Güney sahillerinde sayısı 100 bini aşan ikincil konutlar için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) harekete geçti.
Güney sahillerinde sayısı 100 bini aşan ikincil konutlar için TÜRSAB harekete geçti. Söz konusu konutlar için hazırladığı raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunan TÜRSAB, bu sayede 2 milyar liralık bir vergi kaybının da sistemin içine alınmasını hedefliyor.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Alanya ve Bodrum merkez olmak üzere sayıları 100 bini bulan kullanılmayan ikincil konutların turizm kapsamına alınması için çalışma başlattı. Kültür ve Turizm ile Maliye Bakanlıklarına sunulan raporda, Türkiye’de kullanılmayan ikinci konutların sayısının 100 bini bulduğunu, bunun yıllık 2 milyar liralık vergi kaçağı yarattığı belirtildi.
Raporda, ikincil konutların turizm tesisleri gibi kabul edilmesi gerektiği kaydedilerek, “Gerekli eğitimlerin verilerek, buraların artık emlakçılar değil turizmciler tarafından planlanması gerektiği” vurgulandı.
2 milyar liralık vergi kaybı
Konuyla ilgili bilgi veren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında ikincil konutun bulunduğunu tahmin ettiklerini belirterek, “Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar atıl kalan ikincil konut bulunmuyor. Yaptığımız çalışmalarla buraların turizm tesisi gibi değerlendirilmesini istiyoruz. Türklerden ev alıp kendi memleketlerinde 1 haftalık 1000 Pound’a pazarlayan İngilizler olduğunu gözlemledik. 100 bin konut 200 bin odalı otel demek. Bu da otelcilerin karşısında haksız rekabet oluyor. Bunların denetim altına alınmasını istiyoruz” dedi.
250 binlik Mallorca örnek oldu
Konuyla ilgili çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttüklerini anlatan Ulusoy, “İspanya bunu yaklaşık 250 bin ikincil konutun bulunduğu Mallorca bölgesi ile hayata geçirdi. Milyonlarca Alman ve Fransız turist İspanya’ya gelip otellerin yanısıra buralarda da kalıyorlar” dedi. (Habertürk/Ünsal Ereke)