Akmerkez’e komşu 2 dönümlük arazi, Neve Şalom Vakfı’na bedelsiz verildi. Yeşil alan araziyi bin parsel olarak mezarlığa çeviren vakıf, Museviler’e bir mezarı 200 bin dolara satarak müthiş bir girdi sağlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘A Plus’ Museviler’in sosyete mezarlığı olarak bilinen Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nın yanındaki 2 dönümlük araziyi Neve Şalom Vakfı’na bedelsiz verdi. Akmerkez’e komşu bu arsayı alan Neve Şalom Vakfı, Türkiye’nin en zengin Museviler’ine bağış adı altında ‘mezar’ satmaya başladı. 200 bin dolardan satılan bir mezar yeri, kapış kapış gitti. Toplam 1000 parsel mezar hazırlayan vakfın, 200 milyon dolar gelir elde edeceği belirtildi.
YETKİ NEVE ŞALOM’DA
İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nın Neve Şalom Vakfı’nın kontrolünde olduğunu belirterek, “Mezar tahsisi konusunda işlemlerin tümü bu vakıf tarafından yürütülüyor” dedi. Vakfın yetkili isimlerinden Yusuf Köhen ise mezar yeri isteyenlerden bağış aldıklarını kabul etti. Köhen, “Aldığımız bağış konusunda kimseyi zorlamıyoruz. Gönüllerinden ne koparsa onu alıyoruz” dedi.
A PLUS MEZAR
Musevi işadamı Daryo Levi, Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda eşi Ruti Hanım ile kendisi için bir mezar yaptırdı. Levi, ebedi istirahatgâhı için masraftan kaçınmadı. Toplam 1 milyon 200 bin TL harcayan Daryo Levi’nin, vakfa yaptığı bağış miktarını açıklamazken yaklaşık 400 bin dolar ödediği iddia edildi.
BENARDETE VE GARİH
2001 yılında öldürülen ama hala cinayetteki sır perdesinin aralanmadığı işadamı Üzeyir Garih de Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verilmişti. Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko, Sosyete dünyasının önemli isimlerinden Monik Benardete, Musevi cemaatinin ünlü işadamlarından Ceri Susar da aynı mezarlığa gömüldü. Uzmanlar, zengin Museviler’in sıradan mezarlıklara değil zenginlerin bulunduğu mezarlara gömülmek istediğine dikkat çekti.
Takvim