İzmir Serbest Mimarlar Derneği ile bir araya gelen Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: İnciraltı rant alanına dönüşebilir.
İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin (İzmir-SMD) Yönetim Kurulu Eş Başkanları ve Üyeleri, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’yı ziyaret etti. Yaptıkları faaliyetler hakkında Belediye Başkanı Çalkaya’yı bilgilendiren İzmir-SMD Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Molva amaçlarının özgün ve iyi mimarlık olduğunu söyledi.
Molva, “İzmir’de 12 yıllık bir derneğiz. Hem kendimizi tanıtmak istiyoruz hem de belediyelerle ilişkilerimizi karşılıklı sorunlar, faydalar ve artılar şeklinde konuşmak istiyoruz. O yüzden bunu gibi ziyaretlere başladık. Hepimizin kendi bürolarımız var. Amacımız Türkiye’deki mimarlık ortamını dünya standartlarına ulaştırma yolunda ilerlemek” dedi.
Kentin coğrafi durumuna göre mimarisinin oluşturulması gerektiğini söyleyen Balçova Belediye Başkanı Çalkaya, “Kentlerde mimari kimlik oluşturulmalı veya coğrafi duruma göre binaların ve kentin şekillendirilmesi lazım. Bir mimar kentte güneşin doğuşu ve batışını göze alarak bir çalışma yapması lazım. Yapmazsa eğer kirlilik ortaya çıkıyor” diye konuştu. Çalkaya, İnciraltı’na yönelik de uyarıda bulunarak, “Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oraya bir inşaat şirketini gönderiyor. Bu şirket geldi burada 4 defa toplantı yaptılar. Orayı villa alanı yapmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
İzmir’in mimari yapısı hakkında bahseden İzmir-SMD Yönetim Kurulu Eş Başkanı Hüseyin Egeli, “Düzensizlik içerisinde bir şeyleri doğru yapmak sadece çizmekle olmuyor. Biz öğrenci olduğumuz zamanlarda hozamız Türkiye’de şehircilik anlamında tek bir şehrin örnek olduğunu söyledi. Onunda İzmir olduğunu söyledi. Feribot ile girdiğiniz zaman sakız gibi bem beyaz bütün izmir ve kordon silüetini görebiliyorsunuz. Şehrin tertemiz karakteri vardır ve orada İzmirli mimarlar çalışır dedi. Hakikaten 1970-1980’li yıllarda İzmir’de İzmirli mimarlar çalışırdı” dedi.
EXPO ALANINA GOLF MERKEZİ
Balçova’nın mimarisinden bahseden Belediye Başkanı Çalkaya şöyle konuştu.
“Balçova’da bizim planlı bölgemiz var. Bu bölgede binalar iyi sokaklar geniş bir şekilde düzenleme yapılıyor. Bizim mimari olarak kötü olan yerlerimiz Fevzi Çakmak ve Onur Mahallelerinin bulunduğu yerler. Manolya Sokağı’nda yaşayanlara ‘Size bir konut bulursak burayı bırakıp gider misiniz?’ şeklinde bir anket yaptırdım. Buna Balçova’nın iki tane engelleyici unsuru var. Birincisi yaşlı ve emekli olan kesim. Bulundukları yerden ayrılmak istemiyorlar ‘Bir ayağım çukurda, gittiğim kahve ve komuşularım belli’ diyorlar.”
EXPO alanına golf sahası yapılmasını teklif ettiğini söyleyen Çalkaya, “EXPO alanı ile ilgili benim farklı planlaırm vardı ama kimseye kabul ettiremedim. Ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na EXPO için ayrılmış olan alanı golf merkezi yapalım şeklinde bir önerim oldu. Ancak su olmadığı için kimseye kabul ettiremedim bunu ama insanlar böyle bir alanı Dubai’de yaptılar. Eğer bu gerçekleşseydi hem orada istihdam yaratılır turizme kazanılırdı hem kent için oksijen üreten bir yer haline gelirdi” şeklinde ifade etti.
“İNCİRALTI RANT ALANINA DÖNÜŞEBİLİR”
İzmir-SMD Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Aksüt’ün “İnciraltı’na yönelik düşünceleriniz nelerdir?” şeklinde sorusunu cevaplayan Belediye Başkanı Çalkaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alan için bir inşaat şirketini gönderdiğini söylerek, “İnciraltı ile ilgili bizim hiçbir düşüncemiz yok. Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda.
Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oraya bir inşaat şirketini gönderiyor. Bu şirket geldi burada 4 defa toplantı yaptılar. Orayı villa alanı yapmaya çalışıyorlar. Eğer böyle olursa bin 500 tane konut yapılır ve bu alanın hiçbir işlevi kalmaz. Şu an Balçova ve Narlıdere’de olduğu gibi kimsenin giremeyeceği etrafı korumalarla çevrili bir yer haline getirmeye çalışıyorlar. Amaçları 3 bin metrekareye 150 metrekarelik villalar yapmak. Narlıdere’de de iştah kabartan bir örneği var. Ancak bu doğru değil” dedi.
İnciraltı’nın bu şekilde yapılırsa günlük ranta hizmet edecek bir yer haline geleceğini belirten Çalkaya şöyle konuştu:
“Ben bu ülkedeki sivil toplum örgütlerini anlamıyorum. Gelin bunu beraber çözelim. Bir bölümüne konut yapalım, bir bölümünü turizme kazandıralım, bir bölümünü ise müzelere, sanat galerilerine veya parklara ayıralım. İstanbul’u bitirdiler şimdi de İzmir’e geliyorlar. Eğer bu işi bizimle beraber çözemezseniz yarın buraya gelecek olanlar burayı çok hoyrat kullanacaklar.”
“KABİLİYETİMİZ ŞEHİRE YANSISIN”
Ziyaretin sonunda dernek olarak istek ve düşünceleri hakkında bahseden İzmir-SMD Eş Başkanı Egeli , “Biz dernek olarak, tasarımcı mimarlar olarak belediyelerin aldığı kararlarda herhangi bir menfaat beklemeden serbest mimarlar derneği olarak jüri oluşturmasında, teknik şartların oluşurulmasında veya fikir danışmanlığı noktasında yardım etmeye sonuna kadar hazır olduğumuzu size ifade edelim. Yarışmalarda veya projelerde başından başlayarak sonuna kadar belediyelere biz sivil toplum örgütü olarak danışmanlık yapabileceğimizi söylemek istiyoruz. Biz bu konuda tamamen sivil toplum örgütü hareketiyiz. Çünkü hepimiz kendi işlerimizden yeteri kadar para kazanan insanlarız. Biz bu işlere gönül ve vakit ayırabilecek kadar kendi ayaklarımız üstünde duran şanslı ekibiz. Hiç olmazsa bu kabiliyetimiz, bu tasarım gücümüz bir yerlerde şehre yansısın istiyoruz” dedi.
Mimarların kent için önemli olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Çalkaya ise, “Büyükşehir Belediyesi her bölgede belli bir tarz mimari oluşturması lazım. Örneğin Seferihisar için bir yarışma yapılmalı ve oraya uygun bir mimari tarz yaratmalı ya da Torbalı ve Menemen’de o yöreye uygun bir mimarı tarz yaratmalı. Bunu zorlamak lazım. Çünkü Avrupa bunu böyle başarmış. Kent mimarisi açısından önemlisiniz. Üyelerinizle belediye meclislerinde olmalısınız. Bu siyasi yapının içerisinde iyi nitelikli, konuyu bilen insanlarınız olmali ki bunu anlatabilmeliler. Gidip kent meclislerinde kent mimarisini konuşmak bile önemli bir şey” diye konuştu.
Deniz Kezer / ODATV