Bursa Nilüfer Ticaret Merkezi Cami, enerjisini güneş ve rüzgardan sağlayacak. 2015 yılında tamamlanması beklenen camide güneş panelleri vasıtasıyla üretilen elektrik caminin ısınma, soğutma ve aydınlatılmasında kullanılacak.
Fazla elektrik ise devlete satılarak camiye cemaatten yardım toplanılmasının önüne geçilecek. Cami derneği, elde edilen gelirle ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verilmesini de hedefliyor. Ekolojik camide, özellikle cuma günleri namaz kılma esnasında elde edilecek basınç enerjisiyle cemaatin cep telefonları da şarj edilebilecek.
Yaklaşık bin işyerinde 10 bin kişinin çalıştığı Nilüfer Ticaret Merkezi sakinleri bölgenin cami ihtiyacını karşılamak üzere 2012’de harekete geçti. Geçtiğimiz Ramazan ayında bodrum katını 2 bin kişinin namaz kılabileceği hale getiren ve yöneticileri arasında elektrik mühendislerinin de bulunduğu dernek yönetimi, daha önce Diyarbakır ve Bursa’da güneş eve imza atan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin’i proje koordinatörlüğüne getirerek, camide elektrik üretmek için kolları sıvadı.
İMAMIN MAAŞI DA ÇIKACAK
Hayırseverlerin desteği ile 2015’te tamamlanması planlanan caminin dünyada ilk olacağına dikkat çeken Çelik Erengezgin “Tüm camiler kıbleye bakıyor. Kıble güney yönüdür, yani güney güneştir. Ama nedense güneşi hiçbir cami kullanmaz. Her caminin minareye ihtiyacı vardır, ‘minare’ demek ‘rüzgarı yakalama fırsatı’ demektir. Ama hiçbir cami rüzgarı da kullanmaz. Her yere yağmur yağar, oysa camilerde abdest alınır suyla. Allah vergisi suyu neden hiç bir cami kullanmaz. Üç temel nimeti kullanmamanın İslami açıdan sorgulanması gerektiğini söylüyoruz. Bu camide tüm nimetleri doğal döngü içerisinde geri dönüşebilir hale getirdik. İhtiyacınızın fazlası elektrik üretimi çıkabildiğini hesapladık. Enerji bedeli yok, devlete satarak para kazanma ihtimali var. Bu ihtimal kesin görünüyor, yaptığımız hesaplarda. Bu camide 4 bin 600 kişilik cemaat olacak. Camide üretim olacak önemli kazanç bekleniyor. İmamın, müezzinin maaşı çıkacağı gibi cemaatten yardım toplanılmayacak. Hatta üste para kazanılacak, bir de burs verilebilecek. Bu bir açık kapıdır. Genel anlamda Diyanet İşleri Başkanlığı en büyük bütçeyi tüketen kurumlardan biridir. Böyle caminin konseptinin paylaştık, konuya sıcak yaklaştılar.” dedi.
HAYIRLI CUMALAR, NAMAZ KILDINIZ ELEKTRİK ÜRETİLDİ, ÇIKIŞTA TELEFONUNUZU ŞARJ EDEBİLİRSİNİZ
Çocuk ayakkabılarında yanan LED ışığının pille çalışmadığını, basın enerjisi ile yandığını anlatan Çelik Erengezgin, cami zemininde de oluşacak basınç enerjisiyle cemaatin cep telefonlarının şarj edilebileceğini söyledi. Erengezgin şunları kaydetti: “Camide zeminde uyun şekilde tabaka oluşturabilirsek rahatlıkla fantezi değil bu; cemaate diyeceğiz ki; ‘Hayırlı cumalar, bugün namaz kılarken ürettiğiniz elektrikle herkes telefonu şarj edebilir.’ Bunlar ütopya gibi görünse de teknolojinin yardımıyla gerçek olabilecek şeyler. Devlete enerji bedeli ödemeyeceğimiz gibi üstüne de para kazanacağız bu camide. Burada dünyada ilk kez bir konsept ortaya çıkacak. Birisi de çıkıp, ‘Senin kilisende havranda var mı, biz Müslüman olarak çevreye duyarlı, ekolojik bir cami yaptık’ diyebilir.”
METRE KARE MALİYETİ BİN ÜÇ YÜZ LİRA
Klasik cami maliyetinin metre karesinin bin lira seviyesinde olduğuna dikkat çeken Erengezgin, yaklaşık 550 güneş panelinin konulacağı caminin metre kare maliyetinin bin üç yüz lira seviyesinde olacağını açıkladı. Erengezgin, lisanssız elektrik üretimi uygulamasından faydalanmak istediklerini belirterek, “120 kW bir elektrik üretimi olacak, ancak caminin ihtiyacı yaklaşık 50 kW. Elde edilecek elektriğin fazlası uygulama kapsamında devlete satılabiliyor.” diye konuştu.
Nilüfer Ticaret Merkezi Cami Dernek Başkanı, Elektrik Mühendisi Halil Sağol da caminin hayırseverlerin desteği ile 2 milyon liralık maliyetle 2015’te tamamlanacağını söyledi. Camii inşaatında 550 güneş paneli konulacağını belirten Sağol, “Camiimiz, bin üç yüz metre kare alan üzerine toplamda 3 bin metre kare kapalı alana sahip olacak. Geçen Ramazan ayında zemin katı ibadete açtık. Cami tamamlandığında 4 bin 600, diğer kapalı alanlarıyla 5 bin kişilik cemaate ev sahipliği yapabilecek. Yemekhane ve mutfak yaptık. Üreteceğimiz elektrikle halkımızdan da Cuma ve bayram günleri para toplamamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CİHAN