Birleşik Krallık için yeni bir kombine güneş enerjisi üretimi ve depolaması geliştiriliyor.
Birleşik Krallık, binaların enerji ihtiyacını ve elektrikli araçları şarjını esnek, daha hafif güneş panelleri ile enerji depolama sistemlerini bir arada kullanarak karşılamak yeni çalışmalar yapıyor.
Amaç; yerel, yenilenebilir enerji kullanımı artırmak, insanlara ve işletmelere kendi güç kaynaklarını vermek ve 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine yardımcı olmak.
Solivus’un geliştirdiği yeni güneş panelleri ile 10.000 m2’lik bir çatı, yaklaşık 1 MW enerji sağlayacak şekilde tasarlanılması planlanıyor.
Kullanılan teknoloji: Organik Fotovoltaik
Geliştirilen güneş enerjisi paneli (güneşten enerji üreten ürünü), şirketin “organik fotovoltaik (organic photovoltaic, OPV)” olarak tanımladığı karbon bazlı bir levha. Üretilen levha içerisinde güneş ışığını emen ve enerji üreten bir malzeme içeriyor.
Karbon bazlı levha bir binanın bütünlüğüne zarar vermeden panellerin kullanılamayacağı veya sabitlenemediği düz veya kavisli, dikey veya yatay yüzeylere şekil verilebilir veya yapıştırılabiliyor.
Geleneksel panellerden daha hafif, daha fazla ışık topluyor fakat verimi henüz düşük…
Firma, filmin geleneksel panellerin ağırlığının onda biri olduğunu – yani metrekare başına 1,8 kg – nadir toprak veya toksik madde içermediğini ve ekonomik ömrünün 20 yıl sürdüğünü söylüyor.
Üretilen levhanın verimliliği laboratuvar koşullarında yaklaşık %13 olduğu belirtildi. Bu klasik güneş panellerine göre düşük bir verim olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, levhanın kapalı havalarda çalışırken diğer panellerden daha geniş bir ışık spektrumu topladığı ifade ediliyor.
2022’de İngiltere’nin büyük ticari hizmet binaları ve stadyumları üzerine üründen yerleştirilmesi hedefleniyor…
Karbon nötr olmak isteyen işletmeler olumlu tepki verdi ve Solivus’un orta vadeli planı da 2021 ile 2022 yıllarında İngiltere’nin büyük ticari hizmet binaları ve stadyumları üzerine bu üründen yerleştirmek.
Şirket ayrıca grafenin bir rol oynayabileceğini görmek için Manchester Üniversitesi Graphene Mühendislik İnovasyon Merkezi ile birlikte çalışıyor.
Loughborough Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Sistemleri Teknolojisi Merkezi’nden Profesör Michael Walls, binalarda hafif PV konseptinin “heyecan verici” olduğunu, çünkü güneş enerjisi için yeni uygulamalara kapı açtığını söyledi. Profesör Walls, ürünün ticari olarak kullanımı için ekonomik ve pratik engellerin olduğunu belirtti.
Profesör Walls, şimdiye kadar bazı esnek güneş filmlerinin suyun kaplamadan sızdığı ve sonunda bozulmaya neden olduğu problemler gördüklerini söyledi.
Kaynak: BBC News