Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın ortaklaşa başlattığı proje kapsamında, her okul kendi Afet ve Acil Durum Planı’nı hazırlayacak
Milli Eğitim Bakanlığı ve Japonya’nın işbirliği ile hazırlanan projenin eğitmenlerinden Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Dr. Bülent Özmen, proje için 10 ilden 260’a yakın öğretmen seçtiklerini belirtti. Özmen, bu öğretmenlere okul afet ve acil durum yönetimi planlarının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda eğitimler verildiğini söyledi. Özmen, şu bilgileri verdi: “Eğitim kapsamında öncelikle afetlere hazırlıklı olma, afet zararlarını en aza indirme, afet ve acil durum yönetimi planları, afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler aktarıldı. Bütün okullar afet ve acil durum yönetimi planlarını afet olmadan önce yapacak ve bu planları tatbikatlarla uygulayarak yaşabilecekleri olumsuzlukları önceden tespit ederek önlemlerini buna göre alacak. Projenin en önemli bölümü, bu planların zarar azaltma çalışmalarına öncelik verilerek yapılacak olması.”
ZARAR AZALTILACAK
Özmen,zarar azaltma çalışmaları kapsamında bütün okulların tehlike avı yaparak, yapısal ve yapısal olmayan tehlikeleri belirleyeceklerini ve buna göre önlemlerini alarak olası bir afetten en az zararla kurtulabilecek yöntemler geliştireceklerini belirtti. Böylece her okulun afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapması gerektiğini tek tek planlayacağını ve görülen aksaklıkları ilgili kurumların desteğini alarak gidereceğini ifade eden Özmen, “Milli Eğitim Bakanlığı, bu projeye büyük önem veriyor ve pilot okullardaki çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz tüm Türkiye çapına yaygınlaştırılması planlanıyor” dedi. Özmen, “Eğitim materyalleri de geliştirilecek. Proje kapsamında 8. sınıfa kadar bütün ders müfredatı gözden geçirilerek gerekli düzeltmeler yapılacak” diye konuştu.
ON İL SEÇİLDİ
Proje kapsamındaki 10 pilot il İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Bolu ve Düzce illeri olarak belirlendi. Proje; MEB, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kızılay, UMKE ve çeşitli STK’larla gerçekleştiriliyor.
Yaşar Özay / SABAH