Bankacılık sektöründeki kredi ve mevduattaki büyüme rakamları bir önceki yıla göre yavaşlamasına rağmen, sektörde şube sayısı ve buna bağlı olarak personel istihdamındaki artış devam ediyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) derlenen bilgilere göre, bankacılık sektörü kredilerde 2011 yılının ilk altı ayında yüzde 13,8 oranında, tüm yılda ise yüzde 29,86 büyürken, 2012 yılının ilk beş ayında kredilerdeki büyüme yaklaşık yüzde 7 olarak gerçekleşti.
Mevduatlardaki büyüme 2011 yılının ilk yarısında yüzde 4,3, tüm yılda yaklaşık yüzde 13 olurken, bu yıl ise ilk beş aylık büyüme yüzde 2,3 olarak gerçekleşti. Buna rağmen bankacılık sektörü, şube sayısını son bir yılda 267 adet ve 2012 yılı ilk yarısında 145 adet arttırarak toplam 9 bin 979 adete çıkardı.
Son bir yılda kamu bankaları net olarak bin 743, özel sermayeli bankalar bin 45 olmak üzere toplam 2 bin 788 kişiye istihdam sağlarken, yabancı sermayeli bankalarda 570, kalkınma ve yatırım bankalarında 438 olmak üzere toplam bin 8 kişilik istihdam azalışı görüldü. İstihdam azalışları nedeniyle, sektörün genelinde son bir yılda net bin 766 yeni istihdam sağlandı. 2012 yılının ilk yarısında ise çalışan sayısında bin 936 kişilik artış oldu ve toplam istihdam sayısı 183 bin 354 kişiye ulaştı.
Özel sermayeli bankalar arasında 2012 yılı ilk 6 ayda en fazla istihdam artışını 726 kişi ile Akbank sağlarken, ikinci sırayı 475 kişilik istihdam artışı ile Garanti Bankası gerçekleştirdi. Özel sermayeli bankalar 89 bin 996 kişilik personel sayısı ile sektörün yaklaşık yüzde 50’sini istihdam etti.
Aynı zamanda bu bankalardan Akbank, yılın ilk 6 ayı içerisinde 24, Garanti Bankası 8 şube açılışı gerçekleştirdi.
Kamu bankaları ise 2012 yılının ilk 6 ayında net 927 kişiye iş olanağı sağlarken, kamu bankaları arasında en fazla personel sayısında artış olan banka bin 121 kişi ile Vakıfbank oldu. Sektörün yaklaşık yüzde 27’sini istihdam eden kamu bankaları, bu dönemde 79 şube açılışı gerçekleştirdi.
Yabancı sermayeli bankalar ise net personel artış sayısında özel ve kamu sermayeli bankalara göre geride kalırken, 2012’nin ilk 6 ayında bu bankaların personel sayıları 117 kişi arttı.
”Şube bankacılığı hala çekiciliğini koruyor”
Akbank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, müşteriyle birebir pazarlama ve satış faaliyetlerinin etkinliğinin arttırılmasının, bankacılık ürün ve hizmetlerinin etkin sunulması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, ”Bankacılık ürünlerini tanıtmak, ihtiyaca en uygun ürünü sunabilmek ve hizmet vermek en etkin şube kanalıyla şubelerde görev yapan ekipler aracılığıyla oluyor.
Bu anlamda gelişme ve büyüme potansiyeli yüksek ticari ve sanayi yatırımlarının yoğunlaştığı bölgelere öncelik vererek, Bankamızın hedef ve projeksiyonları çerçevesinde şube ve personel sayılarımızı revize ediyoruz. Diğer yandan çağrı merkezi, ATM, internet gibi alternatif kanallar sayesinde kadro artış ihtiyacını optimumda tutabiliyoruz” şeklinde değerlendirme yaptı.
Sürekli teknolojik altyapıya yatırım yapılırken ve internet kullanımı ile ATM sayısı artarken şube ve personel sayısının artmasına ilişkin Işık, günümüzde ATM, internet bankacılığı gibi alternatif dağıtım kanalları önem kazanmakla beraber, birebir bankacılık ilişkilerinin her zaman değerini ve önemini koruduğunu, özellikle bankacılık ürün ve hizmet konularında etkin bir ilişki yönetiminin her zaman fark yarattığını söyledi.
Banka ve müşteriler arasındaki ilişki yönetimi ile yüz yüze iletişimin vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen Işık, dolayısıyla şube bankacılığının hala çekiciliğini koruduğunu vurguladı.
Yıl sonuna kadar toplam 70 şube açmayı hedeflediklerini söyleyen Işık, ”2012 yılında yeni şube yatırımlarımızla bin kişinin üzerinde istihdam oluşturmayı planlıyoruz. Akbank olarak yıl başından günümüze kadar 30 şube açtık, yıl sonuna kadar ise 40 şube daha açmayı hedefliyoruz. 15 bin 500’ün üzerinde çalışan sayımızla oldukça büyük bir aileyiz” dedi.
”Müşteriyle temas olmadan bankacılık mümkün değil”
Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Osman Tüzün ise şube ağını genişletmeyi uzun vadeli yatırım olarak değerlendirdiklerini, bununla birlikte mevcut şubelerle büyümeye paralel olarak personel artışı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Yeni açılan şubeler için mutlaka personel artışı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tüzün, ”Özellikle Anadolu’da şube ağımızı genişletiyoruz. Servis sektörü olarak düşündüğümüzde, müşteriyle temas olmadan bankacılık mümkün değil. Şube ve şubesiz bankacılık hizmet kanalını, birbirinin alternatifi olarak görmüyoruz. Hem şube kanalında hem de şubesiz bankacılıkta büyüme hedefimiz devam ediyor” dedi.
2012 yılı içerisinde bugüne kadar 10 yeni şube açtıklarını belirten Tüzün, ”Sene sonuna kadar 30 yeni şube daha açmayı planlıyoruz. 2012’de Genel Müdürlük ve şubeler dahil 2 bin kişiyi aramıza katmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: AA