1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Fatih’teki Bozdoğan Kemeri’nin Üstü Turizme Açılıyor!

Roma İmparatoru Valens’in İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması için yaptırdığı Bozdoğan Kemeri, turizmde seyir amaçlı kullanılacak

İstanbul Fatih’te, Roma İmparatoru Valens tarafından 4’üncü yüzyılın sonlarında, kentin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan Bozdoğan Kemeri turizme açılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) özellikle gençlerin kontrolsüz biçimde üzerinden geçtiği kemeri turizme kazandırmak için çalışma başlattı. Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü’nün yaptığı ön çalışmaya göre; kemer seyir amaçlı kullanılacak. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunulacak proje, ihale aşamasına geldi. Kurulun onay vermesi halinde, tarihi su kemeri, seyir amacıyla hizmet verecek. Yerden yaklaşık 30 metre yüksek olan 5 metre genişliğindeki kemere merpenlerle çıkacak turistler, İstanbul’a farklı bir açıdan bakma fırsatı bulacak. Kemerin her iki yakasında bulunan parklardan kemere giriş ve çıkış yapılacak. Kemere engelli vatandaşların da çıkması sağlanacak. Ziyaretçiler, güvenlik işlemlerinden geçirilecek. Proje sayesinde, kemere kontrolsüz çıkışlar engellenecek.

Bozdoğan Kemeri turizme açılıyor!

SARAYLARA SU TAŞIDI

Roma İmparatoru Valens tarafından 4’üncü yüzyılın sonlarında yaptırılan Bozdoğan Kemeri, Orta Çağ’da kentin su ihtiyacının karşılayan en önemli kemerlerdendi. Bugün İstanbul Üniversitesi ile Fatih Camisi’nin bulunduğu tepeler arasında uzanan kemer, geç Roma ve erken Bizans dönemi eseri. Kemer, 576’da II. İustinos, 741 ila 775 arasında V. Konstantinos ve 1019’da II. Basileios dönemlerinde tamir edildi. 11’inci yüzyıldan sonra kentin kuşatılması ve istilaya uğramasıyla büyük zarar gördü. Kemer, 6’ncı yüzyılda İstanbul sarayları, Ahilleus Hamamı ve Yerebatan Sarnıcı’nın suyunu sağlamak için kullanıldı. İstanbul’un mevcut su sorununu gidermek için, Fatih Sultan Mehmet, II. Bayezid, Kanuni Sultan Süleyman, ve II. Mustafa dönemlerinde onarıldı. Erken Bizans dönemlerinde bir kilometreden uzun olduğu düşünülen kemerin o tarihlerdeki ortalama uzunluğu 971 metre, denizden yüksekliği 63.5 metre ve zemin yüksekliği ise ortalama 28 metreydi.

Hasan Ay / SABAH

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …