Balçiçek İlter’le Söz Sende programında İstanbul’da uygulanacak olan ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ni anlatan Kadir Topbaş, yüzde 70’i imar yasasına aykırı olan yapılar için geçici imar izni vereceklerini söyledi ve ayrıntılara değindi…
Balçiçek İlter’le Söz Sende programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da uygulanacak olan ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ni anlattı.
Projeye ilişkin detaylar veren Topbaş, Yüzde 70’i imar yasasına aykırı olan yapılar için geçici imar izni vereceklerini söyledi ve ayrıntılara değindi.
Kadir Topbaş’ın konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:
“Yönetici olarak kentin geleceğini düşünüyoruz. Amacımız doğru gelişmeyi sağlamak. ‘Buraları birilerine peşkeş çekecekler, sizi sürecekler’ tarzında konuşmalar yapılıyor. Bizim kesinlikle böyle bir niyetimiz yok.
Şehirde bir deprem riski var, yenilenmesi gereken bölgeler var. Mesela Fikirtepe’de imar haklarını genişlettik. Aynı tarihte 230 hektarlık bir alan olan Cendere Vadisi’nde de dönüşüm projesi uygulayacağız. İstanbul’un en önemli merkezlerinden biri haline gelecek.
Şu anda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri koordineli çalışmak koşuluyla, şehrin gerekli tüm bölgelerinde, gerekirse tamamında dönüşüm projesine uygun planlar çıkarttık. İmar haklarını arttırarak, bölgelerde değişim yapılacak.
Yasa böyle emrediyor diye insanları sabahın beşinde polis eşliğinde tahliye edecek değiliz. Bu ne benim tarzıma uygun, ne de Sayın Başbakanımız böyle bir şey istiyor.
Esas olan anlaşma metinleri olmalı. İnsanları konuşarak buna ikna etmek gerekiyor. Bu konuda da önemli bir ikazda bulunmak istiyorum. Fikirtepe veya başka yerlerde bazı çantacılar veya müteahhit geçinen tipler veya mühendis geçinen tipler, hatta belediyeden geliyorum diyen tipler insanlardan vekaletler alıyorlar. ‘Burada böyle bir imar planı uyguluyoruz’ deyip, insanlardan vekaletler toplayıp sonra kendileri müteahhitlerle pazarlık yapıyorlar. Sakın ola ki, insanlarımız bunlara vekalet vermesinler. Kurduğumuz ofisler var, ciddi firmalar var, onlarla görüşsünler, bilgi alsınlar. Yoksa attıkları imza kendi başlarına bela olur.
BİNALARA GEÇİCİ KULLANIM BELGESİ GELİYOR
İskan alamadıkları halde, yapıları kullanan insanlar var. Bu binalar iskan alamadıkları için güçlendirme izni de alamıyorlar ve zaten kullanılıyorsa, bunları yıkıp yeniden yapmak mümkün değilse, bu yapılara ‘geçici kullanım belgesi’ verelim diyoruz. Bu belge, binanın ekonomi devri bitene kadar geçerli olsun. Ekonomi devri bitrip yeniden yapacağı zaman, oradaki gerçek imar neyse onu yapabilsin. Ama onu yaparken de, bugün ödediği para ondan düşsün. Geçici kullanım belgesini alan insanlar belli bir harç ödeyecekler ve daha sonra iskan aldıkları zaman bu harç, masraflarından düşülecek.
Bu konuya ilişkin yasal çalışmalar da devam ediyor, kanuna dökülecek bir durum bu. Çünkü bu sadece İstanbul’un da değil Türkiye’nin genel bir gerçeği. Böyle yapıları görmezden gelemezsiniz ama bunları dönüştürmek için neler yapılabileceğini planlayabilirz. Geçici belgenin yürürlüğe girmesi ise muhtemelen seçimlerden sonra yeni meclisin üzerine düşecek.
Habertürk