1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hüsnü Özyeğin: İnşaat İçin İyi Yıl Değil!

Gayrimenkul sektöründeki projeleri için henüz inşaata başlamadıklarını belirten FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, şöyle devam etti: Mortgage (konut kredisi) faizlerinin yükselmesinden dolayı konut piyasasında bir yavaşlama, stok birikimi bekliyoruz, dedi

FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, 2012’ye ilişkin pozitif beklentileri olduğunu belirterek, “2013 yılına kadar 600-700 milyon dolar yatırım yapacağız. Rüzgar enerjisi dahil 2012’de yapacağımız yatırım 400-500 milyondan az olmayacak” dedi.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, 2012’ye ilişkin pozitif beklentisi olduğunu belirterek, “Fiba Holding olarak 2012 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarına devam edeceğiz. Rüzgarda başladığımız ve bu sene devam edeceğimiz yatırımlarla beraber 2013 sonuna kadar 600-700 milyon dolarlık yatırımımız olacak. 2012’deki yatırım miktarı enerji dahil 400-500 milyon dolardan aşağı olmayacak. Gayrimenkul alanında da yatırım yapacağız. Ancak şimdilik gayrimenkul işinde konsept planlarını yapma aşamasındayız” dedi.

İnşaat için iyi yıl değil
Gayrimenkul sektöründeki projeleri için henüz inşaata başlamadıklarını belirten Özyeğin, şöyle devam etti: “2012’nin gayrimenkul projesine başlamak için iyi bir yıl olup olmadığını bilmiyoruz. Türkiye’de konut stoku oluştu. Mortgage (konut kredisi) faizlerinin yükselmesinden dolayı konut piyasasında bir yavaşlama, stok birikimi bekliyoruz. Bunun aslında başladığına ve gelecek yıl devam edeceğine inanıyoruz. O yüzden gayrimenkulde yeni bir projeye başlamak açısından Türkiye’de iyi bir dönem olmayacağına inanıyoruz. Perakendede dördüncü markamız olan Amerikan Aeropostal’de ilk mağazayı ilkbaharda İstanbul’da açacağız.”

Bence ‘tek limit’ gereksiz
Özyeğin, hükümetin ekonomik büyümeyi frenlemek ve tasarrufları artırmak için tüketimin kısılmasına katkı sağlamak amacıyla düşünülen önlemlerden biri olarak tartışmaya açtığı, kredi kartında ‘tek limit’in gereksiz olduğunu savundu. Özyeğin, şunları dile getirdi: “Bankalar zaten, tüketicilerin hangi bankada ne kadar limiti olduğunu kontrol ediyorlar. Bence tek limit gereksiz. Ayrıca Türkiye’de kredi kartlarında yüzde 6 civarında bir geri ödenmeme durumu var. Bu da uluslararası ölçülere göre çok yüksek bir rakam değil. Bu daha yukarı giderse belki limit uygulaması olabilir. Şu anda bu Romanya’da uygulanıyor.”

Hane halkı borçluluğu düşük
Türkiye’de hane halkı borçluluğunun dünya ölçülerine göre çok düşük olduğunu ifade eden Özyeğin, ancak diğer taraftan da tasarrufun da çok düşük olduğunu söyledi. Özyeğin, şöyle konuştu: “Bu son zamanlarda olan bir şey değil. Türk halkı harcamayı seviyor. Öyle gözükmesine rağmen, çoğu borçlanmayı sevmiyor. Son zamanlarda daha çok bireysel kredi veriliyor. Ama toplam oranlar, Avrupa ve gelişmiş ülkelere göre çok düşük.”

Cari açık faiz koridoruyla kontrolde 2012’de risk olmaz
TÜRKİYE’nin cari açığını kontrol altına alması gerektiği için ekonomik büyümesinin de yavaşlaması gerektiğini söyleyen Hüsnü Özyeğin, şöyle konuştu: “Ancak Türkiye için sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması da büyük önem taşıyor. Türkiye’nin geçmişinde yüzde 7-8’lik büyümeler ardından, yüzde 3-4’lük eksilmeler var. Sürdürülebilir, istikrarlı bir büyüme olması önemli. Benim de beklentim ekonominin önümüzdeki yıl yavaşlayacağı, planlanmış bir şekilde yavaşlaması gerektiği. Bu, ülkenin potansiyeliyle ilgili değil. Ülkenin büyüme potansiyeli çok daha fazla, ama cari açığı yüzde 8, 9, 10’larda götüremeyiz. Ancak cari açığın 2012 yılında bir risk unsuru olmayacağını düşünüyorum. Cari açık aşağı inmeye başladı. Ekim ayında 4.6 milyar dolar çıktı. Son 2 yıldır cari açık her 3 ayda bir önceki yılın 3 ayına göre iki misli oluyordu. Şimdi artık cari açık stabilize olmuş, aşağı doğru bir iniş başlamış vaziyette.

Bu iş, hem kurlarla hem faiz koridoruyla kontrol altına alındı.”

Bankalarımız kıskanılacak kadar iyi
HÜSNÜ Özyeğin, bankacılık sektörüne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bütün dünyada bankacılık sektörünü regüle eden (düzenleyen) kurumlar sürekli yeni düzenlemeler yapıyorlar. Bütün dünya, bankaların ilerde nasıl daha az riskli çalışacakları konusunda çalışmalar yapıyorlar. Biz krizimizi 10 yıl evvel geçirdiğimiz için, bankacılık krizini arkamızda bıraktık ve bankalarımızın durumu, bütün dünyadaki bankacılar tarafından kıskanılacak kadar iyi. Onun için yapılacak düzenlemeler, ekonominin daha istikrarlı çalışması için olacaktır. Yoksa Türk bankacılığının, diğer bankalara göre başka bir düzenlemeye fazla ihtiyacı yok.”

Yeni banka almak çok pahalı, Fiba’yı büyütürüm
MILLENIUM Bank’ı satın alarak Fibabanka’ya dönüştüren Hüsnü Özyeğin, “Performansımız beklentilerimiz doğrultusunda gidiyor. Banka almam, çok pahalı. Fibabanka’yı büyütürüm. Fibabanka’da şube açarak, organik büyümek istiyoruz. 2012 yılında 3-4 şube açmayı düşünüyoruz” dedi.

Enerji şirketleri halka açılsa borsa yüzde 20 büyür
TÜRKİYE’de enerji üretim ve enerji dağıtım şirketlerinin, özelleştirilen limanların borsaya açılmasının önemli olduğunu kaydeden Hüsnü Özyeğin, “Altyapı şirketleri dahil tüm bu şirketler halka açılmış olsalar Türk Borsası tahminime göre yüzde 20-25 büyür. Brezilya ile aramızdaki farkın önemli kısmını kapatmış oluruz.

Bunlar halka açıldığı zaman sektörde yeni özelleştirimeler olması için yeni fonlar olur” diye konuştu.

Beyinlerinin ön tarafını kullanan sık hisse satıyor
MMK ile Özyeğin Üniversitesi’nin birlikte geliştireceği ‘Yatırımcı Risk İştahı Endeksi’nin tanıtımını yapan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Şener, yatırımcıların davranışlarına yönelik bilimsel araştırma sonuçlarını paylaştığı konuşmasında şunları anlattı: “Son araştırmalara göre, beyninin ön tarafını daha çok kullanan yatırımcılar borsada çok hızlı karar veriyorlar. Sık sık hisse alım satımı yapanlarla, kumar oynayar ve uyuşturucu kullananların beyinlerinin ön tarafını kullandıkları ortaya çıkmış. Kadınların, yaşı ilerlemiş yatırımcıların ise beyinlerinin arka tarafını kullanarak, aldıkları hissede daha uzun süreli kaldıkları gözlenmiş.”

2012’de ‘Haciz Endeksi’ geliyor
ÖZYEĞİN Üniversitesi ile oluşturacakları Yatırımcı Risk İştahı Endeksi’nin öncü bir gösterge değil, tespit endeksi olduğunu belirten Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, şunları söyledi: “Data platformunu büyüttükçe, bilgi akışı kuvvetlendikçe daha anlamlı endeksler oluşacak. Mesela haciz endeksi. MKK, 2010 yılı içinde tam 1 milyon tane haciz bildirisini alıp zarfı açıp tarayıcıdan taranabilir hale getirip TC kimlik numarasını, ad soyadını alıp veri tabanından o kişinin hesaplarını bulup haciz koyan bir kurum. 1 milyon tane haciz bildirimi alıp işleyip kayıtlara işledi. 2012 sonunda haciz endeksi oluşturulması planlanıyor.”

20 milyon yatırımcının 36 milyon hesabı var 5 yılda 1 trilyon liranın kaydını tutacak
MERKEZİ Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Muhammed Emin Özer, 20 milyon yatırımcıya ait 36 milyon hesabın açıldığını belirterek şu bilgileri verdi: “Bunlardan 4.5 milyonu herhangi bir şekilde sermaye piyasası aracı bakiyesine sahip. Yani 1 milyon 102 bin tane hisse senedi müşterisi var. 2.9 milyona yakın yatırım fonu katılım belgesi bulunan yatırımcı var, 110 bin civarında özel sektör borçlanma aracı var. Buradaki rakamlar büyüyecek. 5 yıl içinde saklamasını yaptığımız kıymetlerin değerinin 1 trilyon lira değerinde bir rakama ulaşacağımızı düşünüyoruz. Kasım 2005’de 2011-2012’ye geldiğimizde 25 milyon yatırımcı hedefliyorduk, şu anda 20 milyonu bulduk. Şu anda 13 milyar liralık özel sektör borçlanma aracı potansiyeli var. Bu giderek katlanacak.”

Yabancı yatırımcı hisseyi 1 yıl, yerli 32 gün tutuyor
TÜRKİYE’de yabancı yatırımcının elindeki hisse senedini ortalama 1 yıl elinde tuttuğunu söyleyen Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, “Çünkü hepsi kurumsal yatırımcı. Yerli yatırımcı ise, 32 gün ve hemen hemen hepsi bireysel yatırımcı. Neden yabancı yatırımcılar hakim? Yüzde 62. Çünkü bizim kurumsal yatırım sektörümüz büyüyememiş, bir şekilde performansları düşük kalmış. Ona rağmen likit fonlardan A tipi fonlara geçiş görüyoruz. Bundan 5 yıl önce 115 bin tane A tipi fona yatırım yapmış yatırımcı varken bu, bugün 263 bin kişiye ulaşmış durumda. sessiz sedasız, çaktırmadan artan bir trend var” diye konuştu.

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

ABD’de Mortgage Başvurularının Düşüşü Sürdü

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,91 olurken, mortgage …