Eskiden Osmanlı zamanlarında itfayicelere tulumbacılar denilirmiş. Sebebi ise yangın yerine en yakın tulumbadan su çekerleşmiş. Teknoloji ilerlediçek şehir plancıları yangına erken müdahele için hidrant sistemleri icat ettiler. Özellikle şehir merkezlerine konulan teknolojik tulumba görevi gören hidrantlar çok basınçlı suya tepki verecek şekilde üretilmektedir.
Amerikan filmlerinde görmeye alışık olduğunuz araba hırsız polis kovalamarında arabalar hidrantları patlatır ve sular metrelerce havayı yükselir. Hidrantın içindeki basınçlı suyun ne kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz.
Özellikle dar sokaklarda ve itfaye araçlarının girmeye zorlandığı yerlere hidrantlar konulmalıdır. Televizyon da haberlerde izliyoruz bir çok dar sokak da çıkan evler itfaye dar sokalara giremediğinden dolayı evler yanıp kül olmaktadır. Oysaki Amerikadaki gibi her sokağın başında bir hidrant olsa bu yangınlar büyük ölçüde önlenebilir.
——————————————————————————————————–
Amerikan filmlerinde görmeye alışık olduğumuz her sokak basında bulunan yangın direklerini Hidrant denmektedir.
Yangın ile ilgili bir terim aslında ülkemizde de yangınlaşmaya başlayan hidrantları özellikle istanbul’un lüks semtlerinde görmek mümkün.
Amerikan filmlerin hep görmüşünüzdür arabayla çarparak hidrant direğini kırarlar ve sular havaya fışkırmaya başlar. İçinde çok basınlı bir su bulunmaktadır.
Yangın açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Yangına erken müdahale imkanı sağlar bu yüzden vatandaş olarak arabalarımızı parkederken bir yangın anında hidrantın kullanımı engelleyecek şekilde asla arabımızı park yapmamalıyız.
Hidrantın kullanım alanları Tüm binaların dışında kullanılması gereken yangın hidrantı ve dolapları; lojmanlarda, sitelerde, otellerde, tatil köylerinde, fabrikalarda , alışveriş merkezlerinde, iş merkezlerinde, plazalarda, hava alanlarında, hastanelerde, okul bahçesi gibi bir çok alanda rahatlıkla kullanılıyor.
Dünya’nın sayılı enerji projelerinden Bakü-Tiflis- Ceyhan Boru Hattı’ndaki tüm istasyonlarda, Vestel fabrikalarında, Mercedes Benz Türk AŞ fabrikalarında, Tüpraş tesislerinde, Ford Otosan fabrikasında, İzmir Metrosu’nda, Bursa Metrosu’nda, Ankara Metrosu’nda, Bilim İlaç Fabrikası’nda Fetaş Yangın Hidrant Dolapları tercih edildi.