Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen İstanbul Fikirtepe’deki bazı parseller, antik çağdan kalma höyüğün üstünde bulundukları için yüksek imar izni kapsamından çıkartıldı
İstanbul’da Kadıköy Fikirtepe bölgesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl ocak ayında yapılan düzenlemeyle kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Yüksek imar izni verildi ve ev sahiplerine “parsel birleştirin yüksek kuleler yapın” denildi. Ancak bölgedeki bazı parsellerin Fikirtepe Höyüğü üzerinde olduğu ve İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu tarafından 2010 yılında SİT alanı ilan edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Höyük üzerinde bulunan 16 parselden yüksek imar hakkı alındı. Öyle ki sokağın bir tarafı yüksek imardan faydalanıyor, diğer tarafı faydalanamıyor. Hakları giden ev sahipleri şimdi “Yaktın bizi Höyük” diyorlar… Fikirtepe’ye yönelik Ocak 2011 tarihli kentsel dönüşüm projesi devam ederken, Şehir Planlama Müdürlüğü, Belediye Meclisi’ni bir yazıyla uyardı. O uyarıda “Siz buraya kentsel dönüşümle yüksek imar izni verdiniz ama burası hakkında İstanbul 5 numaralı Koruma Kurulu tarafından Aralık 2010 tarihinde verilen SİT alanıdır kararı var” dedi. Aynı uyarıda, Fikirtepe Höyüğü ve çevresinin plan düzenlemesinin yeniden yapılması gerektiği belirtilerek Höyük alanının plan dışına çıkarılması gerektiği vurgulandı. Söz konusu uyarı, İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından değerlendirildi ve bir rapor hazırlandı. Raporda, Fikirtepe Höyüğü ve çevresinin Koruma Kurulu kararıyla SİT alanı olarak ilan edilmesi nedeniyle mevcut plan dışına çıkarılması gerektiği kaydedildi. Böylece, Kadıköy Eğitim Mahallesi 3063 numaralı adanın 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ve 31’nci parselleri ile 3062 numaralı adanın 1, 2, 3, 4, ve 6’ncı parselleri yüksek imar izni kapsamından çıkarıldı. İzinden mahrum kalan vatandaşların hayalleri de suya düştü.
‘ŞOKA GİRDİK’
SEBAHATTİN GÜVEN (Eğitim Mahallesi Muhtarı): Karar bölgede şok etkisi yarattı. Kentsel dönüşüm planları geçene kadar böyle bir arkeolojik alandan haberimiz yoktu. Burasının SİT alanı olduğunu yeni öğrendik. İnsanlar müteahhitle ön protokol yapmıştı. Bu kararla hayaller yıkıldı. Ben de muhtar olarak demoralize oldum. O insanların mağduriyetinin diğer adalarda emsal verecek şekilde çözülmesi gerekir.
‘EVİM YANINCA ÖĞRENDİM’
TUNCAY ERSOY (Mahalle sakini): İnsanlara önce 3-4 emsal imar olacak diye söylendi. Daha sonra burada höyük var yapamazsınız denildi. Önceden höyük olduğu bilinseydi ona göre beklenti oluşmazdı. Belediye bize ciddi imar verdi. Birçok engelle karşılaştık. Şimdi de höyük çıktı.
TEMEL ŞAHİN (Mahalle sakini): Benim evim yandı. Müteahhide vermek istedim. Bir anda “burası SİT alanı” dediler. Hiçbir şey yapamıyoruz.
HÖYÜK’TEN ÇIKANLAR ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDE
İstanbul’un ilk yerleşim yeri olarak bilinen Fikirtepe höyüğünde milattan önce 7 bin yılına ait izlere rastlandı. İnsanlık tarihinin ilk yaşamına dair yapılan tespitler neticesinde bulunan kırık çömlekler İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nde saklanıyor.
ZEYNEL YAMAN/Sabah