Başkentray Projesi’nin ihalesinde, ihale komisyonu, Kamu İhale Kurulu ((KİK) kararına uyarak en düşük teklifi veren Gülermak-Kolin Ortak Girişimi Grubu’nu değerlendirme dışı bıraktı.
Başkentray ihalesi, geçen yıl 25 Nisan’da yapılmış, yerli ve yabancı toplam 17 firma ve iş ortaklığı teklif sunmuştu. 350 milyon 832 bin 791 avro yaklaşık maliyet belirlenen proje için, en düşük teklifi, 186 milyon 235 bin 935 avro ile Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu vermişti.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ihale sonrasında Avusturya Şirketi Porr Bau GmbH, yürütmeyi durdurma talebi ile mahkemeye başvurdu. Mahkeme’nin yürütmeyi durdurma kararı alması üzerine KİK de mahkeme kararına uyarak, Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu’nu değerlendirme dışı kalmasına karar verdi ve kararını ihale komisyonuna bildirdi. Başkentray ihale komisyonu da, KİK’in kararına uyarak, Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu’nu değerlendirme dışı bıraktı.
İhalede, Gülermak-Kolin ortak girişiminden sonra en düşük teklifi 188 milyon 867 bin 427,30 avro ile Avusturya firması Porr Bau GmbH vermişti.
TCDD Yönetim Kurulu, ihale komisyonunun kararını değerlendirdikten sonra ilgili firmalara tebligatlar yapılacak.
-Yılda 110 milyon yolcu taşınacak-
Ankara şehir içi yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacak 36 kilometrelik Başkentray Projesi, birçok yeniliği de bünyesinde barındırıyor. Yılda 110 milyon yolcu taşınması planlanan Başkentray Projesi ile Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren Projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonu sağlanacak. Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan Yüksek Hızlı Tren seyahat süresi 8 dakika kısalarak 11 dakikaya inecek. Azalan bu süre ile Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresi de 1 saat 5 dakikaya düşecek.
Ankara-Behiçbey arasındaki mevcut 4 yol, 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 2 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere 6’ya çıkacak. Behiçbey-Sincan arasında ise 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 1 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere toplam 5 yol inşa edilecek.
Ankara-Kayaş arasında da 2 adet banliyö, 1 adet hızlı ve 1 adet konvansiyonel trenler için 4 hat yapılacak. Toplam 36 kilometrelik güzergaha 184 kilometre ray döşenecek. Proje kapsamında 25 peron, 13 karayolu altgeçidi, 2 karayolu üstgeçidi, 26 yaya altgeçidi ve 2 yaya üstgeçidi yapılacak.
-İstasyonlardaki engeller kaldırılıyor
Yapılacak istasyonlar, engelli vatandaşların kullanabileceği hale getirilecek. Her istasyona yürüyen merdiven ve asansörler inşa edilecek. Yolcu trafiğinin yoğun olduğu Sincan, Lale, Etimesgut, Hipodrom, Yenişehir, Mamak ve Kayaş’ta yolcuların gıda, kitap, gazete gibi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri kapalı istasyon alanları oluşturulacak. Şehir merkezinde bulunan Yenişehir istasyonunda altta, diğer 6 istasyonda ise istasyon üstünde modern yapılar inşa edilecek.
-Başkentray diğer metro hatları ile entegre oluyor-
Başkentray Projesi’nin Ankara şehir içindeki mevcut raylı sistemlerle entegrasyonu sağlanacak. Keçiören metrosu ile Ankara Gar’da, Batıkent metrosu ile Yenişehir İstasyonu’nda, Ankaray’la ise Kurtuluş ve Maltepe istasyonlarından bağlantı yapılacak. Kayaş-Sincan arasında metro standardında banliyö işletmeciliğinin inşa edilmesi ile birlikte nüfus açısından giderek büyüyen ve gelişen şehrin batı bölgesindeki yolcuların Ankara Gar’a gelmeden YHT’ye inip binmelerinin sağlanması amacıyla Emirler’de modern bir gar inşa edilecek.
Yeni yapılacak garda yolcu hizmetlerinin yerine getirileceği mekanlar ile birlikte alışveriş yerleri de bulunacak. Banliyö hattı, transit demiryolu trafiğinden ayrılarak zaman, işletme ve kullanıcı açısından daha fonksiyonel, yüksek standartlı, konforlu, güvenli ve tercih edilir bir ulaşım türü haline getirilecek. Kurulacak sinyal sistemi ile 2,5 dakikada bir banliyö treni işletilebilecek. Başkentray Projesinin Ankara-Sincan kesiminin 15 ay, Ankara-Kayaş kesiminin 18 ayda bitirilmesi planlanıyordu.
Kaynak: AA