Bursa Büyükşehir Belediyesi Güzelyalı-Kabataş arasında seferlere eylülde başlayacaklarını açıkladı.
Belediye Başkanı Recep Altepe, Kabataş iskelesinin kullanılmasına ilişkin kararnamenin haftaya İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından imzalanacağını söyledi. Seferlerin hangi gemilerle yapılacağı belli değil. Fiyatlarla ilgili ise çalışma sürüyor
İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) özelleştirilmesiyle başlayan tartışma, Türkiye’ye yeni bir şirket daha kazandırıyor. Vatandaşların tepkileri üzerine İDO’ya rakip bir şirket kurma kararı alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yasal altyapıyı tamamlamak üzere. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Deniz Otobüsleri’nin Bursa ile İstanbul arasında sefer düzenlemesine ilişkin çalışmaların eylül ayında başlayacağını duyurdu. Başkan Altepe, ‘Bursa ile İstanbul arasında alternatif deniz ulaşımı sağlanmasına yönelik en büyük engel, kararnamenin imzalanmasıyla ortadan kaldırılmış olacak. Deniz otobüslerini hemen Bursa’ya getirerek, seferleri başlatacağız. Eylül ayında, iki şehir arasında karşılıklı rahat bir yolculuk gerçekleşmiş olacak’ dedi. Bursa-İstanbul arasında deniz otobüsü seferleri düzenleyen ve alanında tekel olan İDO’nun özelleştirildikten sonra uygulamaya başladığı bazı yenilikler nedeniyle yolculardan büyük tepki görmüştü. Farklı fiyat uygulamalarının müşteriler arasında isyan oluşturduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Bursa deniz otobüslerinin alternatif bir ulaşım şirketi olarak bu mağduriyeti ortadan kaldıracağını söyledi.
Özellikle Bursalılardan konuya ilişkin yoğun şikayetler aldıklarını ifade eden Başkan Altepe, ‘Bunun üzerine kendi şirketimizi kurarak Bursa ile İstanbul arasında karşılıklı deniz otobüsü seferleri düzenlemeye karar verdik. Şirketin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra çalışmalara hemen başladık ve iskeleler için izin müracaatlarında bulunduk. Müracaatlarımız sonuçlandı. İstanbul şehir hatlarına bağlı Kabataş iskelesinin kullanılmasına ilişkin kararname, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından haftaya imzalanıyor. Artık geriye gemilerin getirilmesi kaldı. Daha önce alınması için ön anlaşmaya vardığımız 3 gemiyi Bursa’ya getirerek, seferleri başlatmayı planlıyoruz. İnşallah eylül ayı itibarıyla, iki şehir arasında rahat, problemsiz bir deniz ulaşımı mümkün olacak’ dedi. Başkan Altepe, seferlerin Güzelyalı ile Kabataş iskeleleri arasında başlayacağını, gelen talebe göre iskele sayısının artabileceğini ifade etti.
EMİRLER İSKOÇYA’DAN
Altepe, temmuz ayında yapılan Belediye Meclis Toplantısı’nda gelişmeler hakkında bilgi vermişti: İDO şartlarında çalışmaya devam etselerdi sorun yoktu. Ancak bu özelleştirmede kimseye bir ayrıcalık sağlandığı yok. Firmanın patronu İskoç. Patron yurtdışından talimat veriyor, buradakiler uyguluyor. Biz de alternatif bir sistem oluşturalım istedik.
Bilet fiyatları çıldırttı
İDO’nun yönetiminin özel sektöre geçmesinin ardından fiyat sistemi büyük tepki çekti. Sefer günlerine yaklaşıldığında bilet fiyatlarının bazen 5-6 katına kadar çıktığı sistem geçtiğimiz günlerde yoğun tepkiler üzerine kaldırılmıştı. Konunun gazetelerde sık sık yer alması üzerine İDO’nun yüzde 30 ortağı olan Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, ‘Benim de bilet alamadığım zamanlar oldu, tüm yolcularımızdan özür diliyoruz’ demişti.
861 milyon dolara satılmıştı
İDO, 8 Nisan 2012 tarihinde yapılan açık artırma ile ihalede en yüksek teklifi veren Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu’na satıldı. Konsorsiyum, İDO için 861 milyon dolar teklif vermişti. İDO, 2010 yılında yaklaşık 50 milyon yolcu ve 7 milyon araç taşıdı. Filosunda 10 hızlı feribot, 25 deniz otobüsü ve 17 arabalı vapuru olan İDO’nun 21 tanesi İstanbul şehir içinde, 14 tanesi de İstanbul dışında olmak üzere toplam 35 iskelesi bulunuyor. İDO, 5 tanesi İstanbul şehir içi, 9 tanesi İstanbul dışı olmak üzere toplam 14 ana hatta faaliyet gösteriyor.