Turizm amaçlı konut kiralamaya ilişkin usul ve esaslar şekillenmeye başladı. Buna göre kimler izin alacak ve izinsiz işlemlerin cezası ne olacak gibi soruların yanıtları düzenleme ile birlikte belirlendi.
Yapılan düzenlemeye göre izin alma yükümlülüğü kiraya veren kişiye ait olacak. Ancak turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinin kiraya veren kişi dışında yapılması durumunda, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.
İzin verme yetkisi kimde olacak?
İzin verme yetkisi ise Bakanlığa ait olacak. İzin başvurularında, turizm amaçlı kiralama için uygun görülen izin belgesine sahip bağımsız bölümün yer aldığı binanın tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar alınması gerekecek.
Ayrıca, izin belgesi sahipleri vefat etmeleri durumunda veya tüzel kişi oldukları halde tüzel kişiliklerinin sona ermesi durumunda izin belgesini kaybedecekler. Ancak, kullanıcıların hakları sözleşme süresi boyunca devam edecek.
Kısa süreli konut kiralama faaliyeti için belirli koşullar aranmayacak ve izin belgesi verilebilecek. Bunlar arasında resepsiyon, güvenlik hizmetleri, temizlik servisi, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek servisi ve spor salonu hizmetlerinin bulunduğu yüksek kaliteli konutlar da yer alacak.
100 bin lira ceza kesilecek
Yeni yasal düzenlemelerle izinsiz kiralama faaliyetlerine yönelik cezalar da artırıldı. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyeti yapan her bir konut için 100 bin lira idari ceza kesilecek ve bu kişilere izin belgesi almak için 15 gün süre verilecek.
Bu süre içinde izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari ceza uygulanacak ve bir kez daha 15 günlük bir süre tanınacak.
Ayrıca, kendi adına kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenler veya izin belgesi olmadan konut kiralamasına aracılık edenler için her bir sözleşme için 100 bin lira idari ceza öngörüldü.