Gaziköy 1994’te sit alanı olunca yöre halkının başına gelmedik kalmadı. Evlere tek çivi bile çakamayan, köylüler fay hattı üzerindeki bölgede yıkık dökük evlerde oturmaya mahkûm oldu
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy’de yıllar önce yapılan kazılar sonucu tarihi kale ve kapalı çarşılar bulundu. Eski adı Ganos olan köy Rumlardan kalma. Her tarafında tarihi eserler barındıran bölge 1994 yılında sit alanı ilan edildi. O tarihten beri Gaziköy sakinleri dertli. Zira bir tek çivi bile çakamıyorlar. Ne evlerini yenilemelerine izin veriliyor ne de yeni ev yapmalarına. Bu yüzden evlenen gençlerin çoğu köyü terk ederek İstanbul’un yolunu tutuyor. Marmara denizi kıyısındaki bu şirin köy aslında tarihi eserleri, meşhur üzüm bağları, temiz sahili ve eşsiz manzarası sebebiyle büyük bir turizm potansiyeli taşıyor. Ancak yeni inşaatlara izin verilmemesi sebebiyle her geçen gün geriliyor.
Muhtar Ercan Gürbüz, 220 hanelik köyde 480 kişinin yaşadığını belirterek “Nüfusumuz her geçen gün azalıyor. Çünkü evlenen çocuklarımıza ev yapamıyoruz. Üç aile bir evi paylaşmak zorunda kalabiliyor. Muhtarlık binası harabe halde, kullanılmıyor. Ama yenisi de bir türlü yapılamıyor. Burası aynı zamanda deprem bölgesi. Fay hattının üzerindeyiz. Ama bölge sit alanı ilan edildiği için güçlü ve sağlam binalar yapamıyoruz. Mademki burada bir antik kent olduğu düşünülüyor o halde niçin kazılar yapılmıyor. Tarihi eserler niçin gün ışığına çıkarılmıyor” dedi.
Salih Bilici / TÜRKİYE