Yıkılan sinema hayallerinin üzerine ‘rock’ ruhuyla yeni bir hayal kuran Fehmi Yaşar’ın ‘Hayal Kahvesi’ 12 mekâna ulaştı. Sırada Anadolu şehirleri var
“Sinema yapan bir gruptuk, ilginç bir filmle o dönem epey sükse yapmıştık ama zarar etti. En son geçinemez haldeydik…” Sinemada hayalleri böyle sönen Fehmi Yaşar ve üç asistanı, bunun üzerine yeni bir hayalin peşine takıldı. Dönemin ‘rock’ ruhunu taşıyan bu yeni hayalin adı, çoğumuzun bildiği, konserlerle eğlendiği ve bugünün çoğu ünlüsünün de 90’larda ilk kez sesini duyurduğu, Beyoğlu ’nun kült mekânlarından ‘Hayal Kahvesi’.
21 yıl önce Beyoğlu ’nda herkesçe bilinen o eski binada başlayan serüven bugün, ‘Hayal Kahvesi’ni yedisi İstanbul ’da olmak üzere Ankara , Bursa, Çanakkale ve Çeşme’de toplam 12 mekâna taşıdı. Son olarak Halkalı/Atakent’e yeni bir şube açan ve insanları “Burası bildiğimiz Hayal Kahvesi mi?” diye şaşırtan Fehmi Yaşar ve ortağı Ebru Koralı, önümüzdeki yıl beş-altı mekan daha açarak, Adana ’dan Antep’e kadar markayı Anadolu ’ya da yaymayı planlıyor.
Halkalı’da olur mu?
Projenin çok tuttuğunu ve ikinci dönemden ortağı Ebru Koralı ile büyümeye başladığını belirten Yaşar, şu anda ‘Hayal Kahvesi’ mekânlarında üçüncü kuşağın eğlenmeye başladığını söylüyor. Gelen profilin hâlâ değişmediğini ancak geçen zaman içinde kitlenin biraz genişlediğini ifade eden Yaşar’a göre, Halkalı bölgesine gelme sebeplerinden biri de bu. Yaşar, “Bazı yerlerde iş yapmak kolaydır, bazı yerlerde de potansiyeli sizin çıkartmanız gerekir. Bu bölge çok gelişti, eski müşterilerimiz de oturuyor ve bu tip eğlenecek bir mekân yok. Eylülde içki ruhsatımızı da alınca, konserlere, iddialı etkinliklere başlayacağız” diyor.
Günde 3 bin kişi geliyor
Hayal Kahvesi’nin ruhunu koruyarak, bulunduğu her lokasyonda farklı yaşadığını ifade eden Yaşar, şunları söylüyor: “Bizim hikâyemizde her mekânda işletmecinin izi, yemeklerde aşçısının lezzeti, müzikte oradaki dj’in sesi olur. Yani her mekânın ruhu ayrıdır. Örneğin Çubuklu Hayal Kahvesi 1994’te açıldı ve Boğaz’da eğlenceyi başlattı. Bugün 7 bin kişilik partiler bile yapılıyor. Artık maksimum 25 şubede durmak istiyoruz. Planımız bir konser rotası çizmek… Bursa’dan Çanakkale ’ye, Ankara ’ya, İzmir ’e konser rotaları.”
Eğlence sektörünün kolay olmadığının altını çizen Fehmi Yaşar, kalitenin tutturulması için her mekân açılışında 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında yatırım gerektiğine dikkat çekiyor. Mekânlarında her gün ortalama 3 bin kişinin eğlendiğini ifade eden Yaşar, “Grubumuzda toplam 500 kişi çalışıyor” diyor.
Beyoğlu ’nda 100 yıl kalmak istiyoruz
Beyoğlu ’nda üç mekânları olduğunu anlatan Fehmi Yaşar, 21 yıl önce açtıkları ilk mekândan çıkartılma tehlikesiyle yaşadıklarını söylüyor. Yıllar boyunca Mısırlı bir aileye ait olan tarihi binanın yakın zamanda Lübnanlı petrolcü bir yatırımcıya satıldığını belirten Yaşar, süreci şöyle anlatıyor: “Yeni sahipleri önce butik otel yapmak istedi ve bize de çıkmamızı söyledi. Sonra otel projesi olmadı ama her an çıkartılma tehlikesi var. Onlara ‘Binayı yemek ve sanat akademisi yapalım, biz de alt katta devam edelim’ dedim ama heyecan duymadılar. Daha ticari bir yatırım yapacaklar. Ama biz oradan çıkmak istemiyoruz, Hayal Kahvesi doğduğu yerde 100 yıl daha kalsın istiyoruz. Çünkü orası sadece bizim değil, birçok sanatçının da ilk mekânı. Bizim orayı değiştirmeye ödümüz kopuyor, barın eskiyen tahtasını bile değiştiremiyoruz. Orası ayrı bir heyecan.”
Radikal/Nuriye Doğu