Konutu olmayan dar gelirli vatandaşları devlet desteğiyle konut sahibi yapmak amacıyla çıkarılan konut teşvikinin villa sahiplerini de kapsadığı ortaya çıktı. Durumu sonradan fark eden hükümet, yönetmelikte yaptığı değişiklikle, villa sahipleri ile arsasını müteahhide verip çok sayıda daire alma potansiyeli taşıyan gecekondu sahiplerine devlet desteği yolunu kapattı.
Hükümet, hiç konutu olmayanları tasarrufa yöneltip konut sahibi yapmak için yasa çıkardı. Düzenlemeyle bankalarda konut hesabı açıp buraya her ay en az 250 lira para yatıranlara, konut alımı aşamasında 15 bin liraya kadar devlet desteği verilmesi kararlaştırıldı. Yasal düzenlemenin ardından uygulamaya açıklık getiren “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” geçtiğimiz şubat ayında yayımlanarak sistem başlatıldı. Ancak, yönetmelikte yer alan ‘yapı kullanma izin belgesi’ ifadesinin özellikle villa sahipleri ile gecekondu sahiplerine amaç dışı avantaj sağladığı fark edildi.
CÜMLEYE OPERASYON
Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde konut yardımından yararlanamayacaklar sıralanırken “yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri” ifadesine yer verildi. Böylece, konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahiplerinin adına konut hesabı açılamayacağı hükme bağlandı. Ancak, dün (Cuma) yönetmelikte yapılan değişiklikle yapı kullanma izin belgesi şartı kaldırıldı, “müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal” sahiplerine devlet desteği verilemeyeceği düzenlemeye konuldu.
BOĞAZDAKİ VİLLA
Yönetmeliğin eski hali, iskan yani oturma izni alınmış konutu olanları devlet desteği dışında bırakırken, iskansız konut sahiplerine 15 bin liralık devlet desteğine başvuru hakkı getiriyordu. Değişiklikle yapı kullanma izin belgesi şartı yönetmelikten çıkarılınca, iskanı olsun ya da olmasın müstakil tapusu olan tüm konut sahipleri destek kapsamı dışına itilmiş oldu. Değişikliğin gerekçesi hakkında bilgi veren yetkililer, başta İstanbul Boğazı olmak üzere ülkenin bir çok yerinde iskanı olmayan çok değerli villa ve gecekondu olduğunu, yönetmeliği değiştirerek bu konut sahiplerine destek kapılarını kapattıklarını söylediler.
MAHKEME KARARI OLMADAN YIKILAMAZ
Yetkililer, düzenlemeyle asıl olarak konutu olmayan vatandaşların hedeflendiğini, ancak izin belgesi şartının yanlış anlamalara neden olduğunu belirttiler. Yetkililer, “Geçmişte iskan kültürü olmadığı için bir çok konut bugün hala yapı kullanma izin belgesi olmadan kullanılıyor. Örneğin boğaza nazır çok sayıda villanın halen yapı kullanma izin belgesi yok. Mahkeme kararı olmadan yıkamıyorsun. Mahkeme de yıkım kararı vermiyor. Düzenleme değişikliğiyle bu tür tapu sahiplerinin dar gelirli vatandaşları hedefleyen devlet desteğinden yararlanmaları önlenmiş oldu” dediler.