği duydular, rast gelsin.

Konuklarımız, 30 yıllık mermer ustası ve İnşaat İsçilerinin Derneği’nin Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol. Kendisi ünlü Safir direnişinden beri 2 yıldır örgütlenmeyi yürütmekte. Diğer konuğumuz, İnşaat İsçilerinin Derneği Araştırma ve Eğitim Sorumlusu Demet Dinler. Demet, Londra Üniversitesi, Kalkınma Çalışmaları doktora öğrencisi. Ayni zamanda Ev İsçileri Dayanışma Sendikasının da örgütlenme eğitimlerini yürütüyor ve Güvencesizler Hareketi Aktivisti.

İşleriyle ilgili ihlal ve mağduriyetleri ve bunlar karşısındaki hak taleplerini, örgütleme sürecini, eğitim çalışmalarını konuştuk. İnşaat Sektörü en eski ve en büyük sektörlerden, örgütlenmenin neden bugünlere denk geldiği 2005 itibariyle ve dönüşüm yasalarıyla başlayan inşaat furyasında emeğin sömürüsünün artışının bununla ilgisinin olup olmadığı, işçi sınıfı içinde yaşanan din, dil, mezhep, etnik köken ve kıdem ayrımının etkileri, emekçilerin yaşam alanlarını yıkan kentsel dönüşüm projelerine bakışları, Safir direnişi de programda değinilen diğer konular.

Cihan Uzunçarşılı Baysal

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Güven Endeksi Mayıs 2024, Hizmette Aynı Kalırken, Perakende ve İnşaatta Azaldı

Güven endeksi, mayısta geçen aya kıyasla hizmet sektöründe değişim göstermezken, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,3, …