Başbakan Erdoğan, Boğaz’ın suyunu Haliç’le buluşturan projenin açılışında Haliç üzerine Da Vinci’nin 500 yıl önce projesini çizdiği köprünün yapılacağını açıkladı…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane’de düzenlenen ‘İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e Denizsuyu Aktarma Projesi’nin açılış töreninde İtalyan ressam Leonardo Da Vinci’nin 1502’de Haliç için tasarladığı köprünün hayata geçirileceğini anlattı.
Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde Haliç’i “adeta bir bataklık” olarak teslim aldıklarını söyleyerek, “Kasımpaşa’da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa’dan Fener’e, Kasımpaşa’dan Balat’a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık” diye konuştu. Erdoğan, proje ile ilgili “Bu su akıtılınca Haliç, akvaryum niteliğini koruyacaktır kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Erdoğan 1995’te Haliç’ten pek çok kişinin umudunu kestiğini, akademisyenler ve “bu işi bildiğini söyleyenler”in Haliç’i kurtarmak için “toprakla doldurma”yı önerdiğini söyledi. Erdoğan, “Haliç’i tekrar Altın Boynuz haline getireceğiz” diyerek çalışmaya başladıklarını anlattı.
‘Haliç’te 48 çeşit balık var’
Boğazdan gelen suyla birlikte Haliç’in renginin değişmeye başladığını kaydeden Erdoğan, şu anda Haliç’te 48 çeşit balık bulunduğunu ve bu sirkülasyon artıkça buradaki sürecin çok daha farklı hale geleceğini söyledi.
Haliç’te “mevcut adacıkların tarih olduğunu” dile getiren Erdoğan, oradaki adada Leonardo da Vinci’nin köprü projesinin hayata geçirileceğini, Haliç’in bir tarafından diğer tarafına bu köprüden yaya olarak geçilebileceğini anlattı.
‘Büyük düşünmeye mecburuz’
Erdoğan “Maalesef öyle bir muhalefetle karşı karşıyayız ki ‘Büyükşehir nedir?’ diye sorun, inanın anlatamazlar, tanımlayamazlar. İdeolojinin deli gömleği bir kenara konsa, bunlar aslında bir dönemden fazla belediyecilik yapamazlar” diye konuştu. “Büyük düşünmeye mecburuz” diyen Erdoğan, ”Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli siz tabii bu işlerle pek haşır neşir olmadınız. Bu hizmetin nasıl götürüleceğini biliriz” dedi.
“Sayın Kılıçdaroğlu Muğla Belediyesi ne demektir?” diye soran Erdoğan, ”Fethiye, Bodrum, Datça Muğla Belediyesi’ne bağlı mıdır değil midir? Korkarım ki; ‘Bağlıdır’ der. Çünkü bilmez” diye sözlerini sürdürdü.
44 milyon liraya mal oldu
Boğaz suyunu Haliç’e ulaştıracak projenin startı 3,5 yıl önce verildi. Proje kapsamında Sarıyer – Ayazağa arasında inşaa edilen 5 kilometrelik tünelden Kağıthane Deresi’ne ulaşacak boğaz suyu, 9 kilometrelik dere yolculuğunun ardından Haliç’e ulaşacak. Günde 260 bin metreküplük boğaz suyu ile Haliç’in suyu yılda 3 kez yenilenecek. Haliç Çevre Koruma Projesi kapsamında gercekleşen yatırım 44 milyon liraya mal oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlatılan projeye bugüne kadar
758 milyon dolar harcandı. Proje kapsamında Haliç kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı ve Haliç’in her iki yakasında atıksu toplama kolektörleri yapıldı. Haliç dibinden koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartıldı. Boğaz suyu, Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak.
2. Beyazıt’ın hayali
İtalyan ressam Leonardo Da Vinci’nin 1502’de Haliç için tasarladığı köprünün yapımı birçok kez gündeme geldi. Sultan II. Beyazıt’ın talebiyle köprü projesi için çalışmaya başlayan Da Vinci’nin yaptığı çizimlere göre tek açıklıklı 240 metre uzunluğundaki köprünün 24 metre genişliğinde olması planlanıyordu. Ancak, dönemin mimarları, o günün teknolojiyle bu köprünün yapılamayacağını Sultan’a bildirince proje hayata geçmedi. Eyüp-Sütlüce arasında yapılması planlanan köprü 2010 Avrupa Kültür Başkenti esnasında da tartışıldı. Çırağan Sarayı’nın restorasyonunu yapan mimar Bülent Güngör de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Bağlı Kültür A.Ş.’nin eski genel müdürü Cengiz Özdemir’in önerisiyle köprünün projesini hazırladıklarını açıklamıştı. Güngör, “Köprü, Da Vinci’nin tasarımındaki ölçülerde olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da projeyi hazırlamamazı istedi” demişti.
Rami Kışlası kütüphane olacak
Başbakan Recep Teyyip Erdoğan, ‘İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e Denizsuyu Aktarma Projesi’nin açılışında Haliç bölgesinde ve İstanbul’da yapılacak yeni projeleri de anlattı:
* Haliç’te çocuklar için hazırlanan büyük bir eğlence merkezi 23 Nisan 2013’te açılacak.
* Kasımpaşa’dan Hasköy’e çift gidiş-çift geliş iki tünel yapılacak.
* Rami Kışlası’nın kültür merkezi yapılacağını söyleyen Erdoğan, Rami Kışlası’nın boşalmasını beklediklerini anlattı. Başbakan Erdoğan, ”Orayı inşallah Türkiye’nin bir numaralı kültür merkezi yapacağız. En büyük kütüphanemizi orada kuracağız. Milyonlarca cilt kitap orada olacak. Orada mücellithaneler olacak, hattatlar yetişecek, müzehibbeler yetiştirilecek” dedi.
Erdoğan, Haliç Tersanesi’nin ve Taşkızak Tersanesi’nin müze haline geleceğini, Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı, Rami-Eyüp-Sütlüce Teleferiği projelerinin Haliç’i bir kültür bölgesi haline getireceğini kaydetti.
AA