Yüksek yapıların yapılmaya başlaması ile ortaya çıkan giydirme cepheler, 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra kimya, metal ve cam sanayiindeki hızlı gelişmelerle geleneksel pencere camlarının performansını aşarak güneşin parlaklığı ve radyasyonu, dış ortam gürültüsü ve cam dayanımı gibi etkenlerin kontrolüne yanıt verebilir hale getirilmiştir. Giydirme cephe, betonarme ve çelik iskeletli yapı sistemlerinin taşıyıcı dış duvarları gereksiz kılmasının sonucu ortaya çıkmıştır. Kolay uygulanabilme, dayanıklılık, binanın oranlarına ve tasarımcının vurgulamak istediği kurum kimliğine göre biçimlendirilebilme özellikleri ile ofis binaları, iş merkezleri, alışveriş merkezleri gibi ticari ve büyük ölçekli yapılar için vazgeçilmezdir.
Duvar, kapı, pencere, merdiven vb. akıllı nesneler arasına katılan giydirme cepheler, giydirme cephe birimleri ve pencere gruplarının ortak özelliği, tüm “akıllı” mimari nesneler gibi biçim ve işlevlerini biliyor ve ona göre davranıyor olmaları. Yani, giydirme cepheleri yatay ve düşey olarak bölebilir, çerçevesinin ve kayıtlarının genişliklerini, derinliklerini belirleyebilirsiniz. Boşluklara istediğiniz kapı, pencere ya da paneli yerleştirebilir, giydirme cepheye dekoratif elemanlar, güneşlik, sundurma vb. özel detaylar da ekleyebilir.
Giydirme cephe sistemleri temel olarak binanın dış kabuğu ile sistemin dış yüzeyi arasında bir boşluk bırakma esasına dayanır ve özellikle termo – akustik yalıtım konularında etkili olup çeşitli fonksiyonel avantajlar sunar.Giydirme sistemi yeni binaların cephelerinde olduğu kadar eski binaların da cephelerinde, cephenin bütün fiziksel yapı ve tasarım gereklerini karşılayan bir sistemdir.
Giydirme cephelerinin duvarlardan ayrılan özellikleri
1- Giydirme cephelerin duvarlardan ayrılan özeliği yatay ve düşey ızgaralardan meydana gelmesidir.
2- Bir ya da birden fazla yatay ve düşey ızgara kullanılabilir. Izgaralar cepheyi istenen oranlarda böler
3- Giydirme cepheyi yatayda ve düşeyde bölen kayıtların derinlikleri ve genişlikleri değiştirilebilir, istenen geometride profiller kullanılabilir.
4- Kayıtlar arasında kalan boşluklara cam, panel, pencere, pencere grubu, kapı vb. istenen giydirme elemanı eklenebilir.