1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat İşçilerinin Artık Güçlü Bir Örgütü Var!

İnşaat İşçilerinin Derneği dün İstanbul’da evraklarını Dernekler Masası’na teslim ederek resmen kuruldu. Dernekten, “Bir meslektaşının sıkıntısı olduğunda, hakları gasp edildiğinde sen onun yanında olmazsan, yarın da senin yanında kimse olmaz. Gelin, gasp edilen haklarımız, hiçe sayılan hayatlarımız için birlikte mücadele edelim” şeklinde çağrı yapıldı.

adana, ankara, dernekler masası, iletişim ağları, İnşaat İşçilerinin Derneği, işyeri sağlığı ve güvenliği çalışması, izmir, Kocaeli, Mustafa Adnan Akyol, örgütleyici eğitimleri, Özsoy, Sapphire Gökdeleni, sektör araştırma, teknik yapı, ustalık belgesi, Van, Varyap

Derneğin başkanı okurlarımız için tanıdık bir isim: Mustafa Adnan Akyol. Akyol, İstanbul Levent’te bulunan Sapphire Gökdeleni’nin inşaatında iki yıl önce meydana gelen iş cinayetinin ardından gazetemize görüş verdiği için işten atılan, sonrasında Sapphire önünde gasp edilen hakları için direnişe geçen işçilerden biriydi. Bu direnişle birlikte haklarını almayı başaran işçilerden Akyol, daha sonra Varyap, Teknik Yapı , Özsoy ve daha birçok şantiyede gerçekleşen hak arama eylemlerine katılarak destek verdi. Birlikte mücadeleyle sonuç aldıklarını gören işçilerin mücadelesi gitgide büyüdü. Hatta inşaat işçileri geçtiğimiz 1 Mayıs’ta İstanbul’da en renkli kortejlerden birini oluşturdu. Adana, İzmir, Kocaeli, Ankara ve Van’da bulunan çeşitli inşaatlardaki hak arayışlarıyla birlikte aralarına yeni işçiler katıldı. Bugüne dek yaklaşık 1000 işçiyle iletişime geçen inşaat işçileri, uzun tartışmaların ardından bağımsız bir dernek kurma kararı aldı. İnşaat İşçilerinin Derneği, işte böylece dün kuruldu.

Dernek iletişim ağları, işyeri sağlığı ve güvenliği çalışması, örgütleyici eğitimleri, sektör araştırma yoluyla bir yandan üyelerini tabandan güçlendirmeyi, onları örgütlenin taşıyıcıları haline getirmeyi amaçlıyor. Diger yandan da sermayenin aşırı, hızına ve kârına tabi kılınan inşaat alanının toplumsal ihtiyaçlara ve işçilerin sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarına göre yeniden yapılanması için somut öneriler hazırlamayı planlıyor.

İnşaat İşçilerinin Derneği’ni kurmanın heyecanını yaşayan işçilerle, inşaat işçilerinin sorunlarını ve derneğin amaçlarını konuştuk.

Mustafa Adnan Akyol (30 yıllık mermer ustası, İnşaat İşçilerinin Derneği Başkanı): İnşaat, Türkiye’de en çok işçinin çalıştığı işkollarından biri ve en fazla sorunun yaşandığı işkolu. Biz inşaat işçileri, sorunlarımızın örgütsüz olmaktan kaynaklı olduğunu gördük. Bu yüzden örgütlenerek kendi sorunlarımıza kendimiz çözüm bulmak için bu derneği kurmaya karar verdik. İnşaat işçilerine söyleyeceğim şey şu: Bir meslektaşının sıkıntısı olduğunda, hakları gasp edildiğinde sen yanında olmuyorsan, yarın da senin yanında kimse olmaz. Gelin birlikte haklarımız için mücadele edelim.

Şantiyelerde yaşadığımız sıkıntıların çoğu, patronların rant hırsından kaynaklanıyor. Şimdi de bizden artık işe girerken ustalık belgesi isteyeceklerini söylüyorlar. Fakat ustalık belgesi üzerinden özel firmalara rant sağlamaya çalıştıklarını görüyoruz. İspatı var. Bir şantiyede işçilerden 100’er TL alıp, hiçbir eğitime tabi tutmadan ustalık belgesi verdiler. Üstelik ustalık belgesi verilenlerden biri de usta değildi. Belge elimizde, isteyene gösteririz.

Salih Güneş (13 yıllık alçı, boya ustası, İnşaat İşçilerinin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): İnşaat işçileri birlik olmak zorunda. Birbirimize destek olmazsak ezilenler hep biz oluruz. Eğer biz hakkımızı savunmazsak kim bizi savunur? Eğer derneğimize sahip çıkarsak gasp edilen haklarımızı geri alırız.

Zafer Teber (8 yıllık inşaat işçisi, duvar ustası): Bizim inşaat işçilerinin sorunu çok. İnşaat işçilerinin başta yaşadığı yerler, insanın yaşayacağı yerler değil. Yemek yeme yerimiz bile yok kaldığımız yerlerde. Çöp kutusunu ters çevirip, yemek masası olarak kullanıyoruz. Üstte yatıyor, altta yemek yiyoruz. Şahsi kaldığımız yerlerde tenekede su ısıtıp banyo yapıyoruz. Elektrik de sorun oluyor. Ya hiç elektrik yok kaldığımız yerlerde ya da kablolar açıkta. Esenyurt’ta çadırda yanarak can veren arkadaşlarımız, işçilere önem verilmediğinden yandı. İşçilere önem verilseydi onlar ölmezdi.

İnşaat işçisinin emeğine kimsenin saygısı yok. Ücret konusunda da çok sıkıntı yaşıyoruz. Bazen ücretlerimiz verilmiyor. Verilen senetler ödenmiyor.

İşe girerken, sağlıklı mıyız değil miyiz diye ücretimizden muayene parası kesiyorlar. Öte yandan sağlığımız hiçe sayılıyor. Tüm bu sorunlarımızı çözmek için önce hepimiz birlik olalım, haklarımızı savunalım.

Mahmut Arslan (Alçı boya ustası, İnşaat İşçileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): Şantiyelerde yemekler düzgün çıkmıyor. Sigorta yarım yamalak yapılıyor ya da hiç yapılmıyor. Bu sağlık harcamaları konusunda büyük sıkıntı yaratıyor. Yatırılmayan ya da eksik yatırılan sigorta primleri yüzünden emekli de olamıyoruz. Ücret zaten başlıca sorunumuz. Çoğu firma işçilerin hakkını, ücretlerini gasp ediyor. Bunlara karşı bir vücut olmak geriyor. Eğer hepimiz birleşirsek haklarımızı savunabiliriz.

Ersoy Şahin (İnşaat işçisi, İnşaat İşçileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): Bütün inşaat işçisi arkadaşlarımız, başta yaşam hakkı olmak üzere ağır sorunlarla yüz yüze ama şimdi bunlardan bahsetmeyeceğim. Bilinen şeyler bunlar. İnşaat işçileri insanca yaşamalıdır. Tüm inşaat işçisi arkadaşlarımızı derneğimizde insanca yaşam mücadelesine çağırıyorum.

Cengiz Bilici (24 yıllık işçi, seramik ustası, İnşaat İşçilerinin Derneği üyesi): O kadar şey yaşadık ki, şimdi anlatsam kimilerine inandırıcı bile gelmeyebilir. Sorunlarımız o kadar çok ki hangisinden başlasam bilemiyorum. İnşaatlarda beş kademeli bir taşeron sistemi var. Biri almış işi, o bir bölümünü birine vermiş, o da aldığı işin bir bölümünü başkasına vermiş. İş yaparken herkesten fırça yiyorsun, ama ödeme zamanı gelince taşeron ‘üst taşerona git’ diyor, o öbürüne yolluyor, öbürü ‘sen benim işçim değilsin’ diyor.

İnşaat işçileri haklarını bazen ya tartışarak, ya kavga ederek alıyor, bazen de hakkını hiç alamıyor.

1998’de başladım inşaatlarda çalışmaya, 24 senedir çalışıyorum, toplansa 2 bin günlük sigortam yok. Zaten iş bulduğunda çoğu zaman sigortayı sorgulamıyorsun, sonuç böyle oluyor.

Daha birçok sorun var anlatsam, sayfalara sığmaz. Biz inşaat işçilerinin örgütlü bir gücü olmadığından bu böyle oluyor. İnşaat işçilerin hiçbir partinin gölgesinde yer almayan bir dernekte örgütlenmeleri çok önemli. Bu dernek inşaat işçilerinin tüm sorunlarını sahiplenmeli.

Kaynak: Birgün

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …