Gelişmiş ülkelerde hem arazi hem de projeler tükenince gelişmekte olan ülkeler mimarların oyun sahası haline geldi. Bağdat’tan Banglore’a Tayvan’a kadar pekçok ülkedeki proje şu anda mimarların gündeminde ilk sırada yer alıyor
Tayvan’da hayata geçirilen 300 metre yüksekliğindeki Tower of Power ( Güç Kulesi) aslında ülkenin turizmine katkıda bulunmak amacıyla şehrin tepeden görülebileceği bir proje yaratma fikrinden hareketle yapıldı. Ancak daha sonra projenin ihalesinin kazanan Hollandalı NL Mimarlık ortaya beklentilerin çok üstünde bir proje çıkarınca Tower of Power’ın kaderi de değişti. Bir gözlem kulesinin olmasının yanında yeşil enerji üssü haline de gelen yapı çevreye saygılı bir elektrik santraline görevi de görüyor. Projenin hem turizm hem de enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çok amaca hizmet etmesi ile ilgili mimarlık şirketi yetkilileri “Boş bir ikon yaratmaktansa ekonomiye faydalı bir yapı oluşturduk” yorumunda bulunuyor.
Avustralya’nın okyanus kenarındaki legosu
İlk bakışta çocukların lego oyunlarından esinlenmiş bir proje gibi dursa da Avustralya’da hayata geçirilen Gold Coast projesi aslında ülkenin en prestijli projelerinden biri olacak. Marks Barfield tarafından yapılacak proje 800 bin metrekare alan üzerinde lüks apartman daireleri bir otel bir de halka açık olacak plaj konseptinden esinlendi. Her ne kadar denizin bu kadar yakınında gökdelen projesine sıcak bakılmasa da 50 katlı hotel ve iş merkezi ile 15’er katlı 3 apartman bloğundan oluşan proje aslında ev sahiplerine ve otelde konaklayanlara şehrin içinde bir nefes alma mekanı yaratacak. 180 derece manzaraya hakim olacak apartman daireleri alt katlardaki restoranlar, mağazalar ve spadan da yararlanma imkanına sahip olacak.
Sanatın yönünü Abu Dabi’ye çevirecek
Ortadoğu özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan her proje kendine özgü yapısıyla adından söz ettirmeyi biliyor. Son olarak Abu Dabi’de yapılan ve Foster + Partners imzasını taşıyan Ulusal Müze, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Mohammed bin Rashid Al Maktoum ile İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından dünya medyasına açıklandı. Abu Dabi’ye yakın Saadiyat Adası üzerinde hayata geçirilen proje Emirlik’in dünyaya açılım projesi olacak. İçerisinde ünlü mimar Frank Gehry tarafından yapılan Guggenheim Abu Dabi Müzesi, Jean Nouvel tarafından hayata geçirilen Louvre Abu Dabi ile performans sanatları merkezi ve Tadoo Ando tarafından yapılan Denizcilik Müzesi’nin de bulunacağı dev bir sanat kompleksi olacak. Projenin mimari formunda ‘beş parmak’ konseptinden esinlenen Fosters+Partners Sadece Birleşik Arap Emirlikleri değil tüm dünyanın sanat gündemini buraya çekeceğe benziyor.
Tunus, Fas, Halep ve Kahire, Bağdat’taki projede buluşacak
ABD işgalinden 7 yıl sonra yeni projelerin geliştirildiği Irak uluslararası yatırımların geliştirilmeye çalışıldığı bir yer olarak mimarlık lugatına girmeye hazırlanıyor. Bağdat Yönetimi tarafından kültürel ve tarihi bir proje olarak ön plana çıkarılan Al Kadhimiya projesi belki de Bağdat’ta eski ile yeninin buluştuğu ilk sosyal projelerden biri olacak. Uluslararası bir mimarlık yarışmasıyla hazırlanan projeyi Iraklı Dewan Mimarlık ve Mühendislik kazandı. İçerisinde halkın toplanabileceği bir meydan, açık mimarideki mağazaların yanı sıra Tunus, Fas, Halep ve Kahire’nin tematik olarak işlendiği bölümler projenin en ilgi çeken yerleri olacak.
Sabah Emlak