Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, köşesinde boşanma nedeniyle oluşan karşılıklı alacakları ve bir kooperatife üye olan okurunun sorularını cevaplandırdı… İşte Heper’in yorumları…
Tamer Heper’in Posta gazetesindeki köşe yazısı şöyle:
Bu ne cesaret?
Bir akrabam 2002 yılında bir ev satın aldı, ancak satıcıya güvenmediği için tapusunu almadı. Ev 2010 yılında istimlak oldu, istimlak bedeli ile yeni bir ev alındı ama akrabamın vergi borcu olduğundan bu evi eşinin üzerine yaptı, sonra da eşinden boşandı. Şimdi eşi evi iade etmiyor. Kendisi eski eşi ve çocuğu arasında bölüşme teklifini de kabul ettiremiyor. Bu evi geri alabilir mi? Ç.A.
Hukuki yönden birşeyler söylemeden önce bu akrabanızın başına zaten böyle şeylerin gelişinin çok yadırgatıcı olmadığını söyleyebilirim. Ev alıyor tapusunu almıyor, vergi borcu var kalkıp bu nedenle evi başkasının üzerine yapıyor. İnsan ev alıp kansının üzerine yapar, niye yapmasın, bu ayn bir konu ama borçlularını atlatmak için yaparsa yanlış yapar. Üstelik çok benzer bir konuya yine çok yakın bir zamanda değindiğimi de hatırlıyorum.
Bu tür işlemler böyle çok mu yaygın? Hiç tavsiye etmiyorum, işin doğrusu ne ise onu yapın. Karınıza bir daire aldıysanız tamam artık onundur, bari yiğitliğe toz kondurmayın. Üstelik bu evi geri almanız da pek mümkün görünmüyor. Ne yani dava. açıp, “Vergi borcumu vermemek için evi karımın üzerine yaptım” mı diyecek? Bana kalırsa pek ümit yok, bari ben sevdiğime ev bile hediye ederim desin de biraz övünme payı çıkarsın.
Karşılıklı alacak var gibi
Babamla annem boşanmıştı, beş yıl önce de evliyken bir ev aldılar ama babamın adına kaydedildi. Şimdi babam annemi oturduğu bu evden kira istiyor. Alabilir mi? • E.Y.
Öncelikle şunu söyleyeyim. Beş yıl önceden söz ediyorsunuz. Beş yıl önce yani 2006 yılında yeni Medeni Kanun yürürlükteydi. Dolayısı ile edinilmiş mallara katılma sistemi devredeydi. Bu durumda evlilik birliği içinde satın alınan gayrimenkul, edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir ve annenizin, Bu gayrimenkul nedeni ile babanızın malvarlığındaki zenginleşmesinden hissesine düşen yarı payı isteme hakkı vardır. Bu hususları bir meslektaşımla görüşün. Aksi halde herkes malından yararlanmayı engelleyen kimseden ecrimisil adı altında elde edilemeyen kira bedeline eşdeğer bir tazminat isteyebilir.
Yol uzun ama gerekli
Bir kooperatife ortak oldum. Ancak yeni kooperatif başkanı denetlemeden uzak işler yapıyor. Dört senedir genel kurul yapmıyor, hatta kooperatife ait daireleri satıyormuş. Buna karşı ne yapabiliriz? • Ö.Ö.
Kooperatiflerin vatandaşa yarar sağlaması için kurulduğunu ancak yarardan çok zarar getirmeye başladığını çoktandır söylüyorum. Demek ki Kooperatifler Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi şart. Zira bu yasada vatandaş kooperatifler karşısında çok aciz. Yönetimler ise neredeyse sorumsuz. Bunun için vatandaş yarar sağlayayım derken parasını kaptınyor. Öncelikle genel kurul yapılmamış olması suç. Hatta yönetim kurulu için hapis cezası var. Bunu savcılığa şikayet edeceksiniz. Sonra kooperatife ait yerlerin satışı gerekiyor ise bunun için genel kurul karan lazım. Oysa dört senedir genel kurul yapılamıyorsa satış içingenel kurul karan da yok demektir. Son olarak, dörtten az olmamak kaydı ile ortaklann onda birin talebi ile genel kurul yapılabilir. Bu genel kurula yeni yönetim kurulu seçimi maddesi de konularak yeni bir yönetim oluşturup eskilerin varsa yolsuzluğu nedeni ile ayrıca şikayet konusu yapılabilir, ihtilaflı gayrimenkuller için de mahkemeden tedbir kararı isteyebilirsiniz. Önünüzde uzun bir yol var size kolay gelsin.
Tamer Heper / POSTA